• Informacje na temat:

    jak przygotować szpryce

Przepisy na temat: jak przygotować szpryce
  • Słodki prezent dla mamy… ot tak… prosto z serca

    Dzień Matki to wyjątkowy czas, w którym dziękujemy mamom za ich miłość i trud włożony w nasze wychowanie. To również znakomita okazja, aby powiedzieć jak bardzo je cenimy i szanujemy. Mimo że sposobów na wyrażanie uczuć jest wiele, zdecydowana większości Polaków (86%) okazuje je przez pieczenie dla bliskich. Dlatego jesteśmy przekonani, że Torcik cytrynowo-limonkowy, przygotowany ot tak… prosto...

  • Przepis jak przygotować kotlety mielone.

  • Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

    ...przygotowania 1. W rondlu rozgrzej olej. Oprósz tofu mąką i wrzuć do gorącego oleju (jak frytki). Smaż na złoto (3-4 minuty). Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.  2. Podsmaż dymki, czosnek...

  • Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    ...do mąki i wlać ubitą pianę. Dodać arrak i posolić (ćwierć łyżeczki do kawy), wyrabiać aż pokażą się pęcherze, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować: stolnicę, dwie szklanki o różnej średnicy, puchowe(...) i pokroić w kostkę. 2 łyżki cukru skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu...

  • Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie smacznych grzanek, idealnych do kremowych zup.

  • Pieczemy pączki!

    ...do mąki i wlać ubitą pianę. Dodać arrak i posolić (ćwierć łyżeczki do kawy), wyrabiać aż pokażą się pęcherze, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować: stolnicę, dwie szklanki o różnej średnicy, puchowe(...) skarmelizować. Dodać jabłka i Calvados, dusić 5 minut, a następnie zmiksować. Sos waniliowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (można też użyć budyniu waniliowego - połowę budyniu na 0,5 l. mleka...

  • Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

  • Przepis na ciasto do pizzy.

  • Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

Artykuły na temat: jak przygotować szpryce
  • Apetyt na pomidory

    W twojej kuchni pomidor pojawia się najczęściej na kanapce lub w zupie? Pora to zmienić! Zobacz, jak wiele innych apetycznych dań można przygotować z jego udziałem.

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Kawa na ławę

    ...większego naczynia z wrzącą wodą, mieszaj tak długo, aż żelatyna się rozpuści. Na patelnię wlej 2 łyżki wody i dodaj 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na jak najmniejszym ogniu bez mieszania (od czasu do czasu(...), przelej ją na stężałą galaretkę karmelową. Naczynia z deserem wstaw do lodówki. Udekoruj tak jak lubisz, np. pokruszoną czekoladą. Bezy z kremem kawowym Składniki na 5-6 sztuk: Na bezy: 5 białek, 25

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Nareszcie karnawał!

    ..., elastyczne ciasto, a następnie wybijamy je wałkiem około 10 minut (od tego etapu zależy, jak bardzo kruche będą faworki). Ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy partiami (pozostałe części nakrywamy...

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Masz liczną rodzinę i przedświąteczna gorączka zakupów znacznie przekracza twoje możliwości czasowe i finansowe? Doskonałą alternatywą dla drogich prezentów, które na dodatek nie zawsze trafiają w gusta naszych najbliższych, będą własnoręcznie, starannie przygotowane rarytasy. Wystarczy skorzystać z kilku prostych przepisów, określić dokładnie proporcje i zaopatrzyć się stylowe produkty do ozdabiania prezentów, by stworzyć chwytające za serce, wykonane z najwyższą dbałością, słodkie...

  • Rezygnując z zakupu gotowych dżemów i konfitur na rzecz domowej roboty przetworów, zyskujemy nie tylko gwarancję świeżości i doboru najlepszej jakości owoców. Z samodzielnym przygotowaniem zapasów na jesień i zimę wiąże się szereg innych, często mniej oczywistych zalet. Odrobina wysiłku włożona w przygotowanie apetycznych słoików zwróci się z nawiązką! Oto kilka niekwestionowanych zalet własnoręcznego przygotowania przetworów. DIY, czyli wiesz, co jesz Sklepowe półki wręcz uginają się pod...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...