• Informacje na temat:

    jak robi się blok czekoladowy

Przepisy na temat: jak robi się blok czekoladowy
  • Modne kawy, które zrobisz w domu

    Najlepszą kawę wypijesz tylko w drogiej, renomowanej kawiarni? Nie do końca. Od kilku lat na rynku pojawiają się ekspresy do użytku domowego, których wykonanie w niczym nie ustępuje profesjonalnym urządzeniom. Łatwo także zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, a nawet odbyć kurs baristyczny. Wystarczy, że wiesz, jakich ekspresów i ziaren szukać, a w swojej własnej kuchni przyrządzić kawę na...

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Tani i przywołujący wspomnienia dla pamiętających stan wojenny. Opis brzmi dramatycznie, ale w czasie gdy czekolada była na karty, blok czekoladowy był wymysłem naszych mam, babć i ciotek...

  • Ciasto jest pyszne i chrupiące mmm :)

  • Przepis jak przygotować blok czekoladowy z herbatnikami.

  • Jest to oryginalny grecki przepis na Blok czekoladowy,po grecku zwany Cormo.Szybko sie robi,choc jest troche balaganu z pokruszonymi herbatnikami,ale polecam-pycha

  • Blok czekoladowy po mojemu to taki miks wszystkiego po troszku,zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na szybki i mało pracochłonny deser,

  • Blok czekoladowy ciastko, które zrobimy szybko i z tego co pod ręką. Blok czekoladowy kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.

  • Domowy blok czekoladowy, któremu nie oprą się dzieci i dorośli ;)

  • Witajcie kochani!!! Nowy Rok zaczynamy na słodko blokiem czekoladowym. Deser niezwykle słodki, kojarzący się z czasami, gdy nie było zbyt wiele słodyczy w sklepach. Moja babcia często go przygotowywała.

Artykuły na temat: jak robi się blok czekoladowy
  • Książki, ciasta i boks

    ...- Lubię, kiedy po tym, jak przeczytam książkę, coś mnie "szarpie", nie pozostawia obojętnym. Mam nadzieję, że po lekturze "Dygotu" niektóre osoby tak się właśnie poczują - mówi Jakub Małecki, pisarz i tłumacz książek. Po godzinach, jeśli nie czyta, trenuje boks i... piecze ciasta. Czekoladowe.

  • Nadchodzący sezon grillowy stawia przed nami wyzwania. Jak podać krwisty i dobry stek? Amerykanie opanowali tę sztukę do perfekcji, a Polacy? Czas na małą lekcję. Fot. 123RF/Picsel O smaku steku decyduje przede wszystkim jakość mięsa. W steakhousach, czyli restauracjach specjalizujących się w podawaniu steków, króluje wołowina argentyńska oraz amerykańska. W tych krajach bowiem krowy hoduje się wyłącznie na mięso. Polska wołowina to mięso krów mlecznych i jako takie nie dorównuje jakością...

  • Rower jest wielce ok

    Od rana grzmią werble i gong w pagodzie za blokiem. Wstaję o piątej, bo jak w każdy weekend wyruszam z Sorrel na wycieczkę rowerową. Jeszcze nawet nie...

  • Wróćcie wspomnieniami do dzieciństwa. Wyobraźcie sobie niedzielny obiad u babci. Czego nie mogło na nim zabraknąć? Oczywiście kompotu! Dzisiaj dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, których nie powstydziłyby się nawet nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Smaczny i pożywny kompot to sekret naszych babć i mam. Niestety, coraz rzadziej gości na naszych stołach, gdyż został wyparty przez kupne soki i napoje. To duży błąd, gdyż domowe kompoty, przygotowywane ze świeżych i...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć swojemu krajowi - mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka prasowa i telewizyjna, autorka książki "Bosacka po...

  • Setki kulinarnych sztuczek! Przypraw barszcz winem, a rosół - karmelem! Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw zupełnie inaczej niż dotychczas - w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... Skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście, poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu. Wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak...

  • Zabawne anegdoty sprzed lat, które spowodują, że nie powstrzymasz śmiechu

    Choć kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu nie było serwisów społecznościowych, więc gdy ktoś popełnił jakąś gafę filmik z jego udziałem nie był wrzucany do internetu, ale mimo to zabawne wydarzenia przetrwały w formie wspomnień. Zapytaliśmy kilka osób o zabawne anegdoty z okresu ich dzieciństwa. Oto kilka historii, które wywołają uśmiech na twojej twarzy!

  • Fruktoza, naturalnie obecna w owocach i sztucznie dodawanym do produktów syropie glukozowo-fruktozowym najprawdopodobniej w mniejszym stopniu niż glukoza „przekonuje” nasz mózg, że jesteśmy najedzeni. Czy możemy odczuwać głód zaraz po jedzeniu? Fot. 123RF.COM/PICSEL Do tej pory wszystko wydawało się jasne. Fruktoza to cukier prosty (w odróżnieniu od sacharozy, głównego składnika cukru spożywczego, która jest dwucukrem). Występuje zarówno w naturalnie w roślinach, jak i jako dodatek do...

  • Śladami misia Paddingtona

    ...została ochrzczona imieniem Paddington, nazywała się więc tak jak stacja kolejowa, obok której mieszkali. Ale to dopiero początek. Nowy domownik tak zainspirował pana Bonda, że ten zaczął opisywać(...) szukać domu pod numerem 32 na Windsor Gardens. Zamiast uroczego budynku w stylu wiktoriańskim, który był opisany w książce, stoi tam niezbyt atrakcyjny blok. Warto za to przejść się innymi wąskimi...

  • Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, w szczególności podczas prawosławnych świąt. Kutia bowiem wywodzi się z Ukrainy, ale jej przyrządzanie jest praktykowane również w polskiej kuchni wschodniej. Jest nie tylko smaczną mieszanką ziaren i maku, lecz także bardzo ważnym symbolem. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie   Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest...