• Informacje na temat:

    jak piec bakłażany

Przepisy na temat: jak piec bakłażany
  • Jesień ma różne odcienie koloru pomarańczowego

    Końcem lata stragany przyciągają klientów feerią barw. Dorodne owoce i warzywa zachwycają bogactwem gatunków i odmian. Wrzesień jest idealnym momentem na kulinarne eksperymenty. To sezon na pomidory, bakłażany, cukinie i dynie. Te ostatnie co prawda, kojarzą się raczej z późniejsza jesienią i Halloween, jednak to tylko wrażenie, gdyż sezon na dynie zaczyna się już w lipcu i trwa do pierwszych...

  • Oryginalnie sięgnęliśmy do bloga Kardamonovy. Wspaniałe połączenie smaków, lekko podrasowaliśmy (bo akurat w lodówce były takie produkty), bo warto samemu też coś z siebie dać. Tak na ten przykład...jak piszemy to i tamto, nie znaczy, że "trza" to dodać...bo nie wszystko nam podchodzi do gustu.

  • Osiem błędów, których należy unikać przy pieczeniu pizzy w domu

    Przygotowanie pizzy w domu daje ogromną satysfakcję, ale jest i dużym wyzwaniem. Łatwo popełnić błędy, które sprawią, że ciasto nie wyrośnie, nie będzie dobrze wypieczone i kruche. Według włoskich ekspertów należy uniknąć popełnienia ośmiu fałszywych kroków.

  • Wypróbowany przepis na "Bakłażany faszerowane mięsem"

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...czy kukurydza wymagają wcześniejszego zapiekania w folii. Błyskawicznie, bo około 5 minut pieką się kabaczki, cukinia, pieczarki, bakłażany, cebulka, papryka. Przed wrzuceniem ich na ruszt, warto(...) odpowiednia dla każdego porcja mięsa czy ryby jest taka jak jego własna część wewnętrzna dłoni (ale bez palców). Resztę talerza powinny wypełnić sałatki. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym...

  • Prosty sposób by niejadek zjadł obiadek:). Dzieci nie przepadają za warzywami, natomiast w takim wydaniu na pewno zasmakuje. A i dorosły nie pogardzi takim przysmakiem.

  • Miłość od kuchni

    ...życia i czekolada, która zawiera fenyloetyloaminę. Taką samą substancję produkuje mózg, gdy jesteśmy zakochani. Do afrodyzjaków zaliczyć możemy również bakłażany, szparagi, brokuły, por, sałatę(...) zwyczajne lenistwo. Jak przygotować się do tego dnia, zaskoczyć drugą połówkę i przeżyć wyjątkowy wieczór... To proste! Najpierw trzeba wybrać się na plac targowy, tam zaopatrzyć się w niezbędne...

  • Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą, która świetnie sprawdza się jako ser do zapiekania.

  • Efektowne chociaż trochę pracochłonne danie - roladki z bakłażana, nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym

  • Można nabrać nie jedną osobę, ciasteczka wyglądają jak prawdziwe pieczarki. Są nie dość że pyszne to rozpływają się w ustach.

Artykuły na temat: jak piec bakłażany
  • Bakłażany jak gołąbki

    Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, wnętrza skropić sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Pięć sposobów, dzięki którym unikniesz łzawienia oczu

    Łzawienie oczu to dość powszechny problem, który bywa bardzo uciążliwy. Oto pięć rad jak temu zapobiec.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    Niewiele osób wyobraża sobie udane wesele bez dobrej muzyki porywającej do tańca, smacznych dań i wybornych trunków. Jednocześnie każdy ma inne zwyczaje i upodobania kulinarne. Jak usatysfakcjonować wszystkich gości, a przy tym nadać swojemu przyjęciu indywidualny rys?

  • Gdy na zewnątrz upał, gotowanie bywa męczące. Z pomocą przybywa chłodnik! Szybkie w przygotowaniu danie, pełne świeżych warzyw lub owoców. Idealne rozwiązania na gorące dni. Nie wiesz jak je przygotować? Wykorzystaj sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF Zanim dotrze do nas fala upałów, warto zasiegnąć kilku inspiracji w poszukiwaniu rozwiązań na lekkie i szybkie w przygotowaniu dania. Chłodniki, czyli zmine, kremowe zupy to rozwiązanie na letnie dni. Poniżej dziesięć przepisów...

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu. Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi. Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często...

  • ​Kolorowa dieta

    ...wszystkie liściaste warzywa, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi są źródłem roślinnego żelaza, witamin A, E, C i K. To również bogactwo kwasu foliowego. - Fioletowe bakłażany, czarne porzeczki(...) grupa biała - wcale nie tak nudna, jak mogłoby się wydawać - Znajdziemy tu czosnek, cebulę, por, cykorię czy kapustę. Dzięki allicynie działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....