• Informacje na temat:

    jak jeść bakłażana

Przepisy na temat: jak jeść bakłażana
  • Szyfr złamany

    ...jak polskie pierogi. Najczęściej nadziewane są resztkami mięs lub serem ricotta, choć coraz częściej można spotkać agnolotti z nadzieniem z owoców morza. Nazwa "agnolotti" oznacza "kapelusz księdza(...) i kręci korbą działającą trochę jak maszynka do mięsa. W zależności od użytej wkładki otrzymuje się grubszy lub cieńszy makaron. Jeśli w którymś domu nie było bigolaro, wypożyczano go od sąsiadów...

  • Jest wiele przysmaków, które można jeść pod koniec miesiąca bez obaw, że "pojadą nam" po portfelu.

  • Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości.

  • Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne...

  • Szybkie, niskokaloryczne, pomaga "posprzątać" lodówkę. ;P

  • Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

  • roladki z bakłażana, faszerowanego mięsem mielonym z mozzarellą, przyprawione miętą i cynamonem, zapiekane w sosie pomidorowym. podane z sosem pomidorowym. Smaczne na ciepło jak i na zimno…

  • Kto nie lubi czekolady, ręka w górę! Jakoś żadnej dłoni nie widzę :) Oczywiście żartuję, z pewnością są osoby (nieliczne), którym smak czekolady nie odpowiada lub, które muszą ograniczać spożycie tego kalorycznego smakołyku na przykład z powodu dbania o szczupłą sylwetkę. Jednak dla większości z nas, czekolada jest jednym z najpopularniejszych, najczęściej zjadanych deserów. Uwielbiamy ją.

  • Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :)

  • delikatnie sycàca i aromatyczna pasta

Artykuły na temat: jak jeść bakłażana
  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    Bogatym źródłem błonnika są warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Powinny one jak najczęściej gościć na naszych stołach.

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Jesień, chce się jeść!

    Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    ...omega-3 i witaminę E, która działa przeciwzapalnie. Orzechy i nasiona są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), które, podobnie jak kwasy omega-3, wykazują działanie przeciwzapalne(...) wiedzieć Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone, bez konserwantów i sztucznych barwników. Związki te bowiem nasilają choroby reumatyczne.  Dieta wegańska to jest to! Jedzenie samych warzyw...

  • Jeśli do tej pory bakłażany nie gościły zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym samym przed nowotworami. Co więcej, to właśnie one sprawiają, że nasz organizm lepiej przyswaja...

  • ​Dieta w nietolerancji laktozy, czyli jak uniknąć problemów z żołądkiem

    Wiele osób nie jest w stanie spożywać mleka i przetworów mlecznych. Laktoza, która jest w nich zawarta, sprawia, że odczuwamy duży dyskomfort. Co jeść, aby jej uniknąć, radzi Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Woda jest nam niezbędna do życia – jest to oczywiste stwierdzenie, jednak wielu z nas wciąż traktuje temat odpowiedniego nawadniania bardzo pobłażliwie. To duży błąd, gdyż zwłaszcza latem, do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje dużej ilości płynów i nawadniających produktów. W upalne dni, gdy wskazania termometrów zaczynają niebezpiecznie oscylować w granicach 30 stopni, warto zadbać o to, aby nasz organizm otrzymał odpowiednią ilość płynów. Okazuje się bowiem, że nie zawsze...

Wideo na temat: jak jeść bakłażana
  • Krem z marchewki i naleśniki z kimchi, czyli wegańska kuchnia Michała Gniłki

    Michał Gniłka, znany również jako Mickey Rotten, lubi podróżować, jeść i gotować. W kuchni "Dzień Dobry TVN" ten wegański kucharz przygotował swoje ulubione dania z bezmięsnej diety. Na stole pojawiły się takie pyszne potrawy, jak: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Źródło: Dzień Dobry TVN Dostawca: x-news

  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    stale gościć na piknikowym stole, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty sprawiają, że grillowane mięso jest dla organizmu mniej szkodliwe. Na grillu można z powodzeniem piec takie owoce jak banany czy(...) liściastych. Należy także przykładać wagę do tego co grillujemy. – Najczęściej na grillu pieczemy tłuste mięsa, takie jak karkówka, boczek, czy żeberka. Niestety, są to produkty, które zawierają duże ilości