• Informacje na temat:

    jak sie robi faworki

Przepisy na temat: jak sie robi faworki
  • Kruche i delikatne. Faworki idealne!

    Tych posypanych cukrem pudrem ciastek w kształcie złożonej kokardki nie sposób nie lubić. Faworki - nazywane też chrustem, a niekiedy kreplami - robi się dość łatwo. Jak sprawić, żeby były idealnie kruche? Podpowiadamy!

  • sprawdzony przepis ze starej Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami(...) propozycji dostarczając tym samym do organizmu pełną gamę składników odżywczych. Jak podkreśla dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz ekspert akcji "Zboże...

  • Każda potrawa ma swoją historię - faworki również. Pierwsze faworki rzekomo pochodzą z piekarni „Fawor” w Poznaniu. Powstały zupełnie przez przypadek. Młody cukiernik przez nieuwagę upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Pasek utworzył warkocz, a przestraszony cukiernik chcąc uniknąć kary, posypał go cukrem - co dało nowy przysmak. Na początku faworki były ciężkie i tłuste tak jak pączki, ale lata praktyk domowych gospodyń zaowocowały lekkim i chrupiącym deserem. Nazwa faworki pochodzi od...

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.

  • Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Najlepiej takie chrupiące i oprószone dużą ilością cukru pudru, do tego filiżanka aromatycznej kawy i podwieczorek idealny. W tym karnawale przygotowałam już je dwa razy i za każdym razem wyszły mi pyszne i zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Poniżej przedstawię Wam jak krok po kroku przygotować takie faworki. Dodam, że to dziecinnie proste. Kto jeszcze nie robił to zachęcam to spróbowania. Udanych wypieków życzę i smacznego :)

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...w niebezpiecznym kierunku, ograniczam jedzenie. Inną zasadę stosuję przy okazji świąt. By móc sobie w tym czasie pofolgować, przechodzę na dietę nie po świętach, jak robi to większość z nas, ale przed nimi(...) po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Jak zrobić faworki ? Oto szybki, prosty i sprawdzony przepis na faworki tudzież chrusty. Są łatwiejsze w przygotowaniu niż pączki i dlatego są równie popularne w Tłusty Czwartek co pączki.

  • szybkie w wykonaniu, zawsze sie udaja .pyszne

Artykuły na temat: jak sie robi faworki
  • Chrust, chrustek, faworki

    ...i śmietaną, dodajemy do mąki, mieszamy ze stopionym masłem i spirytusem, zagniatamy. Ciasto przenosimy na stolnicę i wyrabiamy lub wybijamy (jak w przepisie na faworki), wałkujemy i wycinamy z niego równą(...)Chrust lub faworki - jak głosi legenda zawdzięczamy niedbalstwu młodego adepta sztuki cukierniczej, który miał przyrządzić pączki, a przez przypadek na tłuszcz wrzucił paseczek ciasta i... Nie...

  • Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż przygotowywano je także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka. Fot. 123RF/Picsel Te urocze ciasteczka funkcjonują w naszym kraju pod dwiema nazwami. Jedni nazywają je faworkami, drudzy chrustami, a jeszcze inni stosują obie nazwy wymiennie. Możemy też spotkać się z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki,...

  • Często zastanawiam się w ciągu tygodnia, co robić w sobotę. Czasem mam nawet jakieś pomysły, ale jak już jest sobota, wpadam w rutynę. Piję kawę w szlafroku,...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Jak to bylo ?

    Cos kolo tego, ze " jaka to ja wspaniala jestem, bo to i swoja prace zrobie i jeszcze kluseczki zrobie i powypiekam co badz "... Nic dodac nic ujac.Wspaniala...

  • Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki, nazywane też chrustami lub chruścikami. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki. Jak wyglądają faworki idealne?      fot. 123RF.COM Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego "faveur", czyli wąska wstążeczka....

  • Tradycja zapustna a bezpieczeństwo domowników

    Tłusty Czwartek to szaleństwo objadania się pączkami, faworkami, donatami, różami karnawałowymi i innymi słodkościami. Kupujemy je w ulubionych piekarniach w ilościach niemal hurtowych i dzielimy się z rodziną czy znajomymi z pracy. Coraz częściej jednak wracamy do tradycji samodzielnego, domowego robienia pączków.

  • 75 przepyszności!Od klasycznych racuszków z serem po pączki z... kiełbasą! Na rozgrzewkę - prezentacja sprawdzonych technik formowania pączków, faworków i racuchów. Na kolejnym etapie wtajemniczenia - sposoby na stworzenie pączków z białą obwódką i oryginalne sposoby podania gotowych przysmaków. Zachwyć się smakiem róży karnawałowych, odkryj słodycze z rozmaitych zakamarków świata - nawet z Egiptu! Jeśli preferujesz dania pikantne, zajrzyj do przepisów na racuchy piwne i pączki ziemniaczane....

  • Wiosna w mojej kuchni

    Tak cos powoli sie zaczyna... dzisiaj ostatki, ale ja juz nie mam najmniejszej ochoty ani na faworki, ani na paczki czy inne bugnes. Raczej chce wiosny,...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...