• Informacje na temat:

    jak obierać kalarepę

Przepisy na temat: jak obierać kalarepę
  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    ...pyszna, otwierająca, trochę ostra, słodka o głębokim i zdecydowanym smaku. Jak zwykle, najlepiej smakuje jedzona na świeżo i w dobrym towarzystwie. Jak to w życiu, najlepiej celebrować codzienność...

  • słodko-kwaśne danie jednogarnkowe, ni to zupa , ni to gulasz :) vege kociołek :) bardzo szybkie i bardzo tanie danie vegańskie

  • Poniżej taki przepis, nie przepis, ponieważ czasami nie trzeba wiele, aby zjeść coś zdrowego i domowego. Ostatnio kupiłam czerwoną kalarepę, jest moim zdaniem nieco słodsza i łagodniejsza w smaku od tej tradycyjnej, dobrze nam znanej kalarepy. Podałam ją na surowo, z dresingiem z oliwy i octu balsamicznego. Ostatecznie stała się uzupełnieniem omletu z kiełkami, ale sprawdzi się również doskonale jako zdrowa przekąska.

  • Danie to może być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale również przekąską podaną z pieczywem, czy samodzielnym wege obiadem z dodatkiem ulubionej kaszy.

  • Bardzo lubię kalarepę na surowo – sporo posadziłam jej w ogrodzie i teraz tylko ją myję, obieram, kroję na plastry i chrupię. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. Będziemy ją dusić w mleku, które nada kapustce wyjątkową delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i :)

  • Mój ulubiony sposób na bataty z piekarnika z ostrą oliwą, pieczarkami i cukinią :)

  • Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie

  • Każdy ma problem z obieraniem i krojeniem cebuli. Poniżej kilka praktycznych porad.

  • Świeży imbir jest delikatnie palący w smaku. Nadaje potrawom wyrazistości. Powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jednak jest problem z jego obieraniem.

  • Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

Artykuły na temat: jak obierać kalarepę
  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    ...nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy około 30-40 minut. Następnie wkładamy do naczynia, przykrywamy folią, tak by powstała para, która ułatwi obranie warzywa ze skórki. Myjemy i obieramy kalarepę, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią kalarepę, czosnek i pora - dusimy kilka minut na małym ogniu. Mieszamy z upieczoną, obraną, pokrojoną papryką. Całość doprawiamy solą...

  • Jak prawidłowo wydobyć serce karczocha? Czy powinno się obierać imbir? Jak poradzić sobie z tuszką kurczaka i pokroić rybę na sashimi? Każdy, kto lubi gotować - na co dzień w domu czy zawodowo - powinien poznać tajniki posługiwania się nożem. Nie zawsze bowiem, kierując się jedynie intuicją, efektywnie używamy tego podstawowego w kuchni narzędzia.     Ten bogato ilustrowany poradnik prezentuje nowoczesne noże i inne narzędzia do krojenia i obierania. Dzięki niemu wybierzesz właściwy nóż i...

  • Lecznicza moc warzyw i owoców

    Pomagają pokonać niektóre choroby serca i otyłość, oczyścić organizm. Oto jak komponować menu z owoców i warzyw, by służyło twojemu zdrowiu.

  • W ostatnim czasie Polacy zachwycili się egzotycznymi produktami, które uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe i panaceum na większość dolegliwości. Tymczasem zapomnieliśmy o równie zdrowych warzywach, które możemy wyhodować we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa. Fot. 123RF/Picsel Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory...

  • By nie traciły witamin

    Pod koniec lata stragany uginają się pod ciężarem warzyw i owoców. Znajdziemy na nich wszystko - zarówno to, co dojrzało na naszych polach i w sadach, jak i produkty zagraniczne. Kupimy i ostatnie truskawki, i dojrzałe morele czy brzoskwinie, a także paprykę prosto z krzaka. To najlepsza pora, by jeść ich jak najwięcej, najlepiej po małej porcji pięć razy dziennie. Są bowiem cennym źródłem...

  • W ostatnim czasie Polacy zachwycili się egzotycznymi produktami, które uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe i panaceum na większość dolegliwości. Tymczasem zapomnieliśmy o równie zdrowych warzywach, które możemy wyhodować we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa. Fot. 123RF Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie...

  • W ostatnim czasie Polacy zachwycili się egzotycznymi produktami, które uznawane są za prawdziwe bomby witaminowe i panaceum na większość dolegliwości. Tymczasem zapomnieliśmy o równie zdrowych warzywach, które możemy wyhodować we własnym ogródku. Jednym z nich jest kalarepa. Fot. 123RF Siła, zdrowie i piękny wygląd? Czy wiecie jakie warzywo może zagwarantować wam to wszystko? Mowa oczywiście o niedocenianej kalarepie, która skrywa w sobie prawdziwą bombę witaminową. Jeśli do tej pory nie...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki szparagów powinny...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy! Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".   Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie...