• Informacje na temat:

    jak piec polędwicę wieprzową

Przepisy na temat: jak piec polędwicę wieprzową
  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • Soczyste i proste w wykonaniu polecam bo jest rewelacyjna....

  • Dziś kuchnie przejął mąż,przygotował danie z mojej ostatniej zdobycznej książki,wyszło pycha,polecam :-)

  • Jak już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka.

  • Kolejna propozycja mięsna z dodatkiem owoców. bardzo lubię takie połączenie i cieszę się, że moim domownikom również przypadło do gustu ;)

  • Potrawa zainspirowana kuchnia hiszpanska. Cos w rodzaju golabków, ale z naszymi golabkami ma niewiele wspólnego. Farsz stanowia cienki plat poledwicy i dwie typowo hiszpanskie kielbasy, które sa wprawdzie równiez dostepne w Polsce, ale stosunkowo drogie. Mozna jednak uzyc metki wieprzowej i czarnej kiszki lódzkiej, nie tracac przy tym zbytnio walorów smakowych potrawy. Dodanie rodzynek i orzeszków piniowych to juz kwestia smaku.

  • Moja propozycja przygotowania polędwicy wieprzowej, którą można jeść na zimno jak i na gorąco np. do obiadu -podana z sosem pieczarkowym i kopytkami.

  • Pieprz z prowincji Kampot w Kambodży uchodzi za jeden z najlepszych na świecie. Już w latach 50 XX wieku Francuzi nie wyobrażali sobie doprawiania dań bez niego. Do dnia dzisiejszego jednym z największych importerów tego pieprzu pozostaje Francja. Po zbiorach jest nadal tradycyjnie suszony na słońcu, co pozwala zachować jego fuzję naturalnych smaków. Pieprz z Kampot posiada tytuł PGI (ang. Protected Geographical Idnications) czyli: " (...) Chronione Oznaczenie Geograficzne, która oznacza...

  • Bardzo smaczna wędlinka, soczysta, wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

Artykuły na temat: jak piec polędwicę wieprzową
  • Mięsa z suszonymi owocami

    Koniakowa pieczeń wieprzowa Składniki na 4 porcje: 80 g suszonych śliwek (bez pestek), 80 g suszonych moreli, 200 ml koniaku, 1 duża pomarańcza, 4 ząbki czosnku, 1,2 kg schabu wieprzowego(...) wzdłuż mieszankę owocową (nieco odłożyć) oraz ząbki czosnku. Mięso złożyć na pół jak naleśnik i spiąć wykałaczkami. Rozpuścić masło w brytfannie, włożyć mięso, posolić i obsmażyć ze wszystkich stron...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Wygraj z anemią i odzyskaj siły

    ...z tych dań nie zawiera żelaza... Nasza rada : Równie szybko jak pierś z kurczaka przyrządza się polędwiczki wieprzowe. A zamiast rozmrażać i piec pizzę (trwa to około pół godziny), ugotuj warzywa(...) przesiaduje za biurkiem, jakby ciągle była osłabiona. Pije kawę za kawą, bo, jak twierdzi, budzi się zmęczona, stale jest senna. Jej naturalnie kasztanowe włosy, obiekt zazdrości wielu koleżanek, brzydko...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów...

  • Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu. Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi. Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Zastosujcie się do naszych rad, a bez trudu wyczarujecie dania, które staną się prawdziwym hitem wśród waszej rodziny i znajomych. Jak wybrać najlepszego kurczaka? Fot. 123RF/Picsel Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości....

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Yacon, ulluco, cykantera to mało znane w Polsce warzywa, które ze względu na swoje walory smakowe posiadają szereg kulinarnych zastosowań. Są także świetnym uzupełnieniem niedoborów składników odżywczych, dodatkowo bez problemów można je uprawiać w naszym klimacie. Yacon – słodycz prosto z natury Yacon pochodzi z terenów Ameryki Południowej. Posiada liście, z których przyrządza się napary. Wykorzystuje się je w leczeniu nerek, układu trawiennego oraz cukrzycy. Bulwy zaś doskonale smakują na...