• Informacje na temat:

    jak robić ogórki konserwowe

Przepisy na temat: jak robić ogórki konserwowe
  • Nowość – chrzan z cytryną od Krakusa

    ...  rozwiązania, takie jak chrzan z cytryną, żurek czy koncentrat żurku, ogórki konserwowe od Krakusa. Święta to... smak chrzanu Jednym z głównych smaków, nieodłącznie związanych z Wielkanocą jest chrzan, który(...) dodatki np. chrzan. Czym byłby świąteczny stół bez… ogórków konserwowych? Pierwszoplanową rolę na świątecznym stole odgrywają również różnego rodzaju pikle, w tym ogórki konserwowe. Stanowią...

  • Wysyp ogórków na działce. Co robić? Cóż... kiszone już są, teraz czas na konserwowe.

  • Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, warto przygotować kilka słoików ogórków na zimę. Możemy je potem użyć do sałatek lub do drugiego dania, albo tak po prostu je sobie pochrupać, sprawdzą się też na kanapki. A z tego przepisu wychodzą niezwykle chrupiące. Ja robię w takich średnich słoiczkach. Z tej marynaty korzystam od lat i nigdy się nie zawiodłam. Zachęcam do robienia własnych przetworów :)

  • Czas na pyszne ogóreczki :)

  • Mam swój ogród i mogę nazwać go ekologicznym. Nie używam polepszaczy aby rośliny wydały plon. Te ogórki robię bez kupnych mieszanek a tylko z dodatkami zebranymi na ogrodzie.

  • Absolutnie rewelacyjne, bardzo czosnkowe ogórki konserwowe na zimę. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam! 1 szklanka = 250ml Przepis dwudniowy.

  • Pyszne ogórki konserwowe tanie i proste w przygotowaniu to doskonały dodatek do kanapek i obiadu.

  • Propozycja na ogórki konserwowe w troszkę innym wydaniu.

  • Z przepisu babci

  • Kolejny przepis z serii "domowe, zimowe przetwory". Tym razem będą to ogórki konserwowe w delikatnej octowej zalewie.

Artykuły na temat: jak robić ogórki konserwowe
  • Ogórki konserwowe

    ...spracowane. Bo i różne rzeczy się w życiu robiło. Nie zawsze siedziałam za biurkiem, jak przez niedawnych 16 lat. Wcześniej zaraz po skończeniu szkoły byłam przez rok na państwowym garnuszku. A potem, po(...) dalej. Latem nawet znośnie, ale w zimie było cholernie zimno i wilgotno. Od tego wszystkiego nabawiłam się kaszlu, który objawia się po dziś dzień, jak tylko idzie jesień i robi się trochę zimniej...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Zasady diety wiosenno-letniej

    Sprawdź, jakie produkty są wskazane w diecie wiosenno-letniej i jak komponować posiłki.

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Kierunek Brandenburgia. Wszystko płynie

    Brandenburgia, dawny enerdowski land, już nie kojarzy się z przemysłem i pokopalnianym krajobrazem, raczej z niecodziennymi atrakcjami turystycznymi i sportami wodnymi. Das blaue Paradies (Błękitny raj) to tysiące jezior i wodniackich tras. Przemierzając kajakiem dolnołużyckie Błota czy odwiedzając Chociebuż, warto poznać słowiańską historię regionu i fantazję XIX-wiecznych bogaczy.

  • Entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się kiszoną kapustą, a przez całe lato na stołach królują ogórki małosolne. Fot. 123RF/Picsel Zrobienie dobrych ogórków małosolnych jest prawdziwą sztuką, wokół której narosło już wiele legend i przesądów. Nie będziemy rozstrzygać, które z nich są prawdziwe, a które nie. Postaramy się jednak stworzyć możliwie jak najbardziej uniwersalny katalog zasad, które powinny zagwarantować wam...

  • W dobrej formie mimo złej pogody

    ...stawów. Dotyka to przede wszystkim mieszkańców dużych miast, jak Białystok, Katowice czy Warszawa. Główne przyczyny meteopatii u "mieszczuchów" to: szybkie tempo życia, liczne stresy, a także bardziej(...) przewlekłe - jeśli z natury mamy skłonność do migreny lub od jakiegoś czas chorujemy na reumatyzm, to raczej jest duże ryzyko, że właśnie teraz schorzenia te dadzą o sobie znać. Sprawdź, jaka jest na to...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    Skuteczne leczenie wielu chorób zależy często od tego, jak się odżywiasz. Stosując odpowiednią dietę, możesz nie tylko uniknąć wielu dolegliwości, ale też przyspieszyć powrót do zdrowia lub zahamować rozwój choroby.

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...