• Informacje na temat:

    jak sie robi sos grzybowy bez miesa

Przepisy na temat: jak sie robi sos grzybowy bez miesa
  • Pyszny, gęsty, a zarazem delikatny sos grzybowy ze świeżych podgrzybków, przypomni Wam, że lato już mamy praktycznie za sobą.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Sezon grzybowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na pyszny grzybowy sos. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i robi się go dość szybko.

  • uniwersalny sos pachnący lasem w środku jesieni - dobry na każdy czas :)

  • Pyszny sos grzybowy, który jest wspaniałym dodatkiem do mięs i nie tylko.

  • Zaczyna się jesień. Grzybów w lesie opór. Zebrałem ostatnio kilkanaście zajączków i sporo maślaków, a także kilka prawdziwków. Postanowiłem zrobić sos grzybowy do obiadu.

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • szybko

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • grzyby w nowej odsłonie ... sama byłam ciekawa co wyjdzie z tego przepisu i muszę przyznać, że ...smak rewelacyjny :-)

Artykuły na temat: jak sie robi sos grzybowy bez miesa
  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Keczup zna niemal każdy   Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością ras argentyńskich,...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z założeń...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat temu w USA zaczęła...

  • Wegetariańskie dania wielu osobom wydają się być nudne, niezbyt sycące i niesmaczne. Tymczasem bezmięsne obiady mogą naprawdę zaskakiwać. Jeśli jeszcze nie jesteście o tym przekonani,zmienicie zdanie za sprawą przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Brakuje wam pomysłu na bezmięsny obiad? To nic strasznego, bo nasi użytkownicy przygotowali dla was całą masę wegetariańskich przepisów, które mogą stać się inspiracją dla niejednego posiłku. Będzie zdrowo, kolorowo, a przede wszystkim...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Celiaklia długo była kojarzona jako schorzenie małych dzieci, z którego z wiekiem się wyrasta. Nic bardziej mylnego. To poważna nietolerancja pokarmowa, która może się objawić w każdym wieku. Fot. 123RF/Picsel Celiakia (choroba trzewna) to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu ( białka zapasowego zawartego w zbożach). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników...

  • Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Chcąc jeść zdrowo, w pierwszej kolejności ograniczamy ilość spożywanego tłuszczu. Niestety, przygotowanie oryginalnego i niskotłuszczowego obiadu nie jest prostą sprawą. Na szczęście dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. Wszyscy kucharze doskonale wiedzą, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co sprawia, że przygotowanie smacznych potraw, zawierających zredukowaną ilość tłuszczu stanowi poważne wyzwanie. Postanowiliśmy się jednak z nim zmierzyć, przygotowując dla was kilka propozycji na wyjątkowo...