• Informacje na temat:

    jak ugotować grysik

Przepisy na temat: jak ugotować grysik
  • Walentynkowe menu

    Nie masz pomysłu na wyjątkową walentynkową kolację? Wybierz spośród dań z naszego menu. Znajdziesz tu przepisy na dania główne, przystawki i słodkie jak miłość desery - idealne na Dzień Zakochanych.

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Lekka, rozgrzewająca zupa grysikowa na przeziębienie

  • Coś dla miłośników koperku. Letnia zupka z wykorzystaniem młodych warzyw i zieleniny. Delikatna w smaku i pachnąca. Polecam!

  • Tradycyjny sernik, dość zwarty.Stary przepis odświeżony.

  • Palce lizać!

  • Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka, z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)

Artykuły na temat: jak ugotować grysik
  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz zaprasza na premierowe odcinki programu "Ewa gotuje". Prowadząca uwielbia potrawy kuchni regionalnych i lokalne przysmaki, i w ramówce wiosennej postara się pokazać ich jak najwięcej, zaczynając - jakżeby inaczej - w odcinku 352. od specjałów z Krakowa.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Sposoby na suchy kaszel

    Otwieramy je przy użyciu dziadka do orzechów, suszymy i wkładamy na 1-2 dni do filiżanki z czerwonym winem, by spęczniały. Co dzień żujemy, a następnie połykamy 3-6 pestek. Można też ugotować je w zupie z grysikiem orkiszowym, dodając do niego 3-4 łyżki wina, w którym pestki pęczniały. Dzieci do 5. roku życia powinny jeść tyle pestek dziennie, ile mają lat. Starsze, od 5. do 12. roku życia, od...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • ...... dawno nie bylo o jedzeniu. Od kolacji minelo troche czasu. Ja kiedy jestem zestresowana, czesto gotuje. A wiec  opowiem Wam o polencie. Jak, ktoras...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Sposób na szczupłą talię

    ...wiele lat mimo, że ich wartość odżywcza może swobodnie konkurować nie tylko z ziemniakami, ale też ryżem i makaronem. Większość gatunków kasz powstaje w procesie przetworzenia ziaren zbóż, takich jak(...) kasz wysoką zawartością jodu i skrobi. Jest poza tym lekkostrawna, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Popularny grysik świetnie sprawdza się też jako składnik...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Ewa Wachowicz to osoba, o której można napisać naprawdę wiele. Zdobyła tytuł Miss Polonia, była rzecznikiem prasowym rządu, prowadzi autorski program kulinarny „Ewa gotuje”. Zapytaliśmy ją o kulinarne inspiracje na święta i nie tylko. fot. AKPA.PL Zacznijmy od zbliżających się świąt. Jakie ma pani plany w tym roku? - Tradycyjnie to ja organizuję Wigilię, do mnie zjeżdża rodzina. Uwielbiam te wszystkie przygotowania, gotowanie, pieczenie, zapachy... A jakie potrawy planuje pani na kolację...

  • Jeśli chcesz poznać kuchenne sekrety jednego z najbardziej zakręconych polskich blogerów kulinarnych, weź udział w naszym konkursie i wygraj najnowszą książkę Szymona Kubickiego. Gotujący facet to prawdziwy skarb. Jest jeszcze cenniejszy, jeśli przygotowywane przez niego potrawy są zdrowe i smaczne. Takim kuchennym skarbem jest Szymon Kubicki, autor bloga Facet i kuchnia, który w swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami wieloma kreatywnymi pomysłami, udowadniając, że zdrowe...