• Informacje na temat:

    jak się robi leczo

Przepisy na temat: jak się robi leczo
  • Jak robić perfekcyjne sałatki z makaronem?

    Za bazę do sałatek z powodzeniem posłużyć może nam ryż, ziemniaki lub makaron. Ten ostatni jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami i sosami. Sałatki z makaronem to doskonałe rozwiązanie zarówno na lekką przekąskę, drugie śniadanie czy kolację, jak i pełnowartościowe danie obiadowe. Oto garść przydatnych wskazówek na ten temat.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Muffinki Ewy Chodakowskiej

    Co robić, jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a jesteśmy na diecie? Może upieczmy muffinki według przepisu Ewy Chodakowskiej. Słodki wypiek, lecz bez cukru.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Szalone ciasto czekoladowe w amerykańskim stylu

    Mąka, cukier, soda i kakao - z tych niepozornych składników można zrobić "szalone" ciasto czekoladowe. Bowiem, jak przekonują autorki książki o śniadaniach inspirowanych kuchniami świata, ten amerykański wypiek robi się zaledwie 10 minut.

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Styria - "spiżarnia" Austrii

    W Styrii wszystko się kręci wokół jedzenia i picia. Oczywiście nie chodzi tu o dostarczanie organizmowi niezbędnych do życia składników, lecz o przyjemność, z jaką wiąże się ta czynność.

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Mezcal - brat tequili

    Nie jest może tak słynny jak tequila, jednak Meksykanie cenią go równie mocno. Ten produkowany z serc agaw trunek potrafi orzeźwiać, zachwycać smakiem i aromatem, a także - uwaga! - zwalać z nóg.

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

Artykuły na temat: jak się robi leczo
  • Zioła, które leczą

    Na stawy estragon A dokładniej ocet estragonowy. Jak go zrobić? Do słoika z octem (może być winny lub jabłkowy) włóż kilka gałązek świeżego estragonu i wciśnij pół cytryny. Odstaw na 10 dni(...) wspomaga leczenie chorób płuc i oskrzeli. Jest także sprzymierzeńcem w walce z chorobami skóry (np. egzema, trądzik). Pomaga zarówno picie naparu, jak też robione z niego okłady. Na opryszczkę melisa...

  • Leczo jest sycące, a jednocześnie lekkie. Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Fot. 123RF/PicselDlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co jakiś czas.Z reguły gotujemy słuszną porcję, więc nic nie...

  • Czym leczą kaca w różnych krajach? Oto 13 sposobów

    Bez względu na to, pod jaką szerokością geograficzną mieszkamy, wolimy alkoholowe spotkania z przyjaciółmi od tego, co dzieje się z naszym organizmem następnego dnia. Czym najlepiej leczyć kaca? Co kraj, to obyczaj - mieszkańcy różnych regionów świata mają swoje sposoby.

  • Narodowa potrawa Węgier, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Podbiła podniebienia Polaków i podbija nadal, co sezon. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Za co tak je lubimy? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania składników, wrzucenia ich do garnka, zagotowania i mieszania co...

  • Fałszywe terapie leczenia światłem i urządzenia, które wcale nie leczą

    ...sprzętu. Są bardzo drogie (kosztują nawet kilka tysięcy), a sprzedawcy twierdzą, że w Europie Zachodniej używa się ich w szpitalach. Mają nawet "zaświadczenia" i "atesty". Tyle że my nie mamy jak sprawdzić, czy są prawdziwe.  Oferowane są na pokazach - tak jak kilka lat temu garnki czy wełniana pościel. Ponieważ o naciąganiu na prezentacjach wiele się mówi, ich organizatorzy w zaproszeniach nie...

  • Narodowa potrawa Węgrów, ciesząca się takim statusem jak nasz, swojski bigos. Już lata temu podbiła podniebienia Polaków i po dziś dzień cieszy się niesłabnącą popularnością. Gdy tylko na straganach pojawią się tanie papryki – gotujemy leczo! Fot. 123RF/Picsel Dlaczego lubimy leczo? Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Cały proces wykonania potraw jednogarnkowych z reguły sprowadza się do posiekania...

  • To nie grypa, lecz borelioza

    ...odpornościowy tłumi taką inwazję w zarodku. Często pierwsze symptomy boreliozy są takie, jak przy grypie. Łamie nas w kościach, bolą mięśnie, stawy, głowa, pojawia się gorączka, osłabienie. Po jakimś czasie(...) zdążyła już narobić poważnych szkód w organizmie. W postaci rozsianej borelioza może atakować stawy, skórę, serce i układ nerwowy. Jeśli choroba zajęła stawy, pojawiają się asymetryczne bóle, obrzęki...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Co robić, gdy bolą kolana?

    Reumatyzm, obrzęk, niedostateczne rozruszanie stawów (zimą mniej spacerujemy), drobne urazy czy przeciążenia – jest wiele powodów, dla których kolana mogą dawać o sobie znać. Podpowiadamy, jak ukoić ból.

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

Wideo na temat: jak się robi leczo
  • Uwaga! Te zabiegi tylko po 40. roku życia

    Krzysztof Gojdź to lekarz medycyny estetycznej i prowadzący program „Niezwykłe przypadki medyczne”. Nie ukrywa on, że uważa się za człowieka sukcesu, ponieważ dorobił się sporego majątku oraz uznania, nie tylko w Polsce, lecz także na świecie. - Zabiegi medycyny estetycznej powinniśmy robić dopiero po 40. roku życia - powiedział specjalista. Lekarz podkreślił też, że powinniśmy wykorzystywać jak

  • Rafał Maślak: Wizualizuję sobie ślub z moją narzeczoną

    . Stwierdził jednak, że nigdy nie pomaluje paznokci na kolorowo, tak jak to robi Michał Szpak. Nie uważa jednak piosenkarza za konkurenta, lecz za przyjaciela. Źródło: WideoPortal Dostawca: x-news(...)Rafał Maślak przyznał, że obecnie wizualizuje swój ślub z narzeczoną Kamilą Nicpoń. Uroczystość odbędzie się w maju 2018 roku z udziałem 200 osób. Narzeczeni nie wybrali jeszcze miejsca, ale