• Informacje na temat:

    jak przechowywać ciasto na pierniki

Przepisy na temat: jak przechowywać ciasto na pierniki
  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Piernikowa choinka

    ...2-3 torebki przypraw korzennych. Ciasto starannie wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tygodni (można je przechowywać nawet kilka miesięcy). 2. Pieczenie: zimne ciasto podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na natłuszczonych blachach w temp. takiej, jak na...

  • Dzisiaj pierniczki idealne dla spóźnialskich:-). Robi się je bardzo szybko, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe! Pierniczki są pulchne i miękkie. Nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Zachęcam do wypróbowania!

  • Pierniki od kilku lat są niezastąpioną tradycją w moim domu. Ich zapach i smak na długo pozostaje w pamięci.

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Bardzo dobry przepis na pierniki, jak raz je zrobisz na pewno ci posmakują,

  • Fajne pierniczki do chrupania

  • Są to nasze ulubione świąteczne pierniki. Co roku piekę,ich po kilka.Przepis mam od ponad 40 lat od byłych sąsiadek.

Artykuły na temat: jak przechowywać ciasto na pierniki
  • Katarzynka na święta

    Dekorując przed Bożym Narodzeniem pierniki z dziećmi, warto opowiedzieć im historię, która liczy co najmniej 700 lat!

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Kocham kino domowe

    Co robić w jesienne wieczory? Najlepiej zaszyć się w domu z kimś bliskim, otulić miękkim kocem i obejrzeć dobry film. Nie ma jednak kina bez ulubionych przekąsek. Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe, ciepłe minidania, które można przygotować z wyprzedzeniem.

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Dom pachnący cynamonem

    Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...uszka, ale lubię myśleć, że wiele. W innym miejscu staram się przeżyć świąteczny czas tak jak oni. W "produkcji" pierożków uczestniczą wszyscy. Mąż wałkuje ciasto, syn wykrawa uszka, ja przygotowuję(...) grzybów, 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki, 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę, 3 łyżki masła klarowanego, pieprz i sól do smaku, 2 łyżki tartej bułki Ciasto: 50 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Nie rodzić po ludzku

    Jak z tym żyć? Jak się pogodzić? Muszą znosić pełne troski pytania, dobre rady, niezamierzone złośliwości. I przekonują, że dwie osoby to też rodzina, a kobieta, która nie ma dzieci, zasługuje(...) kalendarz, kartkę z miesiącem swoich urodzin. "Maj": Nowy Jork o świcie, na pierwszym planie człowiek z parasolem. Dzień czterdziestki zaznaczony czerwonym flamastrem. Rano piekła ciasto, w południe była na...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...