• Informacje na temat:

    jak ugotować buraczki do obiadu

Przepisy na temat: jak ugotować buraczki do obiadu
  • Kanapki w innej postaci

    Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. W wersji podstawowej zazwyczaj jemy je z masłem, żółtym serem i plastrem pomidora lub ogórka. W wersji urozmaiconej np. z grillowanym mięsem, warzywami i sosem mogą być świetnym pomysłem na obiad i kolację. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

  • Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.

  • Zdrowe i to mówi samo za siebie !

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Buraczki na inny sposób.

  • Są bardzo dobre a na dodatek zdrowe.

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu. Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.

  • Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku. Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny. Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!

Artykuły na temat: jak ugotować buraczki do obiadu
  • Chudnij etapami

    Co jeść, aby organizm szybciej spalał tłuszcz? Regularne posiłki to podstawa, głodzenie się nie ma sensu. Uzupełnienie diety o błonnik po tygodniu przyniesie pierwsze efekty. Do tego ruch. Jak to połączyć?

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Idealny obiadek

    Zanim maluch zasiądzie z rodzicami do tradycyjnego dwudaniowego obiadu, musi pokonać długą drogę. Dla niemowlaka karmionego wyłącznie piersią zaczyna się ona po 6. miesiącu, a dla smyka żywionego(...) morskich (jednak unikaj tych najtańszych) i rozmaite gatunki mięs. Gdy twój malec ma... 1-3 lata Nie musisz już gotować dziecku osobno. Dbaj jednak, by jego obiady były jak najbardziej...

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...oprócz wyjątkowego smaku posiadają także wiele walorów odżywczych. Są bogate nie tylko w skrobię, białko czy błonnik, ale także w niezbędne dla naszego organizmu składniki mineralne - takie jak: magnez(...). Smacznego! Mało kto z nas wie, że z kaszą jaglaną przygotujemy także pyszne gołąbki z gotowanym buraczkiem i cebulą. Duszone w smakowitym Bulionie warzywnym WINIARY i polane pachnącym Sosem...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Schłodź się po litewsku!

    ...wykwintny. Na różne sposoby przygotowuje się również bazę chłodnika wykorzystując kwas buraczany, botwinkę, młode buraczki, wywar, a nawet piwo. W sytuacji kiedy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu(...). Jak wyjaśnia dietetyk mgr Agnieszka Ślusarska Staniszewska - Pod wpływem suszenia, które prowadzi do utraty większości wody, nie ulegają znaczącym stratom cenne dla zdrowia witaminy jak witamina...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...