• Informacje na temat:

    jak jesc fenkul

Przepisy na temat: jak jesc fenkul
  • Produkty sezonowe - co i dlaczego jeść latem?

    Jakie są zalety wybierania produktów sezonowych i po jakie warto sięgać właśnie teraz, w wakacje?

  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

    ...zwiększających odporność składników. Tak jak w przypadku kremu marchewkowo-imbirowego z soczewicą, który znalazł się w książce "Apetyt na wege" i jest dostępny także na platformie Cookidoo. Jakie właściwości(...) sezonowych produktów. świetną propozycją będzie np. Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem (także dostępna w książce "Apetyt na wege" oraz na platformie Cookidoo. Jakie korzyści dla...

  • Bardzo lubimy kuchnię włoską, a szczególnie najprostsze makarony (z pesto albo z czosnkiem i oliwą) i właśnie risotto. Od czasu do czasu testuję rozmaite zestawienia. Do przygotowania risotto z fenkułem skłoniła mnie wizyta w restauracji. Jedliśmy tam smaczne, aromatyczne i delikatne risotto z karczochami. Bardzo smaczne! A ponieważ nie mamy łatwego dostępu do tanich karczochów (do drogich zresztą też nie, jak to na wsi), postanowiłam nieco inaczej skomponować moje risotto. Uzyskany efekt...

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...lekko słodki, anyżowy smak, który staje się prawie niewyczuwalny, gdy fenkuł upieczemy lub ugotujemy. W Polsce można go uprawiać, łatwo go też kupić (ok. 2,50 zł za szt.). Jak kupować i przechowywać(...) możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do dwóch tygodni. Listki i łodygi lepiej zjeść w ciągu 3-4 dni. Jak jeść Je się całą roślinę - bulwę, łodygi i listki. Nie wymaga specjalnego...

  • aromatyczna, sytna zupa, doskonale poprawia nastroj oraz ma wlasciwosci lecznicze

  • Fenkuł inaczej zwany koprem włoskim jest mało znanym warzywem w Polsce, ale ostatnio zdobywa popularność, także i u nas. Połączyłem go z młodą marchewką i malutkimi pieczarkami. A na dodatek wykorzystałem łazanki tak małe ,że jak je zobaczyłem to musiały zagościć w naszej kuchni ( podawane u Dulskich na obiadach świątecznych.. .)

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Pyszne ,szybkie ,aromatyczne danie. Lekko anyżowy smak w połączeniu z natką i tartym parmezanem. Jak widać nie trzeba szaleć ze składnikami by "wyczarować" coś smacznego. Warto stawiać na minimalizm w kuchni. Polecamy szczególnie makaronożercom ;)

  • Sałatka z indykiem, fenkułem i pesto

Artykuły na temat: jak jesc fenkul
  • Nowe na polskim stole. Fenkuł

    Jak kupować  Wybieraj jędrne, kruche, dobrze uformowane bulwy. Jeśli fenkuł ma zewnętrzne łodygi uschnięte, to go dyskwalifikuje. Koper włoski przechowuj w lodówce w pojemniku na warzywa.  Jak go pokroić  Opłucz pod bieżącą wodą, odetnij nać i spodnią część bulwy, usuń zewnętrzne liście. Bulwę przekrój na pół, wytnij głąb. Połówki kopru przekrój na pół (w takiej formie możesz go zapiekać) albo...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Jesień na talerzu pod znakiem dyni, rzepy i fenkułu

    Podstawą każdej kanapki czy tosta jest chleb. Ale czym byłoby dobre pieczywo bez pysznych i wartościowych dodatków? To właśnie w połączeniu ze smacznymi sezonowymi produktami, jakie na nim kładziemy(...) włoski, dla wielu brzmi dość egzotycznie. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza ludzi nie wie, jakim źródłem ważnych składników odżywczych jest właśnie to warzywo. Po pierwsze, jest bogaty w witaminę...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas...

  • ...... gotowac-dusic jak kapuste i podawac np z pieczona kaczka i gesia, obie sa tluste i fenkul znakomicie sie z nimi komponuje. Ja dzisiaj robie zwyczajnie fenkul na jarzynke czyli gotuje na parze(...) podniebienia ale tez uniknac przedwczesnego porodu. Oprocz tego koper wloski to spore ilosci magnezu - jakze trudnego do znalezienia w zywnosci w wystarczajacej ilosci, wapnia, fosforu oraz witamin...

  • „Jak jeść słodycze i nie tyć” to zbiór przepisów na zdrowsze wersje słodkości, bez dodatku cukru, pełnych wartości odżywczych ale również smaku. Jessica Meinhard w swojej książce udowadnia, że można jeść słodycze i nie tyć! Torty, ciasta, ciasteczka, batony, czekoladki, cukierki, lody i desery... Wszystko to pełne smaku i bez wyrzutów sumienia!Przepisy mają wersję podstawową, a dodatkowo wegańską oraz pozbawioną laktozy i glutenu. Autorka podaje łatwo dostępne zamienniki produktów, które...

  • Apetyt na zielone

    Zielone warzywa są niezwykle zdrowe. Jak najlepiej je przyrządzić?

  • Jeśli chcesz dowiedzieć się, na czym polega jedna z najsłynniejszych diet na świecie: dieta paelo, weź udział w naszym konkursie i wygraj jedną z 4 książek Leanne Ely! Każdy, kto choć raz był na diecie wie, że jest to nie lada wyzwanie. Przede wszystkim ze względów logistycznych. Dobór i zakup odpowiednich składników, dokładne czytanie etykiet wszystkich produktów, aż wreszcie znalezienie czasu na przygotowanie każdego z posiłków. To wszystko może zniechęcać...Jak zatem jeść zdrowo i nie...

  • Nie daj się jelitówce!

    Grypa żołądkowa atakuje gwałtownie. Nie ma na nią lekarstwa, dlatego… poradzimy ci, jak ją przetrwać!

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...