• Informacje na temat:

    jak sie robi kaszanke z krwi

Przepisy na temat: jak sie robi kaszanke z krwi
  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

  • Istnieje duzo teorii na temat robienia majonezu. Jedno nie ulega watpliwosci - majonez wykonany wlasnorecznie przewyzsza pod wieloma wzgledami majonezy produkowane fabrycznie. Jesli ktos ma obawy, moze wykorzystac recepte na majonez bez jajka, ja od lat robie wlasny majonez i dotychczas udalo mi sie uniknac spotkania z salmonellami:)

  • Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

Artykuły na temat: jak sie robi kaszanke z krwi
  • Jak rozpoznać anemię i jak ją leczyć?

    Ta dolegliwość upodobała sobie kobiety. Zapadamy na niedokrwistość aż dwudziestokrotnie częściej niż mężczyźni. Są jednak sposoby na to, by się przed zachorowaniem uchronić.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością ras argentyńskich,...

  • Dlaczego włos się głowy nie trzyma

    Naszym włosom może zaszkodzić tak prozaiczna rzecz, jak fryzura zwana końskim ogonem. Ściąganie ich gumką napina i męczy skórę głowy, może powodować zanikanie mieszków włosowych! Włosom szkodzą(...) przerzedzeniem czupryny. W silnym stresie organizm kieruje krew i do narządów ważnych w walce lub ucieczce, a wycofuje z tych, które w tej sytuacji odgrywają mniejsza rolę. Takie mniej "ważne" narządy...

  • W leczeniu cukrzycy niezwykle istotnym jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Co oczywiste, nic w tym wypadku nie zastąpi insuliny. Warto jednak pamiętać, iż niektóre przyprawy mogą wspomóc nas w walce z chorobą. W dużym uproszczeniu cukrzyca to choroba metaboliczna, która zaburza działanie lub produkcję insuliny w organizmie. Insulina to hormon niezbędny do transportu cukru do tkanek. Kiedy działa nieprawidłowo lub jej ilość jest zbyt mała, poziom cukru we krwi niebezpiecznie rośnie, a...

  • Wakacyjne SOS: Gdy zastrajkuje żołądek!

    Latem łatwo o jedzeniowe "wpadki". Co robić, gdy zaszkodzi ci lód, ciastko czy kiełbaska z grilla?

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Choroba wieńcowa w porę powstrzymana

    Dawniej sądzono, że problemy z sercem to męska domena... Dziś wiadomo, że powinnyśmy zatroszczyć się o ten ważny narząd równie mocno, jak panowie!

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Anemia

    Niedokrwistość może być skutkiem złej diety, ale u pań ma też wiele innych przyczyn. Czy wiesz, co robić, by poziom żelaza i witamin wrócił do normy?

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...