• Informacje na temat:

    jak przechowuje się pierniki

Przepisy na temat: jak przechowuje się pierniki
  • Piernik dojrzewający

    ...ściereczką i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy. Pieczenie: zimne ciasto podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na posmarowanych tłuszczem blachach w temp. takiej, jak na biszkopt (160-180°C) przez ok. 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyjmuj zbyt...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Piernikowa choinka

    ...przechowywać nawet kilka miesięcy). 2. Pieczenie: zimne ciasto podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na natłuszczonych blachach w temp. takiej, jak na biszkopt (160- 180°C) przez ok. 15-20 min do suchego patyczka. Nie można zbyt szybko wyjmować ciasta z gorącej blachy, bo się kruszy. Z ochłodzonego ciasta wytnij gwiazdki różnej wielkości, udekoruj...

  • Święta bez pierniczków - święta stracone :). Zawsze pieczemy je około 2-3 tygodni przed świętami i czerpiemy z tego dużo przyjemności :).

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

  • najlepsze pierniki własnego wyrobu, jakie kiedykolwiek jadłam :-) po upieczeniu są miękkie, po kilku dniach mogą zrobić się twardsze ale później znowu miękną. Zarówno same jak i nadziane marmoladą smakują obłędnie :-)

  • Pierniki świąteczne na stół oraz choinkę

  • Przyjemność jedzenia najsmaczniejszej i najwspanialej przygotowanej ryby potrafią zepsuć liczne ości. Jest jednak kilka sposobów dzięki którym być może nie pozbędziemy się wszystkich ości ale zdecydowanie zmniejszymy ich ilość.

Artykuły na temat: jak przechowuje się pierniki
  • Piernik polski wedlug Eric'a Kayser'a

    ...robilam w zeszlym roku i w tym pewnie bede robic ze dwa razy i przyznam, ze nigdy jeszcze nie jadlam tak dobrego jak wlasnie ten... Nalezy go zrobic minimum 3 a optymalnie 4, 5 dob przed spozyciem(...), suszonych moreli i skorki pomaranczowej, wszystko drobno pokrojone. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170°C okolo 1,5h... w pergaminie. Przechowujemy szczelnie zawiniete w folie albo w pudelku...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...

  • Polski PIERNIK od Eric'a Kayser'a

    ...rosnie. Oczywiscie nie robie go ze wzgledu na popularnosc piekarza, ktore moglam poznac ale ze wzgledu na PIERNIK!!!! Nigdy jeszcze nie jadlam tak dobrego jak wlasnie ten... Nalezy go zrobic(...)°C okolo 1,5h... w pergaminie. Przechowujemy szczelnie zawiniete w folie albo w pudelku... Pachnie i smakuje tak, ze umarlego obudzi... a te gramy coz sa utrudnieniem pewnym ale wielcy kucharze tak...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Kocham kino domowe

    Co robić w jesienne wieczory? Najlepiej zaszyć się w domu z kimś bliskim, otulić miękkim kocem i obejrzeć dobry film. Nie ma jednak kina bez ulubionych przekąsek. Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe, ciepłe minidania, które można przygotować z wyprzedzeniem.

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Kocha, lubi... prześladuje

    Zaczyna się niewinnie. Tajemniczy SMS albo mail. Potem jakiś prezent, kwiaty. Ale, ale... Skąd mężczyzna, którego nigdy nie spotkałam, wie, że lubię lewkonie? Jak to możliwe, że dawny znajomy komplementuje niebieską sukienkę, którą miałam dziś w pracy? Śledzi mnie, wchodzi na mój profil na Facebooku? Stalking, czyli uporczywe prześladowanie, to przestępstwo, które może zrujnować życie.

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...