• Informacje na temat:

    jak se robi bigos

Przepisy na temat: jak se robi bigos
  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Ile domów, tyle przepisów na bigos - dziś podaję przepis na przepyszną wersję bigosu, który robi się w moim rodzinnym domu. Najlepszy na Święta i Nowy Rok

  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    Choć z doświadczenia wiemy, że po świętach zostaje nam fura jedzenia, co roku przygotowujemy go za dużo. Jak radzi Jan Kuroń, część można oddać, trochę zamrozić, a resztę przerobić. "Polecam pizzę z karpiem, na którą skuszą się nawet dzieci" - mówi PAP Life kucharz.

  • Pomysłów na bigos jest wiele. Właściwie każdy przygotowuje go inaczej. Ja proponuję mój własny, sprawdzony przepis, na to typowo polskie danie.

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    Katarzyna Gubała w roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Z niezwykłą energią urzeczywistnia marzenia o tym, by wege dania gościły w polskich domach i restauracjach. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege, doradza jak układać roślinne menu szefom kuchni. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label - szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich...

  • Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...po maśle. Tak jak na przykład dzisiaj. Rano uzgodniłyśmy, że mama zrobi flaczki dla całej rodziny, a ja zrewanżuję się schabowymi roladkami i faworkami na deser. W ich przygotowaniu asystował mi(...) w niebezpiecznym kierunku, ograniczam jedzenie. Inną zasadę stosuję przy okazji świąt. By móc sobie w tym czasie pofolgować, przechodzę na dietę nie po świętach, jak robi to większość z nas, ale przed nimi...

  • Chyba nikomu nie muszę pisać co to jest Bigos. Nasza kochana Narodowa potrawa. Przyrządzana w każdym zakątku Polski na swój sprawdzony sposób. A tak od pokoleń robi się go w mojej rodzinie.

  • Smaczne, sycące, i może w lodówce być kilka dni:)

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

Artykuły na temat: jak se robi bigos
  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Instruktorka pole dance: to nie jest kręcenie się przy rurce

    Choć z jego trenowania płynie wiele korzyści dla ciała - jak przekonuje PAP Life trenerka i mistrzyni Katarzyna Bigos - pole dance nie jest sportem dla każdego. Mimo rosnącej popularności profesjonalnego tańca na rurze, wiele osób jest do niego uprzedzonych.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    Kupujemy za dużo produktów spożywczych. Nie jesteśmy w stanie ich zjeść, psują się, a potem... wynosimy je na śmietnik. Po świętach robi tak co drugi Polak! Czy naprawdę musimy marnować aż tyle jedzenia?

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy, na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas...

  • Ulubiony sport Polek?

    ...​Jazda na rowerze, aż 40 procent z nas robi to regularnie. Większość rekreacyjnie, co oznacza, że oprócz przyjemności... niewiele nam to daje. Wystarczy drobna korekta, by przejażdżki zamienić w trening, który pozwoli zadbać o figurę i kondycję.

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Znamy ją wszyscy, ale... czy aby na pewno? Reklamy zapewniają o jej cudownych właściwościach, ale specjaliści wiedzą swoje. Żuć, czy nie żuć? - oto jest pytanie. Fot.123RF Mastyks i chicle - czyli co żuli starożytni Już w starożytności ludzie czerpali radość z żucia dla samego żucia. Antyczni Grecy wykorzystywali w tym celu mastyks - żywicę z drzewa gumowego pistacji kleistej. Żywicę tę nazywano ongiś również bardziej poetycko "łzami Chios", od greckiej wyspy Chios, gdzie rosło wiele drzew...