• Informacje na temat:

    jak sie zaparzy mak

Przepisy na temat: jak sie zaparzy mak
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) ma z siedem takich błon, to trzeba wszystko wyczyścić. Musi być koniecznie skruszały. Gdy jest zima, wiesza się go na dworze. Mrozić dwa, trzy dni. Jak się go obciąg­nie ze skóry, wyczyści, to włożyć...

  • Pyszne mokre ciasto bez ciasta :)

  • KALABY (gołąbki z ziemniakami)

    ...z cebulą (zetrzeć tak jak do placków ziemniaczanych) dodać 1 jajko, sól i pieprz do smaku i zawijać w wcześniej zaparzone liście kapusty. Gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. (Gołąbki później(...) mleka, zahartować i wlać do sosu. Tak zrobiony sos wlać do gołąbków i gotować razem jakieś 10 minut. UWAGI: Do naczyniu w którym gotujemy gołąbki można dać na spód pare liści kapusty, żeby gołąbki się...

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

  • Bardzo proste i błyskawiczne sezamowe ciastka owsiane - 5 minut mieszania i 15 pieczenia, idealne do kawy lub do jogurtu na drugie śniadanie. Kolejny przepis do książki kucharskiej "Słodkości z miłości", bo zdrowe słodycze nie są grzechem łasucha:) #bez_glutenu i #bezcukrowe (o ile płatki owsiane bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe:)

  • Jaki "deser" na Wigilijnym stole.

  • Muffinki bardzo pożywne i smaczne.Mogą być podane na drugie śniadanie lub do szkoły dla dzieciaczka:)

  • Domowe bułeczki z dodatkiem sera i wyglądem przypominająca obwarzanki to propozycja na smaczną przekąskę ;)

  • Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny...

Artykuły na temat: jak sie zaparzy mak
  • Domowe kuracje dla skóry łojotokowej

    Słońce i wysoka temperatura wywołały na twojej skórze stan zapalny, pojawiły się krostki, plamy, wypryski... To zdarza się nie tylko nastolatkom, ale też paniom w okresie menopauzy. Sprawdź, jak możesz sobie skutecznie pomóc.

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi, dlatego wszystkie potrawy jakie serwujemy na wigilijnym stole przygotowujemy z wielką dbałością i zgodnie z tradycjami. Do dań wybieramy najlepszej jakości składniki, z zakamarków szaf wyciągamy najpiękniejsze...

  • Desery pachnące kawą

    Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, rozmów i ciepłej atmosfery. Nic tak nie sprzyja pogaduchom w gronie najbliższych, jak filiżanka aromatycznej kawy. Jednak wyjątkowe okazje wymagają niezwykłej oprawy. Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zamiast tradycyjnego napoju, podaruj im chwilę przyjemności w postaci niezwykłego deseru na bazie kawy.

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • 20 kuracji na osłabione, cienkie włosy

    ...ładnie wygładza zniszczone i przesuszone pasma. Łagodzi też podrażnioną i przesuszoną skórę głowy. Jak zrobić: 4 łyżki siemienia lnianego (niemielonego) zalej szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw do(...) i pobudza ich wzrost, poprawia ukrwienie skóry głowy. Jak zrobić: 2 łyżki kłącza tataraku (kupisz w sklepach zielarskich, ok. 10 zł/250 g) zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Przykryj...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Kosmetyczne hity z... kuchni

    ...stosowana do każdego rodzaju cery). Przepis: Miąższ dojrzałego banana rozgnieć i nałóż na czystą twarz. Zetrzyj po kwadransie wilgotnymi wacikami. Ogórek Wykorzystaj go jako maseczkę rozjaśniającą(...) chłodzące, odświeżające i antyseptyczne. Gdy twoje stopy są przegrzane, pocą się - kąpiel w naparze z mięty przyniesie im ulgę. Przepis: Trzy torebki mięty zalej litrem wrzątku. W letnim naparze mocz...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Święta z umiarem

    ...idziesz do teściowej, przed wyjściem z domu koniecznie zjedz jakiś owoc lub jogurt. Święta u ciebie Najzdrowsze i najmniej kaloryczne są ryby w galarecie i po grecku. Zamiast gęstej zupy grzybowej, ugotuj delikatny, czerwony barszczyk. Pamiętaj, że pierogi z kapustą i kapusta z grochem są bardzo ciężko strawne. Może więc w tym roku do pierogów włożysz mak lub soczewicę? Żołądek ci podziękuje...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...