• Informacje na temat:

    jak ozdobic ciasto ciastem

Przepisy na temat: jak ozdobic ciasto ciastem
  • Bez ciasta nie ma Świąt

    ...nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Jak to zrobić? Wystarczy dodać do nich bakalie: suszone owoce i chrupiące orzechy nadadzą ciastom doskonałego smaku(...)Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na...

  • Dokładny przepis jak przygotować ciasto parzone. Nie podaję przepisu na krem bo każdy ma swój ulubiony krem.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    ...minut w lodówce - Ciastem wylep natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę o średnicy ok. 28 cm. Nakłuj ciasto widelcem, przykryj pergaminem i obciąż, wysypując na pergamin groch, po czym upiecz na(...) boków formy o średnicy 22 cm, a 3 kulkę włóż do lodówki na 30 minut. Spód w formie ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie lekko rumiane. Wyjmij formę z ciastem...

  • Najprostsze ciasto na świecie:) Makaronikowe - alternatywa mazurka;)

  • Rolada czekoladowa

    Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano...

  • Przepis na ciasto do pizzy.

  • Number cake - nowa moda i hit Instagrama

    Ciasto w formie cyfry, a właściwie dwóch cyfr, jeśli obchodzimy np. 30. urodziny. Zachwyca formą i kunsztowną dekoracją. Number cake to także hit Instagrama. Takie ciasto zaprezentowane w internecie zyskuje tysiące polubień.

  • Wyczytałam w pewnej starej książce że najlepsze wypieki są z krupczatki, no i spróbowałam :) faktycznie chyba lepsze

  • Anna Lewandowska piecze mazurka

    Mazurek to ciasto kojarzące się ze świętami wielkanocnymi. Tak uważa Anna Lewandowska. Jednak - jak pisze na swoim blogu - "nie byłaby sobą, gdyby nie zmodyfikowała przepisu". Propozycja żony naszego najlepszego piłkarza to mazurek kokosowy.

  • Niemożliwie aromatyczne, orzeźwiające ciacho. Z jednej strony lekkie i puszyste, a z drugiej wilgotne, maślane.

Artykuły na temat: jak ozdobic ciasto ciastem
  • Ciasta z budyniem

    ...temperaturze, aż rozmarzną. Następnie składać po trzy płaty ciasta. Rozwałkować na dwa placki o wymiarach 12x30 cm. Dwie blaszki do pieczenia (o wymiarach jak wyżej) wyłożyć pergaminem. Ułożyć w nich rozwałkowane placki. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia para miała ujście). Formy z ciastem kolejno wstawiać do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec po 20-25 minut...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    Ciasto Trzech Kroli to znana na calym swiecie ciastkarska tradycja. Przygotowalam je i ja wedlug francuskiej wersji z kremem zwanym frangipane. Na zdjeciu:...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Jak udekorować świąteczny stół?

    .... Podpowiadamy, jak bawić się kolorami, dobrać zastawę i dodatki, aby stół prezentował się niepowtarzalnie.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasta z truskawkami

    Truskawki w kuchni - dobre rady Jak zrobić konfiturę Z 12 dag cukru i 0,5 l wody ugotować syrop (na wolnym ogniu, mieszając i zbierając łyżką powstającą pianę). Gdy zgęstnieje, dodać 1 kg(...). Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...