• Informacje na temat:

    jak pozbyć sie goryczki z bakłażana

Przepisy na temat: jak pozbyć sie goryczki z bakłażana
  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    Dostępne są w każdym supermarkecie, nie kosztują dużo... Mimo to niezbyt chętnie po nie sięgamy, bo nie wiemy, jak smakują i co z nich przyrządzić. Pora to zmienić, gdyż to prawdziwe dietetyczne gwiazdy!

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Uwielbiam aromatyczne potrawy z dodatkiem czosnku - są smaczne a przy tym zdrowe bo przecież czosnek to naturalny antybiotyk. Ale jak po takim posiłku bywać wśród ludzi ? Charakterystyczny zapaszek wydobywa się z naszych ust przez kilka godzin a na dłoniach /jeśli własnoręcznie przygotowywaliśmy posiłek/ utrzymuje się niewiele krócej. Jest kilka sposobów by się pozbyć tego zapachu.

  • Przyjemność jedzenia najsmaczniejszej i najwspanialej przygotowanej ryby potrafią zepsuć liczne ości. Jest jednak kilka sposobów dzięki którym być może nie pozbędziemy się wszystkich ości ale zdecydowanie zmniejszymy ich ilość.

  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

  • Szybkie, niskokaloryczne, pomaga "posprzątać" lodówkę. ;P

  • Troche to pracochlonne, ale jesli ktos lubi gotowac, to warto sie pokusic. Pyszne danie zarowno na cieplo, jak i na zimno.

  • Soczysty bakłażan zapiekany z aromatycznym pomidorowym sosem i serem... Przepyszna przekąska, ale dość pikantna - najlepiej smakuje z bagietką. Proporcje na ok 15 medalionów.

  • roladki z bakłażana, faszerowanego mięsem mielonym z mozzarellą, przyprawione miętą i cynamonem, zapiekane w sosie pomidorowym. podane z sosem pomidorowym. Smaczne na ciepło jak i na zimno…

Artykuły na temat: jak pozbyć sie goryczki z bakłażana
  • Moussaka smakuje latem

    ...surowo lub gdy są niedojrzałe, bo zawierają toksynę - solaninę. Jeśli chcesz pozbyć się goryczki z bakłażana, pokrój go na pół i posól, a po pół godzinie usuń nadmiar wody papierowym ręcznikiem(...) z udziałem bakłażana to moussaka, czyli pyszna zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego. Posmakuj Grecji Pokrój bakłażany w plastry i ułóż na naoliwionej blasze. Posól i wstaw do piekarnika, aż się...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • 5 leczniczych terapii z kolorowych warzyw

    ...w nich polifenole odgrywają bardzo ważną rolę dla naszego zdrowia, chroniąc nas przed wolnymi rodnikami. Jedzenie zielonych warzyw pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Wspaniale regulują pracę jelit(...) z jedzeniem. Działa jak filtr, zabezpieczając oczy przed szkodliwym światłem UVA i UVB. - Dynia : Składniki zawarte w miąższu dyni poprawiają elastyczność skóry. Wzmacniają odporność - Marchewka...

  • Chociaż niewiele osób o tym mówi, z problemem nieświeżego oddechu boryka się bardzo wielu Polaków. Na szczęście istnieje kilka prostych i naturalnych sposobów, które pozwolą nam o nim zapomnieć. Problem nieświeżego oddechu dotyczy wielu osób. Przyczyną może być po prostu zjedzenie potraw ze zbyt dużą ilością cebuli, czosnku lub innej równie aromatycznej przyprawy. Czasami zdarza się, że mamy do czynienia z przewlekłą chorobą, której przyczyny mają podłoże bakteryjne lub grzybiczne. Jednak...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • Zwłaszcza latem są prawdziwą zmorą. Pojawiają się znikąd i panoszą się głównie w kuchni. Masz problem z muszkami owocówkami? Oto domowe sposoby jak się ich pozbyć. Fot. 123RF/Picsel Muszki owocówki to poważny problem. Trzeba się ich pozbyć raz a dobrze. Owady nie tylko nas irytują, kolonizując wszelkie resztki jedzenia, które znajdą na swojej drodze, są też groźne dla naszego zdrowia. Przenoszą drobnoustroje np. ze śmietnika, na którym dopiero co żerowały. Przede wszystkim należy pamiętać...

  • W kuchni towarzyszą nam nie tylko zapachy pobudzające apetyt. Do powstawania tych, nie do końca przyjemnych, aromatów przyczyniają się zazwyczaj lodówka, zmywarka, zlew i kosz na śmieci oraz gotowanie. Przedstawiamy pięć sprawdzonych sposobów na zneutralizowanie nieprzyjemnych zapachów, które powstają w trakcie prac kuchennych. Fot. 123RF/Picsel 1. Wytrzyj zabrudzenia na kuchence i na podłodze Podczas przygotowywania posiłków niejednokrotnie na kuchence, blatach czy podłodze pozostają resztki...

  • Jak radzisz sobie z upałami? Podziel się z nami swoimi pomysłami i wygraj fantastyczny zestaw kuchennych noży oraz torbę na zakupy Smaker.pl! Któż nie kocha lata, słodkiego lenistwa i wakacyjnych wojaży? Gorzej jeśli urlop spędzamy w mieście i nie mamy możliwości ucieczki przed upałami, nad wodę czy do lasu... Wtedy pozostają nam inne sposoby na ochłodzenie się. Jakie? Podziel się z nami sprawdzonymi, kulinarnymi pomysłami na ochłodę. Może to być przepis na orzeźwiający napój, lekką sałatkę...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Chcę w pełni korzystać z serwisu Smaker. Jak się zarejestrować? Po kliknięciu w ‘Zarejstruj się'  - prawy górny róg- pojawi się formularz rejestracyjny.Wypełnij uważnie wszystkie pola formularza: Nick - pseudonim, którego będzie używał w serwisie i którym będziesz się logował Adres e-mail - najlepiej ten, którego najczęściej używasz. Na wskazany adres wyślemy maila z linkiem aktywacyjnym, który pozwali na aktywację konta. Hasło - podane przez Ciebie hasło będziesz używał podczas logowania...