• Informacje na temat:

    jak robić śnieżkę

Przepisy na temat: jak robić śnieżkę
  • Ciasto zachwyci każdego,to trzeba spróbować,a przekonacie się jak jest smaczne:)

  • Można nabrać nie jedną osobę, ciasteczka wyglądają jak prawdziwe pieczarki. Są nie dość że pyszne to rozpływają się w ustach.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Problem z odkręceniem nakrętki od słoika czy butelki mają nie tylko delikatne kobiety ale również silni mężczyźni. Najczęściej nakrętki nie trzeba brać siłą a sposobem.

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Leniwe można robić różnie. Moje są mocno serowe i puszyste, dzięki ubitej pianie z białek.

  • Papryka jest super warzywnym dodatkiem do wielu potraw tj. gulasz węgierski, zupa gulaszowa czy szaszłyk. Jednak po obróbce termicznej w wysokiej temperaturze odchodzi od niej skórka. A kto lubi jak ta cienka skórka przykleja mu się do podniebienia? Ja nie. A oto prosty sposób na zdjęcie skórki z papryki.

  • Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

  • Szybkie i łatwe przygotowanie, delikatny smak.

  • Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny...

Artykuły na temat: jak robić śnieżkę
  • Olga Buława: nie przestanę latać

    Olga Buława, niedawno wybrana Miss Polski 2018, przez najbliższy rok będzie królować zarówno w chmurach, jak i na ziemi. Najpiękniejsza Polka ani myśli porzucać pracy stewardessy. Wgląd w jej podniebne życie daje program telewizyjny "No to lecę!".

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Mam za mało czasu, przepraszam

    Nie chcę marnować już ani dnia - tłumaczy Ewa. - Lubię męża, ale to za mało, by być razem - wyjaśnia Maria. - W pojedynkę odzyskałam radość życia - mówi Krystyna. Stworzyły dom, odchowały dzieci, spędziły kilkadziesiąt lat w małżeństwie i... odeszły. Tak jak inne 50-latki, które nie godzą się na bylejakość. To wśród nich najszybciej przybywa w Polsce rozwodów. Bo w tym wieku chce się żyć z sensem.

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • ​Monika Rogozińska: Nazwali mnie "sir Monika"

    ...- Pakistańscy górale nie mogli zrozumieć szacunku, jakim obdarzali mnie koledzy. Niepojęte było dla nich dlaczego Andrzej Zawada upomina pomocnika kucharza, żeby mnie pierwszej podawał posiłek. Myśleli, myśleli, aż wymyślili. Zrobili ze mnie mężczyznę. Nazwali mnie "sir Monika" i wszystko zaczęło im się zgadzać - mówi Monika Rogozińska, dziennikarka, pisarka, współzałożycielka Oddziału Polskiego...

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą, jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Warto zatrzymać ich smak na dłużej, przygotowując pyszne przetwory. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt końcowy wart jest wysiłku. Pomidory dla osób odchudzających się Wszyscy,...

  • W krainie Pana Gór

    ...miejskim hałasem nerwy. Mam trzy dni. Chcę je wykorzystać jak najlepiej! Dziwy z pogranicza Na miejsce wypadowe wybieram Szpindlerowy Młyn - miasteczko powstałe w miejscu, gdzie Dolski Potok(...) przedwojennych kurortów jest tu wciąż żywy, ale nie trąci cepelią jak w niektórych hałaśliwych górskich miejscowościach. Uroku temu miejscu dodają pensjonaty w stylu szwajcarskim, modnym na przełomie XIX i XX...

  • Na sklepowych półkach, o każdej porze roku znaleźć możemy całą gamę słodkich przetworów. Kuszą nas dżemy, powidła, marmolady czy syropy z egzotycznych owoców. Jednak gwarantujemy, że nic w zimie nie będzie smakować tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane przetwory. Fot. 123RF/Picsel Pewnie zastanawiacie się, po co samemu przygotowywać przetwory skoro możemy iść do sklepu i wybrać to, na co akurat mamy ochotę? Otóż, przygotowywanie dżemów lub soków w domu jest przede wszystkim ekonomiczne....

  • Zła Królowa raz na ścieżkę wywiodła Królewnę Śnieżkę i kazała, by gajowy pozbawił dziewczynkę głowy. Niestety, leśnik pijany zasnął pośrodku polany, ...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...