• Informacje na temat:

    jak sie robi beze

Przepisy na temat: jak sie robi beze
  • Białe tiramisu - przepis, który osładza życie Nigelli Lawson

    ...chrupiącej bezy. Uwielbiam łączyć je z malinami - to kolejny kontrast pod względem smaku i tekstury - zdradza Lawson. Jak przystało na kobietę, która ceni wygodę w kuchni, bezy kupuje, choć przez wiele(...). "Zanurz ciastka w mieszance na tyle długo, aż zmiękną. Ułóż 9 nasączonych herbatników w naczyniu i rozprowadź około jedną trzecią kremu. Całość posyp pokruszonymi bezami" - tłumaczy. To samo robimy...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • Alternatywa do sernika na zimno lub lodów, co świetnie smakuje w wersji mrożonego deseru. 5 minut roboty, fru do lodówki lub zamrażarki i na spacer, a po powrocie orzeźwiająca pychotka już czeka

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

Artykuły na temat: jak sie robi beze
  • Jak oni sobie beze mnie poradzą?

    .... Kiedy badania niczego nie wykryły, lekarz spytał: "Kiedy ostatnio miała pani czas tylko dla siebie?". Zawsze byłam świetnie zorganizowana. Wszystko w domu chodziło jak w zegarku, chociaż pracowałam(...), że wszystko zrobione byłoby byle jak, to jeszcze pewnie poszlibyśmy z torbami. Liczyłam, że gdy dzieci podrosną, zwolnię, ale jakiś czas temu Michał stracił pracę. Mimo że uruchomiłam wszystkie...

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Beze mnie zginiesz!

    ...... Mąż nie wymagał od niej, żeby pracowała, ale ona do dziś próbuje zarobić na siebie. Choć zawsze wiele nie zarabiała. Skarżyła mi się wiele razy, że mąż rządzi w domu pieniędzmi, wydziela jej na(...) żyję z renty. Nie wiem, co jej doradzić. Żeby się odważyła, jakoś to będzie, czy lepiej niech nie ryzykuje? Sama twierdzi, że on ją tak podporządkował przez lata, że wciąż robi mu na czas obiady...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Moja miłość beze mnie

    Podobno miłość do życia jest najsilniejszym uczuciem, dlatego większość z nas w obliczu śmierci myśli o sobie i o swojej stracie. Ale niektórzy z nas bardziej kochają innych. I nie o siebie się troszczą, lecz o najbliższych. Nie siebie przygotowują na odejście, ale ich na rozstanie.

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Aranżacja pokoju dla chłopca - sprawdź, jak go urządzić

    ...w chłopięcym pokoju? Niektórym rodzicom marzą się wymalowane na ścianach postaci z bajek i kolorowe motywy. Niestety do namalowania Elsy z Krainy Lodu czy Marshalla z Psiego Patrolu potrzeba choć odrobiny(...) takie jak pudła, kartony i kosze. W sklepach znajdziesz wiszące koperty do przechowywania, które zamocować można np. na drzwiach, zyskując tym samym dodatkowe miejsce na drobiazgi. Urządzanie pokoju...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Katarzyna Burzyńska: Mama mówi, że jem jak chłop

    W cyklu "Czerwony dywan" przeprowadza wywiady z celebrytami. Tym razem to ona została przypytana. Katarzyna Burzyńska - uwielbia bezę, jest uzależniona od czekolady i robi świetne chili con carne. "Mama mówi, że jem jak chłop" - zdradza prezenterka.

  • Chociaż beza to zaledwie kilka składników, jej odpowiednie przygotowanie to prawdziwa sztuka. Przekonają się o tym uczestnicy "Bake Off - Ale Ciacho!" w szóstym odcinku programu. W piątym odcinku, zawodnicy musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. W pierwszej konkurencji Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie legendarnych Jaffa Cakes - oblanych czekoladą biszkoptów z galaretką...