• Informacje na temat:

    jak przechowywać zieloną pietruszkę

Przepisy na temat: jak przechowywać zieloną pietruszkę
  • Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa niestety tak nie jest.

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować i przechowywać Świeżą kupisz w markecie (cena 4 zł/2 szt.). Jeśli jest młoda, rozety mają do 20 cm długości i przypominają cykorię. Z tą różnicą, że końcówki liści powinny być ciemnozielone, barwy szpinaku...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Pisanki malowane, skrobane i wyklejane

    Nie sposób sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pisanek. Oczywiście można kupić gotowe pisanki, wykonane z drewna lub, coraz częściej, z plastiku i wykorzystywać je rok po roku. Jednak, podobnie jak w przypadku potraw świątecznych, najlepiej przygotować je osobiście, tradycyjnymi metodami.

  • zimowa wersja jajek sadzonych z imbirem,czosnkiem i zieloną pietruszką wyszło bardzo aromatycznie ;-) i na śniadanie i na obiad i na przekąskę również...a i kolacja jak najbardziej też :-)

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    ...od strony główki ku dołowi, podobnie jak marchewkę czy pietruszkę. Przed gotowaniem szparagi zwiąż sznurkiem lub nitką. Szparagi gotuj w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru lub soku z cytryny(...) zaczęto je uprawiać w XIX wieku. Jak kupować szparagi? Polacy najbardziej lubią białe szparagi o delikatnym smaku. Francuzi wolą zielone - ostrzejsze i bardziej wyraziste. Włosi natomiast gustują...

  • wątróbkowa uczta...gości w mojej kuchni rzadko jak pieczony albo smażony "wurst"...;-) ale to takie swojskie smaki,którym się ulega raz na jakiś czas ;-) a w zimowe dni tym bardziej ;-)

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...- te owoce pomagają obniżyć ciśnienie zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy. Zawierają cały arsenał składników mineralnych oraz witaminy A, D i B 12. Po winogrona jak najczęściej powinny sięgać...

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

Artykuły na temat: jak przechowywać zieloną pietruszkę
  • Sześć sprawdzonych metod na to, jak oczyścić organizm

    ..., białego gotowanego mięsa albo ryb. >>> Na kolejnej stronie dowiesz się, jakie inne sposoby pomagają oczyścić organizm

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Jaka cera, takie oczyszczanie

    Prawidłowo oczyszczana skóra dłużej pozostaje młoda, twierdzą kosmetolodzy. Według nich sposób, w jaki wykonujemy ten zabieg, jest równie ważny jak kosmetyki, których używamy do demakijażu i tonizacji. Prezentujemy więc różne metody oczyszczania, m.in. z użyciem japońskiej gąbki konjac oraz myjącego pudru. Podpowiadamy też, jak dobierać preparaty w zależności od cery i kiedy je stosować. Do...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Jak wzmocnić organizm po zimie

    .... Świetnie regeneruje organizm po przebytej infekcji. Wypróbuj leczniczą nalewkę – będzie jak znalazł w okresie przeziębień. Przygotowanie: 50 g suszonych owoców połącz z 25 dag cukru i zalej litrem(...) kropli na łyżkę wody). Koktajl żurawinowy utrzyma w ryzach zarazki Żurawina działa jak tarcza na bakterie: zapobiega ich przyleganiu do dróg moczowych i problemom z pęcherzem. Żucie jej suszonych...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Make - up! Bazuj na doświadczeniu

    ...podkładu wymieszaj z odżywczym kremem i rozprowadź na skórze. Puder jak puchowa kołderka  Odrobina tego kosmetyku wystarczy, by utrwalić makijaż (dzięki niemu podkład dłużej się trzyma) oraz szybko(...) sięgaj jak najczęściej - to doskonałe uzupełnienie codziennej pielęgnacji.  Zobacz także: 

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Nie bój się mrozić

    Choć mogłoby się wydawać, że przechowywać w zamrażarce można wszystkie owoce i warzywa niestety tak nie jest. Nie wszystkie z nich można zamrażać. Z pewnością do zamrażania nie nadaje się sałata i rzodkiewka. Poniżej przedstawiamy te produkty, które mrozimy najczęściej i po rozmrożeniu nadają się do spożycia.

  • Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych. Fot. 123RF/Picsel Smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które podczas suszenia w sporej mierze ulatniają się. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi...