• Informacje na temat:

    jak marynowac por

Przepisy na temat: jak marynowac por
  • Jak grzyby, to po deszczu

    ...deserowego (sherry oloroso, porto lub madery), 2 ząbki czosnku, gruba sól morska, pieprz utłuczony w moździerzu Grzybów lepiej nie myć, jeśli nie są bardzo zapiaszczone. Odetnij ogonki (możesz je(...). Na oliwie z oliwek usmaż czosnek, por, seler, dymkę i bakłażan, duś pod przykryciem 5 minut, przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż maślaki i ślimaki. Gdy grzyby będą rumiane, dodaj pomidor...

  • Dla lubiacych aromatyczne warzywo jakim jest por ! Mozna do przygotowania wykorzystac np ziemniaki z dnia wczesniej ktore nam zostaly

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny...

  • Ostatnio odkryłam pora, tzn znałam go oczywiście jako warzywo dodawane do zup, rosołu itp.. ale ostatnio odkryłam jak wybornie smakuje sam, uduszony jako dodatek do obiadu lub podany z ryżem

  • Przygotowanie 2 duże pory pokrojone jak makaron, posolić, zostawić na 2 godziny. Następnie mocno odcisnąć, dodać puszkę ananasa pokrojonego w paski. Dodać 4 szt wymoczonego marynowanego śledzia. Mały słoik majonezu dekoracyjnego połączyć z gęstą śmietaną, pieprzem, solą - włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Podawać na liściu salaty z chlebem - jasnym i ciemnym. Jeżeli znasz dokonały przepis...

  • Szybkie i warzywne.

  • Szaszłyki

    Obojętnie z czego i jak powstają. Zawsze są efektowne...

  • szybki dodatek do drugiego dania :)

  • Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

    ...sklepy, które sprzedają owoce i warzywa na każdym rogu, a młodzi ludzie mają nawyk gotowania własnych posiłków wyniesiony z domu. Porównanie wartości odżywczych miseczki zupy z soczewicy lub faszerowanych papryczek do burgera z frytkami jest oczywiste - wyjaśnia na łamach "The Guardian" Catherine Hezser, prof. na londyńskim uniwersytecie SOAS. Dodaje, że takie kraje jak Izrael pokazują, że pożywna...

  • Zupa ogórkowa. Niby taka zwyczajna i taka codzienna często wydaje nam się takie oczywiste, że właściwie każdy wie jak ją ugotować. Przepis z tych co zawsw ma wyjść, gotujemy, jadamy a na końcu okazuje sie, że najlepszą nasze mamy gotowały i to od zawsze. Postarajmy zbliżyć sie do ideału..

Artykuły na temat: jak marynowac por
  • Por i cebula. Co warto o nich wiedzieć?

    I jak wykorzystać ich dobroczynne właściwości?

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Schabowe marynowane... i pory

    Na dzisiejszy, poniedzialkowy obiadek.... Maz byl wiec zrobilam szybciutko... tyle ze trzeba wczesniej pomyslec bo marynowac trzeba mieso 1 godzine. ...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Jak zorganizować filmowy wieczór? Przekąski, gadżety, aranżacja

    Wieczór we dwoje przed telewizorem, rodzinny seans filmowy czy maraton ulubionego serialu w gronie znajomych? Nie mamy wątpliwości, że wszystkie te okazje wymagają wyjątkowej oprawy! Podpowiemy Ci, jak zrobić najlepsze domowe kino. Wyreżyseruj swój własny filmowy wieczór. Zorganizuj przekąski, rekwizyty i wystrój. Do dzieła!

  • Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Znają i piją ją niemal wszyscy, a wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. W jakich porach powinniśmy pić ten napój, aby czerpać z niego to, co najlepsze? Fot. 123RF/Picsel Na świecie jest wiele rodzajów herbat. W zależności od rodzaju, mogą poprawiać nastrój, wpływać na trawienie i pobudzać nas do działania. Jedną z najbardziej popularnych odmian jest herbata zielona, która doskonale wpływa na trawienie, oczyszcza organizm i...

  • Lato w plenerze: Jak chronić jedzenie

    Przyjęcia w ogrodzie, pikniki, grille, wycieczki – w ciągu najbliższych miesięcy będzie wiele okazji do długich biesiad na świeżym powietrzu. Jak sprawić, żeby serwowane jedzenie było nie tylko pyszne, ale także zdrowe i świeże na dłużej?

  • Przepisy na cztery pory roku to autorska książka Zosi Cudny, założycielki jednego z najbardziej popularnych blogów kulinarnych w Polsce ‒ Makecookingeasier.pl. Stronę codziennie odwiedzają tysiące czytelników w poszukiwaniu prostych, ale pysznych i opartych na naturalnych składnikach przepisów kulinarnych. Książka Wydawnictwa Rebis jest połączeniem doskonałej kuchni i fantastycznych zdjęć, które wyostrzają zmysły i pobudzają smaki. Została pomyślana tak, aby ilustrować poszczególne etapy...

  • Nietolerancja pokarmowa: Jak ją leczyć

    Choć to tylko zwykłe jabłko, szklanka mleka, kawałek pizzy – mogą być sprawcami dolegliwości. Wyjaśniamy, jak zadbać o zdrowie, gdy organizm źle reaguje na niektóre pokarmy.

  • Nie wyobrażamy sobie dnia bez porannej kawy. Czy jednak nie pijemy jej nieco bezmyślnie, bez wiedzy o jej działaniu ? Kiedy kawa naprawdę pomoże nam się obudzić, a kiedy jej działanie nie ma wpływu na nasz organizm, a wręcz jest szkodliwe ? Fot. 123RF/Picsel Według badań, pierwszą kawę najlepiej jest pić między 9.30 a 11.30. Najbardziej optymalną porą jest 10.30. Wybranie właśnie tych godzin jest związane z dobową dawką kortyzolu, czyli hormonu stresu. Jego poziom jest najwyższy właśnie po...