• Informacje na temat:

    jak suszyć ostrą paprykę

Przepisy na temat: jak suszyć ostrą paprykę
  • Mięsne kąski z sosem czosnkowym

    Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

  • Prosty i sprawdzony sposób na oczyszczenie z nasion i pokrojenie papryki.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Egzotyczna zupa z dyni Składniki: ½ łyżeczki kurkumy po 1 łyżeczce: curry madras, papryki słodkiej, kminu, chili (w zależności od tego jak ostre potrawy lubicie) 2 cm korzenia imbiru(...). Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 30-40 min aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 3. 10 min przed końcem gotowania dodajemy żurawinę. W zależności od tego jak bardzo konfitura...

  • Sprawdzony przepis na "Jak zamarynować paprykę?"

  • Makaron po polsku

    Włosi znają niezliczone rodzaje makaronów, a dania które z nich przyrządzają są słynne na cały świat. Ale w kuchni polskiej makaron również ma swoje miejsce - potrafimy przyrządzać go według receptur, o jakich Włochom nawet się nie śniło!

  • Coś dla sympatyków placków ziemniaczanych lekko pikantnych. Usmażyłam dziś placki z mieloną ostrą, wędzoną papryką. W smaku są super, polecam zrobić.

  • Przepis na kiszoną paprykę jest naprawdę bardzo, bardzo prosty i pochodzi z Bułgarii. No cóż, dla nas – Polaków – to Bułgaria jest ojczyzną pysznej, słodkiej, dojrzałej w słońcu papryki. Bułgaria i może jeszcze Węgry. Ale to właśnie Bułgarzy przygotowują paprykę na znacznie więcej sposobów, które udaje się przechować przez zimę, nawet polską zimę. Świeżo ukiszona, taka prawie małosolna, jest chrupiąca, mało kwaśna i pyszna. Przechowywana dłużej mięknie i staje się mazista, ale dzięki temu...

  • Wypróbowany przepis na "Fondue z ostrą salsą"

  • Wypróbowany przepis na "Pulpety rybne z ostrą papryczką"

Artykuły na temat: jak suszyć ostrą paprykę
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    ...też sproszkowaną, warto ją uwzględnić w codziennym jadłospisie. Jak ona działa?   Przyspiesza przemianę materii. Dzieje się tak pod wpływem zawartej w ostrej papryce kapsaicyny, czyli związku, który(...) nie służy?  Paprykę z diety powinny wyłączyć osoby, którym dokucza reumatyzm (warzywa psiankowate, do których należy m.in. papryka nie pomagają na stawy) oraz te z chorobami jelit i żołądka. Kolor...

  • Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw. Fot. 123RF/Picsel Jak uzyskać pieprz? Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera...

  • Ostra czy słodka?

    Najnowsze wyniki badań nad ostrą papryką brzmią rewelacyjnie.

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Mała czarna w ostrej odsłonie

    Wiemy, że pobudza. Wiemy też, że pozytywnie wpływa na naszą koncentrację. Kawa, bo o niej mowa, w połączeniu z nietypowymi dodatkami, takimi jak chili czy kolendra, może zwiększyć naszą odporność i stać się doskonałym dodatkiem do noworocznej diety. Podpowiadamy jakie zalety niesie ze sobą wykorzystanie ostrych przypraw i na jakie przepisy warto zwrócić uwagę.

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka! Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL 1. Ma więcej witaminy C niż cytryna Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później...

  • Przypraw swoje zdrowie

    ...- Przyprawy są kopalnią mikroskładników pokarmowych. Na przykład minerały, takie jak żelazo i wapń występują w nich w znacznych ilościach, a ich stężenie wzrasta podczas suszenia, gdy odparowuje woda(...) dzienne zapotrzebowanie na wapń. Nieco mniej wapnia zawierają szałwia, oregano czy mięta. Kolejnym ziołem, które warto mieć pod ręką jest suszony tymianek. Jak wskazują autorzy, jedna jego łyżka...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Kuchnia Giuliany- z dedykacja dla Roberty

    Jak obiecalam Robercie, zasiegnelam wiadomosci o smalcu wloskim u Giuliany. Nawet sie kartka podparlam, zeby bylo zgodnie z recepta i komentarzami G. ...

  • Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, tak by za każdym razem zaskakiwać bliskich jej smakiem. Fot. 123RF/Picsel Apetycznie wygląda, pięknie pachnie i do tego smakuje obłędnie. Warto również wiedzieć, że papryka jest również fantastycznym źródłem substancji odżywczych, które rewelacyjnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Znajdziemy w niej nawet pięć razy więcej...