• Informacje na temat:

    jak przechować koper

Przepisy na temat: jak przechować koper
  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • Pieczony koper włoski

  • Przepis na kiszoną paprykę jest naprawdę bardzo, bardzo prosty i pochodzi z Bułgarii. No cóż, dla nas – Polaków – to Bułgaria jest ojczyzną pysznej, słodkiej, dojrzałej w słońcu papryki. Bułgaria i może jeszcze Węgry. Ale to właśnie Bułgarzy przygotowują paprykę na znacznie więcej sposobów, które udaje się przechować przez zimę, nawet polską zimę. Świeżo ukiszona, taka prawie małosolna, jest chrupiąca, mało kwaśna i pyszna. Przechowywana dłużej mięknie i staje się mazista, ale dzięki temu...

  • Sałatki na zimowe obiadki - megaszybko, megaprosto, megatanio i megasmacznie :) Pakujemy w słoiki następnego dnia. Sałatkę i przepis w zeszłym roku podarowała mi moja przyjaciółka i już ją wpisałam w moje przetwory :) Przepis na 12 słoików o pojemności 500 ml

  • pyszne chrupiące małe ogóreczki w zalewie octowej

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Koper włoski to śródziemnomorskie warzywo w Polsce jeszcze mało popularne, ale ma wiele do zaoferowania. Warto wypróbować.

  • Bardzo smaczna mizeria z ogórków, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Jest to mój autorski przepis według którego robię od 40 lat.

  • Grillowany filet z łososia podany na puree z jabłek i włoskiego kopru w towarzystwie czerwonej soczewicy. Aż mi zielono od tych warzyw! Po polsku - ryba z warzywami w wersji lux. Pycha!

  • proste, bo proporcje podzielne przez 3 (3 główne składniki, w sztukach liczone i 6 przypraw) a czy to lecso? a może leczo :) po polsku, warzywne, jak zwał tak zwał, ważne, że zimą smaki lata jak znalazł, a robi się szybciorem :) przepis na 6 litrowych słoików

Artykuły na temat: jak przechować koper
  • Dziecko? Może później

    .... Problem może tkwić w złej jakości nasienia partnera. Takim parom doradza się zabiegi mikromanipulacji (czyli wstrzyknięcia in vitro plemnika do komórki jajowej), ale bywa, że leczenie trwa bardzo(...) i wyhodować zdrowy zarodek, jest niepewne - tłumaczy dr Anat Safran, embriolog w Centrum In Vitro Fertilization Asuta Rishon w Izraelu. Naukowcy na świecie latami głowili się, jak pokonać tę...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF/Picsel Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy...

  • Przygotowanie ogórków małosolnych wcale nie jest tak prostą sprawą jak mogłoby się wydawać. Aby były naprawdę smaczne, warto stosować się do kilku prostych zasad. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o ogórkach małosolnych lub kiszonych, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Zimą zajadamy się...

  • Wiele osób postanowiło rozpocząć nowy rok z postanowieniem zrzucenia kilku kilogramów. Odchudzanie warto połączyć z oczyszczaniem organizmu, dzięki czemu będziecie czuć się zdecydowanie lepiej. Jak to zrobić domowymi metodami? Fot. 123RF/Picsel Pozbycie się toksyn zdecydowanie poprawi wasze samopoczucie i pomoże zregenerować organizm po świątecznym biesiadowaniu oraz sylwestrowych szaleństwach. Skumulowanie w naszym ciele zbyt dużej ilości szkodliwych substancji może stać się przyczyną wielu...

  • Jak w świątecznym ferworze kupować mądrze i w taki sposób, aby nie stracić? Oto kilka porad, które pomogą wam nie narazić domowego budżetu na szwank. Fot. 123RF/Picsel Okres bożonarodzeniowy to czas, kiedy wydajemy szczególnie dużo pieniędzy. Przygotowanie wigilijnej kolacji, świątecznego obiadu oraz prezentów dla bliskich zawsze jest sporym wydatkiem. Nic więc dziwnego, że chwytamy się różnych sposobów, aby zaoszczędzić. Niestety, czasami na takich zakupach możemy wyjść, jak przysłowiowy...

  • Oczyszczanie organizmu z toksyn, określane niekiedy z angielska jako detoks, przydaje się szczególnie wtedy, kiedy czujemy się ociężali po zimie, ale nie tylko. Zobaczmy, jak znów poczuć się lżej i młodziej. Jak oczyścić organizm, żeby poczuć się lżej na wiosnę? / fot. 123rf.com Detoks: Co to tak naprawdę jest? Przed rozpoczęciem detoksu, należy pamiętać, że dieta oczyszczająca nie służy chudnięciu, a usunięciu z organizmu szkodliwych toksyn. Czym tak naprawdę są? To produkty przemiany...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...