• Informacje na temat:

    jak nadziewac paczki

Przepisy na temat: jak nadziewac paczki
  • Pieczemy pączki!

    ...podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz...

  • puszyste,przepis od sąsiadki już zostanie w moim domu na długo...

  • Najlepsze przepisy na pyszne pączki

    Tłusty czwartek to najwspanialszy dzień dla wszystkich łasuchów. Wedle tradycji objadamy się przeróżnymi smakołykami, do najpopularniejszych specjałów tego dnia należą: pączki, faworki oraz karnawałowe róże! Oto kilka specjalnych przepisów na dzisiejszy dzień.

  • Babeczki w smaku podobne są do popularnych pączków z dziurką. Kwaskowa konfitura przełamuje słodki smak. To bardzo fajna alternatywa dla pączków smażonych w głębokim tłuszczu.

  • Słodkie tradycje, czyli co wiemy o tłustym czwartku

    Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w tłusty czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy!

  • ilovebake.pl

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Niewątpliwie najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecne mămăligă - wszystko to znaleźć(...), czasem dochodząc nawet do 60 - 70 proc. Wraz z karafką i kieliszkami na stół zawita przystawka, taka jak slană - wędzona szynka wieprzowa, tobă - rodzaj salcesonu z podrobów wieprzowych, caltaboşi...

  • Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłuszczem. Ciasto jest delikatne, pulchne rozpływające się w ustach, a pod naciskiem powraca do swojego pierwotnego kształtu. Wystarczy tylko nadziać je ulubioną konfiturą, budyniem, czekoladą i zajadać ze smakiem. Nam wystarczy pączkowego szaleństwa na ten rok, ale z przyjemnością wrócę do tego przepisu.

  • Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie !

  • Najlepsze, zawsze puszyste i pachnące karnawałem pączki

Artykuły na temat: jak nadziewac paczki
  • Paczki z roza i bez rozy

    Jak co roku, w okresie karnawalowym przychodzi ochota na paczki. Takie zwykle, domowe, ale o niebo lepsze od tych gumowych sprzedawanych we Francji pod...

  • Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu. Aby tradycji tradycji stało się zadość, każdy z nas powinien w tym dniu przygotować słodkie wypieki. Fot. 123RF/Picsel Mimo że pączki są znane w Polsce co najmniej od czasów średniowiecza, zwyczaj podawania ich na słodko pojawił się u nas dopiero w XVI wieku. Wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem. Dawniej smażono je na klarowanym maśle, obecnie stosuje się zwykle smalec lub olej....

  • .... Szczególnie hucznie obchodzono go w Krakowie, gdzie przekupki na Rynku urządzały prawdziwą plenerową ucztę, tzw. comber. Jak mówią podania, w XVII wieku w mieście rządził okrutny rajca(...). Pączki - takie, jakie znamy już współcześnie - po raz pierwszy upiekła krakowska piekarka mieszkająca w Wiedniu, niejaka Marianna Krapf. Usmażyła drożdżowe kule (jeszcze bez cukru i nadzienia...

  • Zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek jest nie tylko ogólnopolskim świętem pączków. To doskonała okazja do bezkarnego zajadanie się różnego rodzaju słodkościami. Co wybrać zamiast pączków? Oto kilka naszych propozycji. Fot. 123RF/Picsel Aby uczcić końcówkę karnawału, większość z nas sięga po pączki. Jednak w tym najsłodszym dniu w roku nie zapominajmy o innych, równie smacznych deserach. Pamiętacie babcine faworki? A może macie ochotę spróbować hiszpańskich churros? Przy okazji...

  • Kwiaty na talerzu

    Nadszedł czas kwitnienia, zielarze wyruszyli na łąki po lecznicze zioła. My zachęcamy do zbioru jadalnych kwiatów. Mają nie tylko właściwości lecznicze i odżywcze, są też bardzo smaczne. Surowe, jak i suszone, są skarbnicą witamin, minerałów i innych cennych dla naszego zdrowia składników. Płatki takich kwiatów jak: fiołek, nasturcja, bratek tróbarwny można dodawać do sałatek i surówek, a także...

  • Od poniedziałku w naszym serwisie trwał plebiscyt na najlepszy przepis na pączki. Spośród zgłoszonych propozycji, jedna wygrała bezapelacyjnie. Fot. 123RF O tytuł najlepszego przepisu na pączki rywalizowało ze sobą aż 9 propozycji. Wśród nich znalazły się między innymi pączki z nadzieniem czekoladowym, orzechowym i bananowym. Jak się okazuje, w Tłusty Czwartek zdecydowanie wybieracie tradycyjne smaki. Pączki z marmoladą zdeklasowały rywali, zdobywając ponad 54% wszystkich głosów. Na drugiej...

  • Jak sobie radzić z podjadaniem?

    ..., kontroluj porcje, jakie trafiają do twoich ust. Naprawdę nie trzeba zjadać całego kawałka tortu, całej paczki orzeszków, czy tabliczki czekolady! Weź tylko trochę i ciesz się smakiem ulubionego(...)Można mieć gwałtowną ochotę na coś słodkiego lub słonego, chrupiącego lub kremowego, a folgowanie takim zachciankom zrujnuje każdą dietę i zdrowy styl odżywiania. Jak temu zapobiegać? 1. Lody...

  • Ten zabobon Polakom nie jest straszny, ponieważ w tłusty czwartek- jedyny dzień w roku, kiedy nikt nie liczy kalorii- zjadamy około 100 milionów pączków. Fot. 123RF/Picsel Te okrągłe pyszności zawitały do Europy oraz Ameryki, za sprawą Elizy Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków serwowała żołnierzom pączki. Pączek pączkowi nie równy W zależności od szerokości geograficznej te drożdżowe wypieki mają różne nadzienia: w Polsce najczęściej jest to kwiat róży, w USA np....

  • Grudzień to nie tylko święta Bożego Narodzenia

    Boże Narodzenie nie jest jedynym grudniowym świętem hucznie obchodzonym na naszym globie. Inne kultury celebrują ten miesiąc na swój sposób. Przenieśmy się więc na chwilę w podróż dookoła świata, aby poznać takie ceremonie jak Bodhi Day, Chanuka, czy Pancha Ganapati.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...