• Informacje na temat:

    jak rozpuści żelatynę

Przepisy na temat: jak rozpuści żelatynę
  • Francuskie tosty herbaciane z sosem porzeczkowym

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od tego jak je skomponujemy, zależeć będzie, ile nabierzemy energii do działania, dlatego nigdy nie powinniśmy z niego rezygnować. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i zaskakiwać swoich najbliższych smakołykami o poranku, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na pyszne tosty francuskie z dodatkiem herbaty, wzbogacone pysznym...

  • Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

  • Najłatwiejsze tiramisu według Nestora Grojewskiego

    ...dodajemy żelatynę. Jeśli jednak mamy czas, by dobrze schłodzić deser, rezygnujemy z tego składnika, radzi szef kuchni. Masę przekładamy do miseczek. Schładzamy w lodówce, najlepiej kilka godzin. Jak(...) smakołyk ten podawany jest w upalne dni. Niektórzy uważają nawet, że tiramisu ma specjalne właściwości afrodyzjaku. Do przygotowania deseru potrzebujemy: 100 g serka mascarpone, 1 jajko, 20 g cukru, 25

  • Tort z ciasta ptysiowego z agrestem

    Sprawdź, jak zrobić ciasto ptysiowe i wyczarować z niego pyszny tort.

  • Szybka i smaczna w przygotowaniu rolada kokosowa.

  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Sezon na truskawki rozkwita, wraz z nim przybywa pomysłów na desery z tym jakże popularnym owocem. Latem, oprócz lodów, często sięgamy po torty, bowiem jest ku temu wiele okazji, np. komunie. Może warto wypróbować tort "truskawkowe pole"?

  • Wypróbowany przepis na "Galaretki - smakują jak pyszne cukierki"

  • Kremy gotowe w 15 minut

    ...z dodatkami smakowymi i usztywniającymi. Białka: 4 białka i szklankę cukru ubijaj na parze, aż cukier się rozpuści (2 min). Zdejmij z garnka i ubijaj ok. 10 min, dodając 3/4 kostki masła. Wmieszaj ulubione dodatki. Dodatki usztywniające Czekolada: znakomicie zastępuje zagęstnik. Mocno podgrzej szklankę kremówki, wrzuć tabliczkę posiekanej czekolady (białej lub gorzkiej). Gdy się rozpuści...

  • Smaczny pomysł na "Torcik, jak zachód słońca"

Artykuły na temat: jak rozpuści żelatynę
  • Miód, żelatyna, cytryna

    Maseczka odmładzająca Dwie łyżki żelatyny wymieszaj z 4 łyżkami ciepłej wody, aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny i łyżeczkę płynnego miodu. Starannie wy - mieszaj. Nałóż maseczkę na twarz, najlepiej za pomocą specjalnego pędzla lub wacika kosmetycznego. Po 20 minutach zmyj maseczkę ciepłą wodą.  Maseczka oczyszczająca Do maseczki przygotowanej jak w przepisie powyżej...

  • Co ma wspólnego choroba szalonych krów z galaretką? Jak wykorzystuje się żelatynę w farmacji i kosmetyce? W jaki sposób zrobić galaretkę z kiwi? Odkrywamy zastosowanie żelatyny. Fot. 123RF/PicselŻelatyna jest substancją pozyskiwaną ze zwierzęcych kości, skóry i chrząstek. Ze względu na właściwości żelujące, a więc zdolność do zamieniania płynu w ciało stałe, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Wytwarza się ją z wołowiny, wieprzowiny, a także z ryb. Można ją pozyskać, samodzielnie gotując...

  • Jak wzmocnić paznokcie?

    ...miseczki wlej ciepłą wodę i dodaj jedną łyżkę soli. Poczekaj, aż się rozpuści i wymieszaj. Zanurz palce w solance i trzymaj 10 minut. Wyjmij, osusz palce ręcznikiem papierowym i nałóż na dłonie krem(...). Zanurz w niej paznokcie na 15 minut. Kąpiel z żelatyną stosuj raz w tygodniu.  Co lubią twoje paznokcie? Na wzmocnienie płytki paznokci wpływa odpowiednia dieta i to, jakiego pilniczka używasz...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Naturalny odświeżacz powietrza

    Wykonasz go w domu z żelatyny i olejków eterycznych. Jak to zrobić?

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Zimowe miesiące należą do najpiękniejszych w roku. Co rano, zza oszronionych okien, możemy podziwiać biały świat. Mroźne powietrze orzeźwia i wręcz namawia do spacerów po skrzypiącym śniegu. Aura zachęca także do uprawiania zimowych sportów, a najmłodsi najchętniej w ogóle nie schodziliby z sanek. Niestety zima niesie ze sobą ryzyko rozmaitych urazów. Fot. 123RF/Picsel Grożą nam przemarznięcia, bóle reumatyczne, stany zapalne stawów, a także stłuczenia, zwichnięcia oraz złamania. Dobra dieta...

  • Torcik jagodowy

    .... Podgrzej ją i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Natychmiast wmieszaj żelatynę do kremu twarogowego i dodaj do niego dwie trzecie umytych jagód. Znów ubij twaróg, mascarpone, cukier i śmietanę w identycznych proporcjach jak poprzednio. W zimnej wodzie namocz tym razem 3 plastry żelatyny i poczekaj, aż napęcznieje. Podgrzej ją i mieszaj, aż się rozpuści. Od razu dodaj ją do kremu. Dosyp resztę jagód...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...