• Informacje na temat:

    jak sie robi kluski na wodzie

Przepisy na temat: jak sie robi kluski na wodzie
  • Nie wylewaj wody po pyzach...

    Wody po gotowaniu pyz, wraz z pływającymi w niej "farfoclami", lepiej nie wylewać, bowiem - jak przekonuje PAP Life blogerka Iza Kulińska - można zrobić z niej... kluszczankę. - W wywarze z ziemniaków jest sporo smaku, wystarczy go doprawić i zupa gotowa - mówi.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Sekrety śląskiej kuchni: knedle i kotlety z czerstwego pieczywa

    Śląska kuchnia nie kończy się na roladzie z kluskami - udowadniają mieszkańcy Rudy Śląskiej, dzieląc się przepisami w lokalnym konkursie. Najnowsza propozycja to knedle i kotlety z czerstwego pieczywa.

  • Można je podawać : 1. polane stopionym masłem i oprószone startym serem, 2. okraszone skwarkami 3. jako dodatek do zup 4. jako dodatek do pieczeni, z gęstym sosem.

  • Pici - wyjątkowy specjał z Toskanii

    Pici to jedna z największych kulinarnych atrakcji Toskanii, której trzeba spróbować podczas pobytu w tamtych stronach. To wyjątkowe, grube i długie ręcznie robione kluski, przypominające spaghetti tylko długością.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Makaron perfekcyjny

    Miękki czy aldente? Jak ugotować perfekcyjny makaron?

  • Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Kawy nie było. Proboszcz zawsze mówił: "Chcecie sobie kawy robić, to na górę, do wikarego idźcie". W jadalni była duża kanapa i on po południu nie kładł się u siebie w sypialni, tylko na tej kanapie(...) się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony...

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

Artykuły na temat: jak sie robi kluski na wodzie
  • Ulubione kluski

    ...kolację. • Kluski kładzione - także robi się je z mąki pszennej i jajka, ale ciasto powinno być bardziej gęste, dobrze wyrobione, by wtłoczyć do masy jak najwięcej powietrza (wtedy będą(...) uroczysty obiad. Dzieci jednak wolą kluski na parze podawane ze słodkim sosem z owoców i śmietany. • Kluski francuskie - są bardzo delikatne i puszyste jak biszkopt, ale zarówno wyrobienie ciasta...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Gdy krtań się buntuje

    Woła o pomoc chrypką, potrzebą odchrząkiwania, uczuciem "kluski" w gardle. A w końcu niemożnością mówienia. Jak się o nią troszczyć, gdy zaczyna szwankować? Dbaj o drożność nosa. Wdychane powietrze(...) elektryczne nawilżacze, ale sprawdzi się też mokry ręcznik na kaloryferze. Przed snem zastosuj sól morską do nosa lub specjalny aerozol nawilżający. Zasychająca w nosie wydzielina może zmusić do oddychania...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Ratunku! Nie umiem przestać się objadać!

    ...się nic robić. Potem musiałaby siedzieć nad talerzem, gapić się na puste krzesło naprzeciwko i myśleć, jaka musi być beznadziejna, skoro wylądowała sama w tym okropnym mieszkaniu. Wentyl(...) nastrój jedzeniem. Bo wystarczy skosztować ciasta, które piekła babcia, żeby poczuć się błogo. A pochłaniając podwójną porcję maminych klusek uszczęśliwić siebie i ukochaną osobę. ● Jeżeli jak Beata...

  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    Od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów, którzy namówili ją na wydawanie książek kucharskich. Do tej pory sprzedano ich ponad 3 miliony egzemplarzy. Czytelnicy uwielbiają przepisy Siostry Anastazji Pustelnik, bo jej dania zawsze się udają. Rozmawiamy o tajnikach gotowania, życiu zakonnym, rodzinie i o tym, jak przylgnęło do niej imię Anastazja.

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...bolońskiego trzeba było podawać inny. Bolończycy poprawiali jakość swojego ciasta dodając do niego jajka. Zwiększało to jego elastyczność i pozwalało zrobić bardzo dobry makaron z mąki gorszej jakości(...) oddzielić od wody i to co zostaje, to oliwa extra vergine - jedyna słuszna, jakiej powinniśmy używać. Ale wytłoki, które zostają po tym procesie poddaje się rafinacji, uzyskując kolejną oliwę. Ona jest...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...