• Informacje na temat:

    jak ugotowac czarne lebki

Przepisy na temat: jak ugotowac czarne lebki
Artykuły na temat: jak ugotowac czarne lebki
  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Sezon na czarną rzepę trwa, a jak wiadomo, najwięcej witamin czy składników mineralnych posiadają warzywa bezpośrednio po zbiorze. Warto więc skusić się na wprowadzenie czarnej rzepy do menu właśnie teraz. Fot. 123RF/Picsel Czarna rzepa nazywana też czarną rzodkwią, to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość do 70 cm. Jej kwiaty posiadają liliową barwę, liście układają się w rozety, a jej jadalną część stanowi korzeń. Czarna, pokryta skorupką, bulwa kryje w sobie biały miąższ o ostrym...

  • Znajdujące się w czarnej herbacie teaflawiny mogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Dowodzą tego wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach Agricultural Food Chemistry. Eksperyment przeprowadzony przez Lipton Institute of Tea w Holandii udowodnił, że teaflawiny obniżają ilość pobieranego z jelit cholesterolu, który jest głównym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Z dobrodziejstw tej substancji korzystać możemy pijąc herbatę zarówno w wersji ciepłej jak i mrożonej....

  • Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Fot. materiały prasowe Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku! Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej...

  • Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami. Fot.123RF/Picsel Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować...

  • Najciekawsze przepisy kulinarne oraz pomysły na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani! Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce. Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty. Kochająca styl pin up...

  • Czarne porzeczki zazwyczaj kojarzymy z latem - jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zamknąć je w słoiczkach i cieszyć się ich do dobroczynnym wpływem na zdrowie przez cały rok. Naprawdę warto. Fot. 123RF/Picsel Za co powinniśmy cenić czarne porzeczki? Są w końcu mniej urokliwe niż ich czerwone kuzynki. Jednak nie o urodę tu chodzi, a o wyjątkowy smak oraz składniki odżywcze zaklęte w tych malutkich i niepozornie wyglądających owocach. Właściwości lecznicze tej rośliny dobrze znały i...

  • Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Dzięki tej książce z codziennego napoju stworzysz wyjątkowe dzieło sztuki. Proste opisy, sfotografowane krok po kroku uczą przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków. Wśród przepisów znalazły się zarówno tradycyjne espresso, pyszne latte, cappuccino i...

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...

  • Odcinki specjalne już od 3 listopada! A w nich „świńskie zabawy przy brandy”, "diabelksi młyn", „atakująca krewetka” oraz „śliczny indeks glikemiczny”... Michał Witkowski - pisarz, felietonista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich i kontrowersyjny bloger modowy w jednym. Filip Chajzer - dziennikarz, reporter DD TVN, zdobywca Wiktora w kategorii „odkrycie roku" i pogromca tych, którzy za blogerów modowych się podają. Otylia Jędrzejczak - polska pływaczka, mistrzyni olimpijska,...