• Informacje na temat:

    jak przechowywać śliwki wędzone

Przepisy na temat: jak przechowywać śliwki wędzone
  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Kiszone śliwki wart zrobić choćby tylko dla poznania nowego, nieznanego smaku. A w dodatku każdy naturalny ferment jest bardzo zdrowy – zachęcam więc, by dla urozmaicenia przygotować kiszone śliwki.

  • Szybkie i pyszne, uwielbiam takie śliwki do pasztetu (ja jem z sojowym), ale do mięs też świetny dodatek

  • Przepis wart wypróbowania: "Śliwki w boczku"

  • Półwytrawny, doskonały jesienny deser. Na deszczowe popołudnie do herbaty. Na słoneczne popołudnie. Na każde popołudnie.

  • Uwielbiamy parówki, zwłaszcza do śniadania. Ponieważ te kupne mają wiele niepotrzebnych dodatków, wolę je zrobić sama. Trochę jest przy tym pracy, ale warto czasami je przyrządzić. Moje parówki mają tylko trzy składniki: mięso od szynki, tłuszcz i wodę. Podstawową zasadą ich przygotowania jest kutrowanie, czyli mocne rozdrobnienie mięsa w zimnej wodzie. Do kutrowania używam blendera. Farszem napełniam jelita baranie.

  • Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.

  • Idealne na ciepło i zimno jako zakąska pod wódeczkę :)

  • Sprawdzony przepis na "Śliwki w boczku"

Artykuły na temat: jak przechowywać śliwki wędzone
  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    Choć to tylko zwykłe jabłko, szklanka mleka, kawałek pizzy – mogą być sprawcami dolegliwości. Wyjaśniamy, jak zadbać o zdrowie, gdy organizm źle reaguje na niektóre pokarmy.

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    W upalne dni chętnie zjadłabyś kawałek soczystego arbuza lub wypiła mleczny koktajl, ale nie dla ciebie takie atrakcje, bo potem boli cię brzuch? To może być objaw nietolerancji pokarmowej. Sprawdź, jak ją wykryć i skutecznie leczyć.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Ziemniak. Trufla północy

    ...ziemniaki na obiad codziennie - to znani wyznawcy sekty ziemniaczanej, której przyświeca hasło: "Obiad bez ziemniaków to obiad stracony!". Ciekawe tylko, jak duża grupa mieszkańców naszego kraju wie, jak późno ziemniaki trafiły pod nasze strzechy? Stało się to dzięki królowi Janowi III Sobieskiemu, który to w 1683 roku wysłał spod Wiednia woreczek z małymi bulwami ukochanej Marysieńce. Ogrodnik...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Dyniowe love

    ...w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C. W obydwu przypadkach mus możesz przechowywać do roku. Dyniowe korzenne latte Stopień trudności: dla początkujących Jak zrobić mus dyniowy podstawowy(...) wszystko dressingiem. Na wierzchu rozkrusz kozi ser i posyp sałatkę pestkami dyni. Risotto dyniowe z masłem szałwiowym Kremowe risotto z dynią możesz zrobić zarówno z surowej dyni, jak i wykorzystując...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...

  • Święta w Europie

    ...nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami. Owocami nafaszeruj gęś, otwory zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej ½ szklanki wody(...) angielskie, ziarenka pieprzu oraz śliwki i gotuj 45-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Na koniec do garnka dodaj drobno posiekaną, zrumienioną cebulę oraz grzyby i duś jeszcze kilkanaście minut...

  • Może znacie baśń, w której król zadaje córkom pytanie o siłę miłości i od swej najmłodszej uzyskuje odpowiedź, która początkowo wywołuje w nim gniew? Brzmi ona "Ojcze, kocham cię jak sól kuchenną". Ta baśń, podobnie jak wiele innych, kryje w sobie pokoleniową mądrość – nie można żyć bez przypraw. Fot. 123RF/Picsel Przyprawy poprawiają znacząco smak i zapach potraw, mają właściwości konserwujące, stymulują trawienie oraz mają cechy prozdrowotne i lecznicze. Nic dziwnego, że handel nimi od...