• Informacje na temat:

    jak przyrządzić owoce morza

Przepisy na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce… Znajomi Japończycy raczyli nas specjałami ich rodzimej kuchni. Jednym z nich były kalmary. Jako jeden z organizatorów imprezy miałem możliwość podejrzenia nieco „od kuchni”, jak przyrządzić ów specjał. Od tego czasu robiłem je kilkakrotnie. Nieco również modyfikowałem końcowy sposób przyrządzania. W pewnym momencie moje dzieci stwierdziły, że skoro jest to danie jak najbardziej pasujące do wigilijnej wieczerzy, to włączymy je do menu. I tak zostało....

  • Dlaczego kuchnia portugalska jest wyjątkowa?

    Portugalska kuchnia jest jedną z najbogatszych i najbardziej zróżnicowanych w Europie. Łączy w sobie zarówno smaki historycznych portugalskich potraw, jak i inspiracje z Afryki i Brazylii. To z pewnością kuchnia dla miłośników dań z ryb i owoców morza.

  • Mój ulubiony sposób na bataty z piekarnika z ostrą oliwą, pieczarkami i cukinią :)

  • Panga? Nie, dziękuję

    Lady chłodnicze we wszystkich marketach w Polsce, w dziale ryby i owoce morza od kilku lat oferują paczki z lśniącymi, lodowymi języczkami. Ryba ta pojawia się także w menu nawet bardzo dbających o opinię i starających się zaskoczyć wyszukanymi daniami restauracjach. Ale tak naprawdę, jedyną zaletą pangi jest jej niska cena.

  • Smaczny pomysł na "Jak przyrządzić idealny stek"

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny...

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak przyrządzić domowe bułeczki"

  • Pięć sposobów na wędzonego pstrąga

    ...znakiem owoców, warzyw i... wędzonych ryb. Bez względu na kartkę w kalendarzu, zawsze możemy przywołać atmosferę wakacji nad morzem. Jak to zrobić? Przygotować danie z wędzonego pstrąga lub wybrać świeżą rybę, która jest dostępna przez cały rok. Świeża ryba z Polski dostępna cały rok - Jest smaczną i zdrową rybą. Można go upiec, przyrządzić na grillu lub sięgnąć po wędzonego pstrąga, który...

  • Bardzo smaczne i lekkostrawne

Artykuły na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • Jesteś na Cyprze? Tego musisz spróbować!

    Cypr, jedna z największych i najpiękniejszych wysp Morza Śródziemnego, ma wiele do zaoferowania przede wszystkim w kwestii kulinarnej. Ktoś, kto jada jak przysłowiowy ptaszek, będzie żałował. Stoły uginające się pod niesamowitą ilością jedzenia, świeże owoce oraz oryginalne desery to prawdziwa uczta nie tylko dla oczu!

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

  • Włoskie wesele

    Kilka lat temu, gdy przedstawiałam reguły, jakich należałoby przestrzegać, organizując przyjęcie weselne, napisałam: "Ślub to ważna uroczystość, która łączy dwie osoby węzłem małżeńskim, i to w założeniu raz na zawsze, nie ma więc charakteru powtarzalnego (jak imieniny, urodziny czy inne rocznice), ale ma znaczenie szczególne, bardzo intymne a zarazem społeczne".

  • Specjalnie dla użytkownków serwisu Smaker.pl Marcin Moczydłowski (utalentowany Barista, trener w Akademii Espresso) opowiedział i pokazał jak przyrządzić znakomite Espresso. Mistrz Polski Barsitów pokazał również technike LatteArt. Skąd pochodzi Espresso? Co oznacza jego nazwa? Jak przyrządzić ten rodzaj kawy według włoskiej zasady 4M? Tego wszystkiego możesz dowiedzieć się oglądając pokaz Marcina Moczydłowskiego!

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Chiny to kraj smakoszy

    Rynek restauracyjny w Azji Wschodniej jest niezwykle konkurencyjny. W Chinach restauracje rodzą się i upadają w tempie niewiarygodnym, zmieniając się jak w kalejdoskopie, a w centrach miast na niemal każdej ulicy są dziesiątki miejsc konkurujących ze sobą walorami kuchni.

  • Wraz z nadejściem wiosny, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne. Lista alergennych owoców jest dość długa. Ze względu na reakcje krzyżowe, często uczulają nas ananasy, melony, mango, winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu...

Wideo na temat: jak przyrządzić owoce morza
  • Przepis na smażone kalmary

    Piotr Ogiński postanowił wziąć "na warsztat" owoce morza. W tej odsłonie vloger pokazał jak przyrządzić smażone kałamarnice. Zdradził również, jak przygotować kalmary, by nie były gumiaste.