• Informacje na temat:

    jak przygotowac miętę do zimy

Przepisy na temat: jak przygotowac miętę do zimy
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie smacznych grzanek, idealnych do kremowych zup.

  • Włoskie danie pasta e fagioli doskonałe na zimę

    Jedno z najbardziej znanych specjałów włoskiej kuchni, pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą jest znakomitym daniem w okresie chłodów- przypominają specjaliści ds. żywienia we Włoszech. Duża część tego kraju zmaga się z wyjątkowo rzadkim w tej części Europy atakiem srogiej zimy.

  • Sprawdzony przepis na "Truskawkowe muszelki w środku zimy"

  • Zupy - niezastąpione danie w naszej szerokości geograficznej

    Z każdą łyżką zdrowej zupy maleje ilość wysokoprzetworzonej żywności, którą hipotetycznie moglibyśmy zjeść - przyznają autorki książki "Zupowy detoks", Urszula Mijakoska i Monika Stachura. Po modzie na sokoterapię, przyszła pora na zupoterapię.

  • Pomysły na przystawki biorą się czasem także z wyglądania przez okno kuchenne i podjadania tego, co jest w zasięgu wzroku i dłoni. Tak było tym razem: miałam łososia wędzonego, z którego w pierwszej wersji chciałam przygotować tatara z kaparami, a przed oczami, w doniczkach, stały mięta i bazylia. Więc kęs surowego łososia poprawiłam najpierw miętą, a kolejny już bazylią. Oba połączenia są fantastyczne, jednak mnie bardziej urzekło to pierwsze. Taka to pyszna i wonna historia. Zapraszam na...

  • Do Świąt Bożego Narodzenia zostały dwa tygodnie. Pora przygotować plan działania, by dobrze i bez stresu przygotować się do tego czasu. Święta są okresem bardzo stresującym, zwłaszcza dla tych, którzy mają przygotować, a nie ukrywajmy moi drodzy, że nadal są to w głównej mierze panie.

  • Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

  • Dzięki klarowaniu masła podnosi się jego temperatura dymienia, dzięki czemu potrawy smażone na maśle nie będą się przypalały. Klarowane masło wykorzystujemy również do przygotowywania sosów (sos holenderski) oraz deserów. Można je długo przechowywać w pokojowej temperaturze.

  • Smaczny pomysł na "Jak przygotować gofry dla dziecka"

Artykuły na temat: jak przygotowac miętę do zimy
  • Jak przygotować ciało na wiosnę?

    Gdy na zewnątrz temperatura wzrasta i słońce coraz częściej wygląda zza chmur, zdajemy sobie sprawę, że nasze ciało nie jest jeszcze gotowe na przyjście wiosny. Jak szybko przyszykować się na ciepłe dni?

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Jak się przygotować do 2017?

    Noworoczne podsumowania i postanowienia to stały element zimy. Wiara, że wraz z nadejściem stycznia będziemy mieć czystą kartę, pomaga nam znaleźć motywację, ale... na dłuższą metę nic nam tak(...) języka, ale nie idzie mi tak dobrze, jak bym chciał." Nie trzeba dodawać, że w rezultacie czujemy się jeszcze gorzej, bez względu na to, czy rzeczywiście mieliśmy zły rok. Rozwiązaniem tego problemu...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • My się zimy nie boimy! Ferie z marką  WINIARY

    ...kulinarnej, a jednocześnie spędzimy z nimi więcej czasu. Jakie potrawy wybrać, by sprawić najmłodszym jak najwięcej frajdy, doradza marka WINIARY.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Jak zostaje się stulatką?

    ...​Japonki żyją najdłużej ze wszystkich kobiet na świecie. Jaki sekret mają tamtejsze seniorki? - Nie ma sekretu! Żyję normalnie - mówi 99-letnia Haru Miyagi. Co znaczy normalnie, gdy nie ma się emerytury, na śniadanie je się sfermentowaną soję, a na obiad wodorosty? Postanowiłem sprawdzić, jak żyją najstarsze mieszkanki Okinawy. A nawet z nimi zatańczyć.

  • To jeden z najprostszych przepisów, który pozostawia ogromne pole dla kuchennej kreatywności. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej oraz wytrawnej, a różnorodne dania z ich wykorzystaniem można tworzyć bez końca. O czym mowa? Oczywiście o naleśnikach. Fot. 123 RF Mieszkańcy włoskiej Florencji uważają się za twórców naleśników w nowoczesnym wydaniu. Ponoć to właśnie oni spopularyzowali ten wyjątkową przekąskę, a następnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej zaprezentowali je mieszkańcom...

  • I minął kolejny dzień ... Jestem na urlopie, mogłam się wyspać, rano jak zwykle wklepałam porcję kremu w skórę teraz jeszcze wieczorna dawka. Przez to...

  • Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć -...