• Informacje na temat:

    jak ugotować i doprawić białą kapustę

Przepisy na temat: jak ugotować i doprawić białą kapustę
  • "Kapuśniaczki" z barszczem - Małgorzata

    Wykonanie: Nadzienie Z kapusty wykroić głębia - przekroic na 4 ćwiartki, lekko poslić wodę i ugotować. Jak bedzie miękka - odcedzić i ostudzić. Zmielać w maszynce na grubych oczkach. Nastepnie smażyc na patelni z dodatkiem cebuli i niewielkiej ilosci oleju. Doprawic do smaku pieprzem, jarzynką. Można wrzucić kostkę grzybową. Ciasto Z wszystkich składników zagniesc ciasto, dosypujac tyle mąki...

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...klusek". Nałożył sobie na talerz, zjadł. Patrzę - znów sobie kładzie. Potem mówił: "Taki obiad mógłby być raz w tygodniu, bardzo mi smakował". Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą Białą kapustę(...), ale w całości położony. Pieczeń, kiedyś zające były... Jak ja bym zająca zjadła, ale dziś nie dostaniesz. Zupa z węgorza Z włoszczyzny ugotować bulion. Dodać liść i ziele. Kiedy warzywa będą...

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...obierania - warto jednak przekroić bulwę na pół i wyciąć nieduży głąb (nie jest niesmaczny, ale łykowaty). Fenkuł można jeść na surowo, gotowany lub pieczony. Można go też kisić tak jak kapustę (albo(...) lekko słodki, anyżowy smak, który staje się prawie niewyczuwalny, gdy fenkuł upieczemy lub ugotujemy. W Polsce można go uprawiać, łatwo go też kupić (ok. 2,50 zł za szt.). Jak kupować i przechowywać...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    ...brukselka. Zazwyczaj kojarzymy to warzywo ugotowane w wodzie i podane z zasmażaną bułką tartą. Jakie są twoje pomysły na brukselkę? - Przede wszystkim brukselka świetnie smakuje na surowo. Jeżeli się ją poszatkuje, można traktować ją jak białą kapustę. Wówczas można ją udusić, zrobić z niej łazanki, usmażyć z chili i dodać do makaronu albo podsmażyć z dynią z odrobiną wędzonej papryki wbić w to...

  • Szybkie i smaczne danie,z braku czasu kupiłam gotowy makaron,cały tydz.siedzę w zaprawach,także taki szybki obiad to jak zbawienie ;-) Zdjęcie słabe,bo z telefonu...

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious(...). Jak smażyć wątróbkę: Nigdy nie sól wątróbki przed usmażeniem, ponieważ stanie się gorzka i zbyt twarda. Możesz oprószyć ją innymi przyprawami i opanierować w mące, ale solą dopraw ją dopiero po...

  • Kapusta z fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu, jest bardzo sycąca. Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do pieczywa

Artykuły na temat: jak ugotować i doprawić białą kapustę
  • Dwa w jednym

    ...ostrożnie wyjmij mięso i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Przecedź wywar przez gęste sito. Do czystego dodaj grzyby i kapustę. Przykryj go i gotuj 15 minut na mocnym ogniu lub na najwyższych obrotach(...) przykryciem 8 godzin. Podawaj jak wyżej. Tekst: Joanna Lorynowicz Twój STYL 2/2015

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Jak uchronić się przed rakiem?

    Mimo postępu medycyny rak wciąż pozostaje jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Jednak co jakiś czas dochodzą nas rewelacje na temat odkryć naukowców w dziedzinie profilaktyki nowotworów. czy jesteśmy w stanie sami uchronić się przed nowotworami?

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    ...więc raz na jakiś czas nie wprowadzić drobnych zmian w ukochanym napoju? Sposobów na sporządzenie oryginalnej kawy jest mnóstwo. Czasem wystarczy, że zmienisz zwykłe mleko na kokosowe, by nadać(...), będące podstawą wielu zup i makaron ryżowy używany zamiast tradycyjnego ryżu. Jak zmienić zwykły, włoski makaron w prawdziwe azjatyckie danie? Wystarczy, że sos sojowy wymieszasz z miodem, sokiem...

  • Święta Wielkanocne bez białej kiełbasy? Nie ma takiej możliwości! I nieważne, w której części Polski mieszkasz - biała kiełbasa i tak zapewne pojawi się na twoim stole. I choć może nie należy do najpiękniejszych dań, to z pewnością nadrabia wyśmienitym smakiem. Ale czy na pewno wiesz, czym właściwie jest biała kiełbasa? Fot.123RF/Picsel Mało kto wyobraża sobie bez niej święta. Pyszna i soczysta, może być jedzona na wiele sposobów. W polskich domach głównie jest jednak łączona z kwaśnym...

  • Kotlety z bobu a la falafel

    Podobno najlepszy falafel można zjeść w Egipcie. I wcale nie robi się go z ciecierzycy, tak jak w Izraelu czy Libanie, a z mączystych nasion suszonego bobu.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • A na talerzu maj

    Zazieleniło się w warzywniakach. W miskach stoją na baczność szparagi, a w skrzynkach polegują młode marchewki i rzodkiewki. Szklarniowe, ale co tam, stęskniliśmy się za nimi i chcemy je jeść! Jak podawać młodą zieleninę?

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...