• Informacje na temat:

    jak ugotowac kompot z rabarbaru

Przepisy na temat: jak ugotowac kompot z rabarbaru
  • Rabarbar - czy można go pokochać?

    ...chętnie częstowani przez nasze babcie kompotem z rabarbaru. Dziś, w dobie napojów izotonicznych i gazowanych rzadko kto zadaje sobie trud, by kompot rabarbarowy był częstym gościem na naszych stołach(...) apetytu lub powracających niestrawności. Poza tym, nalewka ma działanie wzmacniające i witaminujące. Jak radzą autorzy książki "Nalewki. Z całą mocą", zrobimy ją z pół kg rabarbaru, 400 ml czystej...

  • Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje, nektary i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który świetnie wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.

  • Sezon na rabarbar rozpoczęty, więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Zatem dzisiaj zapraszam na klasyczny kompot ugotowany właśnie z rabarbaru. Jest lekko kwaskowy, ale za to bardzo orzeźwiający. :)

  • Kompot z rabarbaru i jabłek

  • Witam serdecznie, truskawki już są, rabarbar również, więc można przygotować pyszny kompot z truskawkami i rabarbarem. Kompot jest bardzo smaczny, słodziutki i na pewno będzie smakował dzieciom jak i dorosłym. Polecam przygotować taki kompocik na upalne dni.

  • Dzban magicznego, różowego eliksiru o słodko-kwaśnym smaku idealny, aby się ochłodzić

  • Rabarbar- kto nie pamięta jego smaku z dzieciństwa?

  • Najlepiej smakuje zimny

  • Idealny na gorące dni - do picia ale również jako składnik dania

  • Kompot z truskawek i rabarbaru

Artykuły na temat: jak ugotowac kompot z rabarbaru
  • Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

    Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...

  • Sezonowe hity odchudzające

    ...koktajli. Rabarbar Sprzyja szczupłej sylwetce, bo jest niskokaloryczny - 100 g rabarbaru to tylko 16 kcal. Ma też sporo błonnika, dzięki czemu zmniejsza łaknienie oraz skutecznie wspomaga przemianę materii. Przekąska z rabarbarem podziała jak naturalny lek, gdy cierpimy na zaparcia lub wzdęciach. Dodatkowo warzywo ma właściwości odtruwające organizm, a w dużych ilościach także przeczyszczające...

  • Kompot z suszu dla wielu osób, delikatnie mówiąc, nie jest ulubionym daniem na wigilijnym stole. Szczególnie nie lubią go dzieci oraz osoby wrażliwe na intensywne smaki i zapachy. Znaleźliśmy sposoby na poprawę jego smaku oraz ciekawy napój "na zastępstwo". Kompot z suszu może być prawdziwą zmorą, szczególnie dla maluchów. / 123rf.com Wiele osób broni kompotu z suszu przede wszystkim ze względu na jego właściwości wspomagające trawienie. Jest idealny do picia w trakcie spożywania...

  • ...ach, jak pragnę Twego serca z lodu"; kiedyś pisała Jasnorzewska, a mi dzisiaj pasują tylko słowa z tytułu wpisu. (tzn. w oryginale to ten upał przyszedł...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas wieczerzy wigilijnej. Jednak wielu dietetyków uważa, że powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej. Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w...

  • Smak dzieciństwa, ciepłych dni i wypadów do babci na wieś. Kompot z rabarbaru, ciasto z rabarbarem, słodkie, lekko kwaskowe, orzeźwiające... Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z rabarbarem popite chłodnym kompotem...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej niż ciasto z...

  • Czy znacie kogoś, kto nie lubi rabarbaru? Jest to jedno z najsmaczniejszych źródeł witamin A, C i E oraz cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy też potas. Ponadto, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Fot. 123RF/Picsel Na sklepowych półkach już od dłuższego czasu mienią się zielono-czerwone łodygi rabarbaru. Ich smak, choć kwaskowaty, uwodzi nas w kuchni i z pewnością wielu osobom kojarzy się z babcinymi, letnimi wypiekami. Bo w końcu cóż smakowało lepiej, niż ciasto...