• Informacje na temat:

    jak sie robi kapuste z grochem

Przepisy na temat: jak sie robi kapuste z grochem
  • Pożywne:)

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Kapusta z grochem

  • Kapusta z grochem to danie, które pierwszy raz jadłam u znajomych mieszkających pod Poznaniem. Pyszne, pachnące, z dodatkiem kminku – od tamtej pory sama często je przyrządzam i uwielbiam jako dodatek do obiadu.

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Kapusta z grochem to jedna z dwunastu tradycyjnych Wigilijnych potraw. Jak babcia wspominała groch na wigilijnym stole oznaczał płodność i urodzaj w nadchodzącym roku.

  • jak sama nazwa mowi "wigilijna"- doskonala na wigilie i nie tylko

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

Artykuły na temat: jak sie robi kapuste z grochem
  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    Nasiona roślin strączkowych są skarbnicą białka - najlepszego zamiennika białka występującego w mięsie. Strączkowe zmniejszają ryzyko nadciśnienia, cukrzycy, zespołu metabolicznego oraz chorób serca. Zawierają też oporną skrobię i rozpuszczalny błonnik, więc szybko sycą. Każda roślina strączkowa ma poza tym swoje niepowtarzalne zalety zdrowotne i dietetyczne. Nasiona powinny więc znaleźć się...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością ras argentyńskich,...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Mam brzuch jak balon...

    .... - Czasem pół godziny, czasem kilka godzin po spożyciu posiłku. - Czy zauważyła pani, po jakich pokarmach? - Kiedyś najczęściej po surowych warzywach, ale ostatnio nawet po chlebie razowym(...), często o bardzo przykrej woni. Brzuch się wzdyma. Pojawia się nieprzyjemne uczucie pełności, czasem ból. - Co robić, by brzuch tak nie "wariował"? - Proszę ograniczyć jedzenie potraw ciężkostrawnych...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...czasie - wiele wigilijnych potraw można przecież przygotować kilka dni przed świętami. Uszka, krokiety, pierogi czy kapusta z grochem - te potrawy zrób z wyprzedzeniem, a następnie włóż do(...) przecież jeszcze sporo czasu!" A potem... W biegu kupujesz byle jakie prezenty, z których twoi bliscy na pewno nie będą zadowoleni, latasz z ciężkimi siatkami po zatłoczonych sklepach, marnujesz czas...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować?

    ...w kolejkach, denerwujesz się, bo kolejne potrawy ci nie wychodzą. Najgorsze jednak jest to, że w całym tym świątecznym zamieszaniu nie masz ani chwili dla siebie! Efekt? Zamiast się wysypiać, jesteś(...) spędzisz Wigilię. Najtrudniejsze zadanie czeka cię wtedy, gdy wieczór zorganizujesz u siebie w domu, a liczba gości znacznie przekroczy najbliższy krąg domowników. Dalsza rodzina przy wigilijnym...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...