• Informacje na temat:

    jak ubrac placek

Przepisy na temat: jak ubrac placek
  • Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

    ...ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto.  Osobno stop polewy. Ciasto posyp połową posiekanych(...) posiekaną, zimną margarynę. Dosyp cukier puder, dodaj żółtka. Posiekaj nożem, wyrób ciasto. Schłodź (ok. 30 min), rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Upiecz na złoto w natłuszczonej formie (200

  • Placki pochodza z gazetki PP, wypróbowałam ... są naprawdę dobre. Trochę roboty*, ale warte tego smaku.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...(odwrócone) lub na górę (tak, jak się piekło). Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem i ubrać miętą lub melisą Kruchy placek z jabłkami 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy, 10 dag zmiel...

  • Pyszna tortilla w stylu KFC domowej roboty, więc bez chemii. Nasza wersja jest zdrowa i dietetyczna :) Bardzo prosta - dosłownie każdy może ją przygotować. W naszym domu i mali i duzi szaleją za tymi twisterami :)

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...podpowiada, jak urozmaicić codzienne menu inspirując się tradycjami irlandzkiej kuchni. Dawno temu w Irlandii... Święty Patryk - patron Irlandii, któremu swoje istnienie zawdzięcza święto obchodzone(...) było coraz więcej wiernych. Jak to robił? Jedną z jego metod było pokazywanie trójlistnej koniczyny jako symbolu Trójcy Świętej. Roślina o trzech liściach w jednej łodydze przekonywała lud do wiary...

  • Ostatnio nastawiam się mentalnie na wypróbowanie przepisu na domowe sezamki. Poniekąd jest to zasługą tych aromatów jakie unoszą się w kuchni podczas prażenia sezamu. Tak, to ciasto zdecydowanie zachęca, kusi do skosztowania. Jest słodkie, treściwe, ale trudno się od niego oderwać. Z jednej strony jesteśmy najedzeni a z drugiej chętnie wygrzebujemy pokruszony sezam z blaszki. Jednak będę z Wami szczera, że samo krojenie i przenoszenie blatów ciasta nie jest takie łatwe i przyjemne jakby się...

  • Piernik dojrzewający

    ...ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na posmarowanych tłuszczem blachach w temp. takiej, jak na biszkopt (160-180°C) przez ok. 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyjmuj zbyt...

  • Placek cebulowy to właściwie tarta z cebulą i porem. Jak zwał, tak zwał. Rewelacyjna przekąska, doskonała zakąska - do wina, do piwa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do barszczu lub potraw z grilla.

  • O palmach, czarownicach i pisankach

    ...masła, flaszkę octu, pieprz, baranka z ciasta kupionego na jarmarku, ewentualnie jakąś bułkę. W Maszkowicach poświęcono ponadto tzw. podskrobek, czyli placek upieczony z reszty ciasta, dla krów(...) metrów, aż księża denerwowali się, że drapią strop kościoła. Taka ogromna jak maszt, przy tym pięknie przybrana, palma była przedmiotem podziwu wszystkich panien, a zazdrości innych kawalerów...

  • Dla lubiących smak orzechów i mocnej kawy.

Artykuły na temat: jak ubrac placek
  • Jaki jest prywatnie?

    Jak bardzo się ucieszysz, kiedy powiem, że nie będę pytała o prognozy na resztę wakacji? Jarosław Kret: - Właściwie nie tak bardzo. Możesz więc pytać. Z niesamowitą pasją wykonujesz swoją(...) zima. Spakowałem trzy koszule, krótkie spodenki i letnie buty. Po wyjściu z samolotu było zdziwienie i nerwowe poszukiwanie jakiegokolwiek sklepu z zimowymi ubraniami. Od tamtego czasu, mam zasadę...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Sidney Polak i Paulina Szendal. Jak ogień i stal

    .... Atrakcyjnych dziewczyn jest wiele, ale ona była inna, miała klasę, a na randce urzekła mnie stylem bycia i... głosem. Od razu zwróciłem uwagę na to, jak niezwykle on brzmi. Mogę jej słuchać godzinami(...) nowych leków na rynek. O swojej pracy zawsze mówi z wielką pasją, w dodatku doskonale odnajduje się w korporacji. Gdy ma jakiś problem, od razu zastanawia się, jak go rozwiązać, i nigdy nie histeryzuje...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • AZS - co to takiego?

    ...​Masz suchą, podrażnioną skórę? Łuszczy się i swędzi? Jeśli przy tym na rękach, nogach, w zgięciach łokci i kolan, na twarzy i za uszami wygląda jak polakierowana lub są na niej czerwone placki z suchym, łuszczącym się naskórkiem, może to być atopowe zapalenie skóry (AZS).

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Ewa Chodakowska: Mężowi ufam bez granic

    Trenerka wszystkich Polek potrafi jednak ostro pokłócić się ze swoim greckim ukochanym. Jak radzi sobie z różnicami kulturowymi? I jaki ma patent na teściową?

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...

  • ​Niedziela w Krakowie

    Wybierasz się na weekend do Krakowa i zastanawiasz się, jak najfajniej spędzić w nim czas? Zejdź z utartych szlaków i poczuj prawdziwą atmosferę tego miasta.

  • Jajko na miękko, na twardo, sadzone lub w koszulce – możliwości ich przygotowania są niemal nieskończone i w tym wypadku jedyne ograniczenie stanowi nasza wyobraźnia. Fot. 123RF/Picsel Po jakie produkty Polacy najchętniej sięgają o poranku? W ścisłej czołówce śniadaniowych klasyków znajdują się różnego rodzaju potrawy z jajek. Jednak przez dłuższy czas jaja cieszyły się naprawdę ponurą sławą. Obwiniano je między innymi o powodowanie zaburzeń pamięci oraz podnoszenie poziomu złego cholesterolu...