• Informacje na temat:

    jak gotowac koper

Przepisy na temat: jak gotowac koper
  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Mój kiszony koper włoski powstał właściwie z resztek pozostałych z ostatniego obiadu. Przed tygodniem gotowałam pyszne risotto z fenkułem, a że miałam dwie duże bulwy kopru włoskiego, wykorzystałam do gotowania tylko półtorej. Co zrobić z taką resztką, z połową koprowej bulwy? Na surówkę dla dwojga to trochę za mało, a że nigdy jeszcze nie jadłam kiszonki z fenkułu – postanowiłam spróbować.

  • 7 rad, jak gotować ziemniaki

    Ziemniaki - warzywo uwielbiane przez Polaków. Tanie i proste do przyrządzenia, niezmiennie królują na polskich stołach. Jak je ugotować, aby były najsmaczniejsze? Zdradzamy 7 prostych trików.

  • pyszne chrupiące małe ogóreczki w zalewie octowej

  • Przysmaki z kopru włoskiego

    Koper włoski, czyli fenkuł co raz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Jeżeli zastanawiasz się jak można przyrządzić to pyszne warzywo o anyżkowym aromacie, mamy dla Ciebie kilka propozycji.

  • Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    Jeśli pierogi, to te które nie mają ciasta na bazie mąki. Zamiast karpia - jesiotr w galarecie, czyli cieniutkiej powłoki wykonanej z mleka. Jeden z najwybitniejszych polskich kucharzy, właściciel jedynej w naszym kraju restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina - Wojciech Modest Amaro – zdradza, jak wygląda wigilijne menu w jego Atelier.

  • Grillowany filet z łososia podany na puree z jabłek i włoskiego kopru w towarzystwie czerwonej soczewicy. Aż mi zielono od tych warzyw! Po polsku - ryba z warzywami w wersji lux. Pycha!

  • Jak grzyby, to po deszczu

    W polskich lasach jest ich do zebrania 20 tys. kilogramów! Grzybobranie to superpomysł na jesienny weekend. Spacer po lesie zaostrzy apetyt, więc od razu ruszaj do kuchni.

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

Artykuły na temat: jak gotowac koper
  • Jak wspomóc pracę układu pokarmowego?

    Prawidłowa praca układu pokarmowego wpływa na nasze samopoczucie i codzienne funkcjonowanie. 29 maja obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Układu Pokarmowego. Przy tej okazji warto przypomnieć jakie produkty i czynności wspomagają trawienie i wpływają pozytywnie na nasz organizm.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszy, jednak wiele osób wciąż nie wie, co z niego ugotować. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania mogą nabrać autentycznego charakteru. Łodygi kopru włoskiego przypominają nieco ten, który...

  • Jak skutecznie złagodzisz zgagę

    ...zupy jarzynowe. Koper włoski Obecny w nim olejek  przywraca dobre trawienie, poprawia czynność wydzielniczą żołądka. Anyżkowe bulwy jedz na surowo jako przekąskę, doprawiając solą, pieprzem i octem jabłkowym, albo przyrządzaj jak np. fasolę szparagową. Wody mineralne Wielka Pieniawa zawiera jony wapnia zobojętniające kwas żołądkowy. Zuber z Krynicy - szczawy alkaliczne. Pity przed...

  • Na rynku alkoholowym, mamy dostęp do szerokiej gamy trunków. Najczęstszym wyborem, którego dokonujemy w sklepie, są wina. Preferujemy je ze względu na szerokie zastosowanie – można je pić do obiadu lub kolacji, bez okazji jako deser, ewentualnie używać jako składnik do gotowania. Fot. 123RF/Picsel Gotowanie z alkoholem, choć może wydawać się trudne, wcale takie nie jest. Najlepiej zaopatrzyć się w taki napój, który lubimy - czerwone, półwytrawne wino, biały, słodki Muskat a może po prostu...

  • Jak przetrwać grypę żołądkową

    ...owoców i surowych warzyw. Odstaw bogate źródła białka, takie jak ryby i wszelkie mięsa. Nie pij alkoholu i kawy, napojów bardzo zimnych i bardzo gorących. Dobre, bo gotowane Wymioty zwykle mijają...

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas dania...

  • Nadmierna potliwość - jak sobie radzić?

    Uczona XII-wieczna benedyktynka z Bingen znała wiele środków leczniczych, które pomagają pokonać nieprzyjemne objawy przekwitania. Między innymi napady gorąca i nadmierne pocenie się, które jest dokuczliwe zwłaszcza w nocy.

  • Polacy uwielbiają wszystko co włoskie – pizzę, makarony i przyprawy. A koper włoski? Powoli staje się w naszym kraju coraz popularniejszym dodatkiem do wielu dań. To dobra wiadomość, gdyż okazuje się, że warzywo to nie tylko dobrze smakuje, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Fot. 123RF/Picsel Koper włoski, nazywany także fenkułem, jest bardzo ważnym składnikiem wielu włoskich dań. Coraz częściej możemy dostać go także w naszych sklepach, dzięki czemu przygotowywane przez nas...

  • ​Kuchenne zapachy - jak się ich pozbyć

    ...zapachu złagodzi również koper. Razem z filetami wrzuć na patelnię gałązkę kopru (nie siekaj go).  Skórki z cytrysów Możesz nimi dezynfekować deskę do krojenia. Na wilgotną nasyp trochę soli i szoruj...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...