• Informacje na temat:

    jak pasteryzowac kurki

Przepisy na temat: jak pasteryzowac kurki
  • Kurki to jedne z pyszniejszych grzybów. Niestety ale gleby które sobie upodobały oraz towarzystwo sosen i świerków skutkuje że posiadają wiele piasku oraz innych zabrudzeń. Próbowałem różnych metod ich oczyszczania i najskuteczniejszą z nich postanowiłem się z Wami podzielić.

  • Mój mąż lubi zbierać grzyby więc muszę coś z nimi robić, tym razem są to kurki...

  • Po prostu kurki, co więcej trzeba:)

  • Paprykę kiszoną możemy przygotować o każdej porze roku i wykorzystać od razu. Natomiast w "sezonie paprykowym" można paprykę zakisić a następnie zapasteryzować co zabezpieczy ją przed psuciem.

  • Tradycyjna marynata grzybowa - w roli głównej kurki. Kurki nawet w marynacie zachowują charakterystyczną dla siebie kruchość. Rarytas :)

  • Smaczny dodatek do obiadu. Jak udadzą się "łowy" w lesie. ;) U nas kurki jeszcze są!

  • Dla grzybiarzy i smakoszy grzybów.

  • Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.

  • Ogórki w odsłonie hot! Polecam!

  • Trudno odroznic od ananasa

Artykuły na temat: jak pasteryzowac kurki
  • Kurki mają wiele zastosowań

    Pieprznik jadalny, czyli kurka, nigdy nie jest robaczywa i łatwo się ją zbiera. Z kurek robię zupy, sosy do makaronu, słone tarty i tartaletki, dodaję je do duszonych mięs, zapiekanek i jajecznicy. Jak przygotować?

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Dania mączne cieszą się w Polsce dużą popularnością. Różnego rodzaju pierogi i kluski bardzo często goszczą na naszych talerzach. Ich szczególną wersją są kopytka. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi,...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Moda na samodzielne produkowanie piwa dotarła także do Polski. Nasi rodacy uwielbiają ten trunek, dlatego wielu z nich decyduje się spróbować swoich sił w roli browarnika. Sekrety domowej produkcji piwa zdradza nam Mirosław Robak - główny piwowar w krakowskiej Starej Zajezdni. Są dwa sposoby na uwarzenie własnego piwa w domu. Pierwszym jest zrobienie go ze słodu (zgodnie ze starą sztuką piwowarstwa), natomiast drugim przygotowanie piwa z tzw. Brewkitu. Warzenie piwa ze słodu daje nam pełne...

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy....

  • Jako wielbicielka wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów postanowiłam sprawdzić, czy to, co kupujemy w sklepie jest rzeczywiście żółtym serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Czy kupowany w sklepie "ser" to naprawdę ser? Fot. 123RF.COM/PICSEL Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się to obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance....

  • Bardzo się cieszymy, że macie mnóstwo fantastycznych pomysłów na to, jak przywrócić naturalność w kuchni. Sprawdźcie, które z nadesłanych odpowiedzi spodobały się nam najbardziej. Ogromnie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas odpowiedzi. Musimy przyznać, że ich ilość nas pozytywnie zaskoczyła. Spośród wszystkich zgłoszeń, wybraliśmy dwa, które uznaliśmy za najciekawsze - do autorów powędrują książki i gadżety Smaker.pl. Bellapi Odkąd przeprowadziłam się z rodziną do nowego domu, gdzie...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...

  • Chcę w pełni korzystać z serwisu Smaker. Jak się zarejestrować? Po kliknięciu w ‘Zarejstruj się'  - prawy górny róg- pojawi się formularz rejestracyjny.Wypełnij uważnie wszystkie pola formularza: Nick - pseudonim, którego będzie używał w serwisie i którym będziesz się logował Adres e-mail - najlepiej ten, którego najczęściej używasz. Na wskazany adres wyślemy maila z linkiem aktywacyjnym, który pozwali na aktywację konta. Hasło - podane przez Ciebie hasło będziesz używał podczas logowania...