• Informacje na temat:

    jak przechowywac tłuszcz po pączkach

Przepisy na temat: jak przechowywac tłuszcz po pączkach
  • W każdej kuchni coś smażymy:ryby, mięso, warzywa lub pączki. Największą zmorą smażonych potraw jest gorący tłuszcz, który pryska parząc nasze dłonie i brudząc wszystko wkoło. Jest jednak kilka patentów , których zastosowanie zdecydowanie ograniczy ten problem.

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Niezawodny do pieczenia, nie brudzi dłoni. Wystarczy spryskać blachę lub patelnię (ale nie tylko to). Teraz możesz zrobić swój własny tłuszcz w sprayu!

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Wypróbowany przepis na "Pieczone pączki jak muffinki"

  • Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wystarczy tylko nadziać je ulubioną konfiturą, budyniem, czekoladą i zajadać ze smakiem. Nam wystarczy pączkowego szaleństwa na ten rok, ale z przyjemnością wrócę do tego przepisu.

  • Pyszne i bez konserwantów.

  • puszyste,przepis od sąsiadki już zostanie w moim domu na długo...

  • Jak usmażyć pyszne pączki bez zbędnych zawiłości :)

  • Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co...

Artykuły na temat: jak przechowywac tłuszcz po pączkach
  • Na tropie złych tłuszczów trans

    ...wyprodukowane sztucznie. Czytajmy etykiety Kupując jakikolwiek gotowy produkt, sprawdźmy, jaki jest jego skład. Jeśli na etykiecie znajdują się takie sformułowania, jak "tłuszcz częściowo utwardzany(...)Chodzi o tłuszcz, który powstaje z olejów roślinnych. W trakcie specjalnego procesu (z użyciem wysokiej temperatury lub jonów wodoru) oleje przetwarza się tak, by z płynnych zrobiły się stałe. Tak...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • Tłuszcze trans: Dlaczego warto je ograniczać?

    ...mleczarskich, są obecne tłuszcze trans. Najnowsze badania dowodzą jednak, że izomery trans naturalne nie są aż tak niebezpieczne, jak te z olejów roślinnych. Są w gotowych daniach Twarde tłuszcze(...). Przemyślane menu Wybierając się do restauracji, zastanów się dobrze, jakie wybrać menu. Nie zamawiaj frytek i kotletów, bo są bogate w tłuszcze trans. Postaw na grillowane, pieczone, duszone warzywa...

  • Dobra wiadomość dla osób lubiących pikantne jedzenie: te najostrzejsze przysmaki wspomagają nas w walce z nadprogramowymi kilogramami. Oprócz nich istnieją także inne produkty, które sprawiają, że spalamy kalorie w nich zawarte jeszcze w czasie ich jedzenia i trawienia. Fot. 123RF/Picsel Co zrobić, aby jedzenie było sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami?   Termogenik z warzywniaka Termogeniki to środki, które pobudzają organizm do tego, aby produkował ciepło i tym samym spalał...

  • Tłuszcze trans - dlaczego warto je ograniczać

    .... Najnowsze badania dowodzą jednak, że izomery trans naturalne nie są aż tak niebezpieczne, jak te z olejów roślinnych. Są w gotowych daniach Twarde tłuszcze wciąż chętnie stosuje się w fast foodach(...) restauracji, zastanów się dobrze, jakie wybrać menu. Nie zamawiaj frytek i kotletów, bo są bogate w tłuszcze trans. Postaw na grillowane, pieczone, duszone warzywa i mięso. Gdy wybierasz sałatki, raczej...

  • Czy tłuszcze w każdej postaci szkodzą naszej sylwetce? Czy za wszelką cenę powinniśmy starać się wyeliminować go z naszej diety? Na te i wiele innych pytań odpowiada dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska. Często słyszymy, że tłuszcze są niezdrowe i powodują tycie, dlatego powinniśmy wyeliminować je z diety. Tymczasem to w nich rozpuszczają się ważne dla zdrowia witaminy, m.in. A,D,E i K. Z których tłuszczów należy zatem całkowicie zrezygnować, a które ograniczyć? Agata Ziemnicka - Łaska: -...

  • Sześć powodów, dla których warto pić kawę

    ...organizmu Gdy planujemy sprzątanie lub pracę w ogrodzie, to kawa jest jak najbardziej wskazana. Kofeina przyspiesza odnawianie zapasów paliwa mięśni - glikogenu. Sprawia, że możemy pracować dłużej i mniej(...) niż osoby, które unikają tego napoju. Uwaga! Ochronny efekt kawy nie działa, jeśli dodajemy do niej cukier i mleko. Jak ją przechowywać Krok 1: Po otwarciu nowej paczki kawy zwiń ciasno brzeg...

  • Cukier, sól, tłuszcz - te trzy składniki wystarczą, by uzależnić nas od przetworzonej żywności. Bestseller laureata nagrody Pulitzera, Michaela Mossa, odsłania przed nami mroki korporacyjnej rzeczywistości. Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki odżywcze, które mogą uzależnić. Książkę "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" wydawnictwa Galaktyka czyta się jak powieść akcji, z zapartym tchem. Czasem wręcz nie mieści się w głowie, że w ten sposób funkcjonują (lub...

  • Młode, ale czy dobre

    ...w czterech kilogramach pomidorów! Warzywa warto jeść z dodatkiem tłuszczu, np. oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, lnianego. To dlatego, że w tłuszczach rozpuszcza się wiele witamin, jak(...) wszystkie witaminy i składniki mineralne. Zaczerwieniony z pomocą etylenu może być tylko mniej słodki. Bardziej niepokojące są inne metody, jak sztuczne nawożenie.  - W ten sposób przyspiesza się tempo...

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...