• Informacje na temat:

    jak sie robi ogorki z musztarda

Przepisy na temat: jak sie robi ogorki z musztarda
  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    Wielkanoc kojarzy nam się z tradycyjnymi potrawami: jajka podawane na różne sposoby, ciasta, żurek. Znana restauratorka Agnieszka Kręglicka radzi, jak wprowadzić nieco odmiany i odświeżyć wielkanocne potrawy.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Sokołów: Najlepsze sposoby na pieczoną szynkę

    Sokołów to produkt skąpany w sosie własnym i można go oczywiście spożywać sauté . Ale jakże ciekawiej będzie go podać w nieco bardziej wyszukany sposób, dobierając do niego ulubione dodatki i sosy! Hitem(...). Jak je zrobić? Do wody, w której gotujemy ziemniaki, dodaj szczyptę kurkumy, mielonego kminku lub estragonu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i gotowe do ubicia, dodaj podsmażonego na oliwie pora...

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Bardzo dobre i zdrowe. Swiata nie odkrylam, ale podaje moj niezawodny przepis.

  • Przepis na domową, intensywną, ostrą i lekko sodką w smaku musztardę z białej gorczycy z dodatkiem fińskiego cukru brzozowego. Doskonała do kanapek, wędlin i mięs.

Artykuły na temat: jak sie robi ogorki z musztarda
  • Objadam się wieczorami: Co robić

    ...„Kolację jem po pracy, ale przed snem znów zaglądam do lodówki. Potrafię zjeść całą jej zawartość, nawet chleb z musztardą! Jak z tym skończyć?”. Iwona, 40 lat, Skarżysko-Kamienna...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Jak układać żywność w lodówce?

    ..., odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe. Wyżej byłoby im za ciepło. Tu też warto trzymać jajka. I choć są dla nich robione specjalne przegródki na drzwiach lodówki, to jednak ze względu na niestabilną(...) groźnymi bakteriami, jak Salmonella lub E.coli - w opakowaniu foliowym nie dłużej niż 24 godziny.  Szuflady na owoce i warzywa.  Jeżeli chcesz przedłużyć ich czas przechowywania, nie należy ich zbyt...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Jak zapobiec grzybicy pochwy

    .... Czytaj etykiety produktów – cukier możesz znaleźć w serkach, jogurtach, sosach, a nawet w musztardach. Ogranicz ilość owoców w jadłospisie. Zupełnie zrezygnuj z soków – także tych świeżo wyciskanych(...) się do rozwoju grzybicy. Choć nie da się całkowicie zrezygnować z ich spożywania (potrzebujemy ich do życia, tak samo jak drobnoustroje odpowiedzialne za grzybicę), możemy przynajmniej wyeliminować...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Nie martw się o zapas

    W grudniu kupujemy najwięcej jedzenia, licząc, że potrawy przygotowane na Boże Narodzenie zostaną na później i przedłużą świąteczny klimat. Jednak statystyki wskazują: marnujemy coraz więcej żywności. Jak uniknąć strat? Wystarczy ja dobrze przechowywać, przekonują eksperci. Skorzystają na tym twój budżet i zdrowie.

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....