• Informacje na temat:

    jak przygotować syrop z sosny

Przepisy na temat: jak przygotować syrop z sosny
  • Przełom kwietnia i maja to odpowiedni czas na syrop z pędów sosny. Lubiany przez dzieci i dorosłych, podobny do aptecznego syropu Pini – ma właściwości przeciwkaszlowe, wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe, moczopędne, odkażające, przeciwzapalne, uspokajające, lekko nasenne, wzmacniające i silnie żółciopędne.* Oprócz zastosowań ściśle medycznych, przyjemnie się go używa do sporządzania lemoniad i napojów pachnących lasem albo do skrapiania deserów, szczególnie lodów. Mniam!

  • To pyszny syrop przeciwkaszlowy, Jest smaczny i skuteczny sam w sobie, ale warto go zrobić szczególnie dlatego, że jesienią będzie półproduktem do wykonania jeszcze lepszego syropu na kaszel. A więc – do dzieła! Jeśli nie zdążysz w tym roku - co jest bardzo prawdopodobne - zapisz sobie ten przepis na przyszłą wiosnę. Koniecznie!

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Syrop przygotowany z młodych pędów sosny i cukru, bardzo dobry na kaszel i podrażnione gardło. Bardzo proste w przygotowaniu danie. Wymaga tylko chęci do spaceru po sosnowym młodniku i odrobiny cierpliwości.

  • Syrop z sosny znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. Kiedy i jak zbierać młode pędy sosny? Oto przepis na własnoręcznie wykonany syrop.

  • Syrop z sosny warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Jest znakomity na kaszel.A przy tym świetnie smakuje.

  • Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.

  • najlepszy na przeziębienie :)

  • Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie smacznych grzanek, idealnych do kremowych zup.

  • Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

Artykuły na temat: jak przygotować syrop z sosny
  • Ziołowe mikstury w domu

    Najprostsze do przyrządzenia są nalewki i syropy. Można także suszyć majowe zioła, by jesienią przygotować z nich lecznicze napary i odwary . Odpowiednio przyrządzone, mają bezcenne właściwości: zwalczają bakterie i wirusy (kwiaty czarnego bzu, liście jeżyn, kwiaty mniszka lekarskiego), pomogą na kaszel i chrypkę (pędy sosny), dobrze wpływają na układ trawienny i drogi żółciowe (liście jeżyn...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Leki z łąki

    Jeśli chcesz zostać domową zielarką i przygotować lecznicze mikstury, które będziesz mogła stosować przez cały rok, ruszaj na łąkę.

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Domowe leki z... iglaków

    ...powstały syrop wraz z szyszkami zlewamy do większego słoja i zalewamy szklanką wódki. Po ok. tygodniu przecedzamy do butelki i odstawiamy na 3-4 miesiące. Pijemy kieliszeczek dziennie, np. po kolacji(...) oddechowych wydzieliny. Przepis: mieszamy 40 g suszonych pączków sosny, po 30 g liści babki zwyczajnej i podbiału. Jedną łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzącej wody, odstawiamy do naciągnięcia pod...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Leki z wiosennych roślin

    Wykorzystajmy tę porę roku, by zebrać zioła, które posłużą do przygotowania leczniczych mikstur. Będą jak znalazł, gdy nadejdzie sezon jesiennych infekcji.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • 23 produkty, po które warto sięgnąć zimą

    Choć o korzystnym działaniu wielu z nich słyszałyśmy nie raz, nie do końca wiemy, jak dokładnie je stosować, by naprawdę działały. Pora rozwiać wszystkie wątpliwości i skutecznie bronić się przed sezonowymi kłopotami ze zdrowiem i samopoczuciem.

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

Wideo na temat: jak przygotować syrop z sosny
  • Niezwykłe właściwości i zastosowanie syropu z sosny. Jak zrobić go samodzielnie?

    Jakie zastosowanie miała dawniej sosna? Wyjaśnił to w "Dzień Dobry TVN" dr Artur Zagajewski z ogrodu botanicznego w Powsinie i kurator kolekcji roślin klimatu ciepłego. Jak sosna dba o nasze zdrowie oraz jak przygotować syrop z jej pędów? W studiu programu dziennikarka oraz dyplomowany coach zdrowia i zdrowego stylu życia Agnieszka Cegielska wyjaśniła, kiedy sięgać po ten syrop. - To jest