• Informacje na temat:

    jak gotowac otreby

Przepisy na temat: jak gotowac otreby
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...specjalność to kuchnia „jak u mamy” Aneta Matusik (31 l.) z Popielarni talent kulinarny odziedziczyła w genach. Choć gotowaniem zajęła się dopiero po ślubie, dziś wygrywa w konkursach, a jej specjalność to(...) zmiatał z talerza. W chwilach wątpliwości radziłam się mamy, ale ona wszystkiego dodawała "na oko". "Czego brakuje?" - pytałam. "No, przecież od razu widać, że oleju!", "Ile dodać?", "Jak to ile?! Na...

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Congee ryżowe - chińska zupa nie tylko dla ciała

    Chińczycy przygotowują leczniczą zupę z ryżu - congee ryżowe. Ta "zupa dla duszy" jest niebywale wzmacniająca - wyjaśnia w swojej książce "Przepisy na szczęście" Maia Sobczak. Podkreśla, jak odżywczym, a często niedocenianym produktem, jest ryż.

  • Co zrobić, żeby gotowanie makaronu trwało jak najkrócej?

  • Przekąski light

    ...lnianego, suszonych owoców czy suszonych kwiatów. Polewę robi się tak samo jak purée malinowe, dodając trochę domowego syropu cukrowego. Deser udekoruj fiołkami z ogródka.

  • SZYBKI LATWY W PRZYGOTOWANIU NIZWYKLE SMACZNY SERNIK

  • Trudno odroznic od ananasa

  • Lubisz sam gotować, ale książka często Ci się zamyka? Nie ma w pobliżu nikogo, kto mógłby Ci przytrzymać otwartą książkę? Jest na to sposób!

  • Gotowane jajka goszczą na rodzinnym stole przez cały rok ale w Wielkanoc są na honorowym miejscu. Nie możemy w tym dniu na świątecznym stole postawić jajka z pękniętą skorupką, przez którą wypłynęło białko. Oto kilka "babcinych" sposobów by uchronić się przed taką wpadką.

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

Artykuły na temat: jak gotowac otreby
  • Kąpiel jak kojący zabieg

    ..., a zmiękczysz szorstką skórę, np. na plecach, pośladkach czy łokciach Zioła złuszczają jak delikatny peeling enzymatyczny Zmieszaj 100 g ziela lipy, 100 g łopianu, 50 g tymianku i 50 g szyszek chmielu(...) napełnionej ciepłą wodą. Dodaj 30 ml olejku ze słodkich migdałów, np. Nacomi, 9,50 zł. Zadziała jak krem przeciw rozstępom i cellulitowi Kwadrans w kąpieli o temperaturze 37ºC wzbogaconej wywarem...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Kolka - jak jej uniknąć

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty(...), roślinach strączkowych. Tym kamieniom sprzyja też czekolada, herbata, kawa, tłusty nabiał. Zalecane są masło, pełne ziarna zbóż, soki owocowe i warzywne. A także chudy nabiał - jak źródło wapnia...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    ...to rezygnację lub jak najrzadsze sięganie po śmietanę (można zastąpić ją jogurtem lub odtłuszczonym mlekiem skondensowanym), smalec, wieprzowinę, baraninę, drób ze skórą, żółte sery, pełnotłusty nabiał(...), roślinach strączkowych. Tym kamieniom sprzyja też czekolada, herbata, kawa, tłusty nabiał. Zalecane są masło, pełne ziarna zbóż, soki owocowe i warzywne. A także chudy nabiał – jak źródło wapnia...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...

  • Kąpiel jak kojący zabieg

    ..., a zmiękczysz szorstką skórę, np. na plecach, pośladkach czy łokciach ● Zioła złuszczają jak delikatny peeling enzymatyczny: Zmieszaj 100 g ziela lipy, 100 g łopianu, 50 g tymianku i 50 g szyszek(...) wanny napełnionej ciepłą wodą. Dodaj 30 ml olejku ze słodkich migdałów, np. Nacomi, 9,50 zł. 6. Zadziała jak krem przeciw rozstępom i cellulitowi Kwadrans w kąpieli o temperaturze 37ºC...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Jak w miesiąc obniżyć cholesterol?

    Zmiany w diecie, spacery i konsekwencja w realizacji planu pomogą utrzymać cholesterol w ryzach bez leków!

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...