• Informacje na temat:

    jak sie robi tort z bezy

Przepisy na temat: jak sie robi tort z bezy
  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.

  • Dla wszystkich smakoszy bez najlepszy przepis. Z bezami nie do końca jest taka prosta sprawa ale warto dość do wprawy bo są naprawdę przepyszne !

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Bezy

  • Bezy to łatwy do przygotowania i podzielny, a do tego pyszny smakołyk, lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a później pozostaje tylko suszenie w piekarniku i oczekiwanie, kiedy wystygną i można będzie je schrupać.

  • Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy.

  • Podstawowymi składnikami Bezy są białka i cukier. Bezy suszymy w piekarniku w niewysokiej temperaturze.

  • Malutkie, a cieszą :-) próbowałam już kilku przepisów na bezy ale ten jest najlepszy, bezy zawsze się udają i są idealne ... z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i wilgotne :-)

  • Po przygotowaniu Creme brulee pozostały mi białka, z których przygotowałam BEZY FIOŁKOWE. Składniki na około 40 sztuk (w zależności od wielkości tylki).

Artykuły na temat: jak sie robi tort z bezy
  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Fot. 123RF/Picsel Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite...

  • Nowa kolekcja hi choco&latte

    ...#404 Ciepłe kakao Dziś zimno i źle? Nie daj się jesiennej chandrze! Szybko wyciągaj zestaw ratunkowy - przyjemnie wełniany koc w kratkę, grube skarpety, misie żelki i ulubioną komedię! A... jak(...) dodatku - w końcu, jak szaleć to szaleć! Dziś serwujemy pralinkę ze złotą posypką. Szczyt elegancji i wysmakowania. Nie ma co  - pasujecie do siebie! Kolor #406 Czekolada pełnomleczna Naszła Cię...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Wielozadaniowa

    To się powinno udać! Robić karierę, rozwijać się i stale być do dyspozycji dziecka: gdy ma teatrzyk w przedszkolu albo jest chore. Podróżować, bywać w kinie, ale też prasować kaftaniki i gotować zupki jarzynowe.

  • Małgosia zwyciężyła drugą edycję "Bake Off - Ale Ciacho". Jej imponujący wypiek zachwycił jurorów oraz naszą redakcję. Myślicie, że poradzilibyście sobie z wykonaniem tego przepisu? Biszkopty: 16 jaj 450 g maki 450 400 g cukru 110 g masła jagody liofilizowane 100 g ( dodatek do biszkoptów) Miary na poszczególne piętra trotu: Pierwszy blat -  wysoka forma16 cm mąka 76 g jajka 3 szt. cukier 70 g maslo 18 g Drugi blat - forma 22 cm mąka 143 g jajka 5 szt. cukier...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Chcesz wyprawić niebanalne przyjęcie imieninowe? Sięgnij po rewelacyjny poradnik Małgorzaty Caprari! Pikantne imieniny z męskim tortem i różnymi dipami, kawiorami, smakowitymi sałatkami i rybami? Daj się uwieść pokusie premiera, rzymskiej kapryśnicy i puchowej babce ziemniaczanej! A może lepiej osłodzić życie solenizanta i gości i podać puchowy sernik Edyty, japońską szarlotkę, odpoczynek wojownika, biuścik murzynki, szatańskie ciasteczka? Do tego koniecznie salami jabłkowe, kawa...