• Informacje na temat:

    jak ugotowac botwinke

Przepisy na temat: jak ugotowac botwinke
  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Chłodnik litewski z chrupiącym akcentem

    Botwinka jest warzywem sezonowym, dlatego o tej porze roku, kiedy jest dostępna na pobliskich bazarkach, powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej. Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni.

  • Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    O tym, że ryby są zdrowe i dlatego należy je jeść, nikomu nie trzeba przypominać. Podobnie jak mięso albo warzywa, można przygotować na wiele sposobów - upiec, ugotować na parze albo uwędzić. Tadeusz(...) ograniczyć.W rybie najcenniejsze są: białko, kwasy omega-3, sole mineralne oraz witaminy. Dzięki pieczeniu czy gotowaniu na parze mięso najmniej traci na wartości.  - Wędzenie, jak każda obróbka termiczna...

  • Dzisiaj trochę teorii na początek dnia. Niby rzecz banalna, a jednak wiele osób nie wie o tym sposobie przyrządzania dzięki któremu zmienia się aromat :)

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-ogórek -4 garście kiełków zielonej fasolki mung -ok. 2 łyżek sosu sojowego -łyżka oleju -sól i pieprz Jak przygotować? - Paprykę umyj, usuń nasiona, a miąższ pokrój w wąskie słupki. Lekko podduś(...) -6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować...

  • Wracasz zmęczony z pracy. Jesteś głodny, ale dopiero wstawiłeś ziemniaki. Jest sposób by przyspieszyć ich gotowanie.

  • Letnia, smakowita, zdrowa zupka.

  • Wiosna! A jak wiosna to koniecznie musi być pyszna, aromatyczna botwinka. Koniecznie z jajem, koperkiem i młodymi ziemniaczkami.

Artykuły na temat: jak ugotowac botwinke
  • Botwinka, moje marzenie

    I jeżeli komuś przez zimowe i wiosenne miesiące marzyło się carpaccio z buraka (ugotować na parze, obrać, pokroić na cieniusieńkie plasterki i skropić kremem z balsamico - mmm, pychota!), to właśnie teraz ma szanse, by zrealizować swoje najdziksze fantazje!  Botwinka jest doskonałością, dowodem na istnienie Boga, może być jedzona w sałatce, albo w zupie, jak kto lubi. W tradycyjnej kuchni...

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...fasolowe piure zyskało największe uznanie. Chętnie podaję je do wołowego steku, kaczki albo - tak jak poniżej - z wyśmienitymi, długo duszonymi policzkami wołowymi. Składniki: 2 policzki wołowe...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Jak lato, to chłodnik!

    ​Mają wiele zalet: sycą, chłodzą i nawadniają organizm. Można je przygotowywać z różnych składników. Ważne, aby były dobrze schłodzone i odpowiednio doprawione.

  • Najciekawsze przepisy kulinarne oraz pomysły na udany wieczór bohaterów programu Ugotowani! Nie są powszechnie znani, ale na pewno gotują najlepiej w Polsce. Agata prezentuje oryginalny smak kuchni fusion. Halina zabierze cię w podróż w czasie, podczas której poznasz tajniki tradycyjnej kuchni szlacheckiej. Rafał zachwyci tajskimi kokosowymi krewetkami z kurczakiem w zieleni. Łosoś Krzysztofa w połączeniu z włoskim pesto wprowadzi smakowity aromat toskańskiej fiesty. Kochająca styl pin up...

  • Jak mrozić warzywa i owoce

    Używaj do tego celu specjalnych woreczków.

  • Czterech uczestników z Warszawy. Cztery kolacje, z których każda jest szansą na wygraną. Już w niedzielę, 30 września o godzinie 18.00, czwarty odcinek "Ugotowanych"! Tym razem rywalizować za sobą będą: Beata Rupiewicz - sympatyczna pani z dziekanatu Wojskowej Akademii Technicznej, ciesząca się ostatnimi momentami urlopu wychowawczego, Sylwia Gromadzka - pani archeolog i lektorka języka angielskiego, Wojciech Kosiński - właściciel sklepu z płytami i gramofonami, DJ, nauczyciel gry na gitarze...

  • Nareszcie młode warzywa

    ...podnoszą poziom cukru, pomagają utrzymać go w ryzach. Jak twierdzą, naukowcy młode warzywa (zwłaszcza młody i krótko gotowany bób oraz zielony groszek) mogą uniemożliwiać powstanie komórek rakowych...

  • Odcinki specjalne już od 3 listopada! A w nich „świńskie zabawy przy brandy”, "diabelksi młyn", „atakująca krewetka” oraz „śliczny indeks glikemiczny”... Michał Witkowski - pisarz, felietonista, laureat wielu prestiżowych nagród literackich i kontrowersyjny bloger modowy w jednym. Filip Chajzer - dziennikarz, reporter DD TVN, zdobywca Wiktora w kategorii „odkrycie roku" i pogromca tych, którzy za blogerów modowych się podają. Otylia Jędrzejczak - polska pływaczka, mistrzyni olimpijska,...