• Informacje na temat:

    jak sie robi ciasto japońskie

Przepisy na temat: jak sie robi ciasto japońskie
  • Matcha – nowy kulinarny hit

    Była już zielona herbata, była yerba mate, ale teraz czas na matchę – ta japońska herbata ma duże szanse, by stać się nowym kulinarnym hitem. W Internecie już robi furorę.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • Tym razem połączyłam kaszę jaglaną z makiem, jabłkiem i rodzynkami. Wyszło pysznie, coś a'la ciasto japońskie, tylko zdrowsze i mniej kaloryczne:)

  • Sernik japoński ma prawdopodobnie tyle wspólnego z Japonią, co barszcz ukraiński z Ukrainą. Jego nazwę tłumaczę sobie analogią z subtelną urodą Japonek, lekką kreską japońskich drzeworytów i minimalizmem w poezji. Sernik japoński w swej delikatności, w przeciwieństwie do ciężkich, tradycyjnych serników i mazistych cheesecake’ów, jest zaiste niezwykły. Konsystencją przypomina puszysty biszkopt, a piecze i przygotowuje się go właściwie tak, jak suflet. Ze względu na neutralny, słodko-serowy...

  • Smaczny pomysł na "Przepisy na japońskie desery"

  • Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

  • Makowiec który zawsze się udaje.

Artykuły na temat: jak sie robi ciasto japońskie
  • Strzeżcie się diet! Dzięki nim utyjecie jeszcze bardziej

    ...zachowania i zadawać sobie pytania: dlaczego sabotuję siebie, dlaczego nie mogę osiągnąć sukcesu w jakiejś dziedzinie? Odkładanie rzeczy na później albo unikanie wyzwań nie musi wynikać z tego, że(...) z jedzeniem słodkości. Najczęściej mamy do czynienia z nawykami z dzieciństwa, kiedy to rodzice nagradzali nas np. czekoladą. Badania sugerują, że lubimy to, co robimy. Oznacza to, że jeśli mamy jakiś...

  • W Polsce bez problemu kojarzymy sushi, wasabi, tempurę czy sake z Japonią. Ale niewielu z nas jest w stanie powiedzieć cokolwiek o tym, jakie słodycze jada się w Kraju Kwitnącej Wiśni. Iri mame to ziarna soi w słodkiej skorupce. Poniżej przepis!         fot. materiały prasowe Słodycze na słono W Japonii słowo "kashi", w przybliżeniu "słodycze", to tak naprawdę wszystkie rzeczy, które je się poza zwykłymi posiłkami. Są to na przykład owoce i orzechy, cukierki i czekoladki, ale także ciasta i...

  • Jacy są tatusiowie na świecie?

    Każdy tata stara się, aby jego pociecha miała szczęśliwe dzieciństwo. Jednak w różnych częściach globu robi to w zupełnie inny sposób. Przekonajcie się sami!

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Co wspominamy z dzieciństwa?

    ...i zawieraliśmy przyjaźnie z innymi dzieciakami. Kąpiele w jeziorze, wspinanie się po drzewach, zabawy od rana do nocy na świeżym powietrzu, robienie baz w lesie, a jeśli zaistniała taka potrzeba - pomoc rodzinie w domowych obowiązkach. W czasie w wakacji u dziadków czy spędzając letni czas w mieście,  starsze dzieciaki zwiedzały okolicę na rowerach, robiąc codziennie wiele kilometrów. Młodsze...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...rezygnować z gotowania. - W mojej książce są dania, które naprawdę można zrobić w 15 minut, np. soczewicowa grochówka czy kartoflanka z łososiem -  bardzo pożywne zupy, starczające za cały wartościowy(...) polską, niech gotuje tak, jak mu dyktują jego smak i potrzeby. W mojej książce umieściłam potrawy z różnych stron świata, bo przewijają się w moim jadłospisie przez cały rok. Lubię smaki polskie...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • W obronie słodyczy

    ...wiele tygodni. Kiedy wreszcie taki nieowocowy deser zjadam, czuję na podniebieniu jakby porażający atak intensywnej słodkości. Przez grzeczność biorę do ust trzecią łyżeczkę, ale spostrzegam, że(...) pierwszy, pomyślałem, że to schlebianie najniższym instynktom. Dziś już tak nie uważam, niekiedy trzeba przesadzić, żeby zrozumieć, co to umiar i jakie płyną z niego korzyści. Tak dedukując...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...