• Informacje na temat:

    jak gotowac buraka

Przepisy na temat: jak gotowac buraka
  • Krem z pieczonych buraków

    ..., obierz. Odkrój kilka plasterków buraka do dekoracji, a resztę pokrój w kostkę.  2. Marchew, pietruszkę i jabłko obierz. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę(...) smaku miodem, sokiem z cytryny, solą, suszonym tymiankiem i pieprzem.  4. Krem podziel na porcje. Do każdej włóż plasterki buraka. Zupę polej jogurtem, delikatnie oprósz pieprzem i posyp kiełkami oraz...

  • Carpaccio z buraka to jedno z moich ulubionych dań. Najważniejsze w tej potrawie jest dla mnie to, że jest prosta i nie przekombinowana. Dzięki pieczeniu buraki zyskują niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę.

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej...

  • Bardzo dobra i zdrowa przystawka, może to być również lekka kolacja.

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    Afrodyzjak to tajemnicza substancja wokół której powstało wiele legend. Już w czasach starożytnych biegli w tajemnych sztukach sporządzali napoje miłości oraz mikstury zwiększające libido. W skład(...) podstawę wielu dań, cieszących się dużą popularnością pod różnymi szerokościami geograficznymi. Jak wykorzystać kulinarne afrodyzjaki i stworzyć z nich potrawy, które idealnie sprawdzą się podczas...

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

  • Wiesz jak zrobić idealne?

    ...1. Jeśli lubisz delikatniejszy smak barszczu wigilijnego, wraz z burakami dodaj do niego dwa kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki. 2. Masz problem ze sklejeniem pierogów? Posmaruj jeden brzeg pieroga odrobiną wody i przyciśnij. Uważaj również, by farsz nie dostał się do brzegu pieroga, bo może się on rozpaść podczas gotowania. 3. Pierogi po wyjęciu z wody, by się nie sklejały, układaj...

  • Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    Jeśli pierogi, to te które nie mają ciasta na bazie mąki. Zamiast karpia - jesiotr w galarecie, czyli cieniutkiej powłoki wykonanej z mleka. Jeden z najwybitniejszych polskich kucharzy, właściciel jedynej w naszym kraju restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelina - Wojciech Modest Amaro – zdradza, jak wygląda wigilijne menu w jego Atelier.

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

Artykuły na temat: jak gotowac buraka
  • Zakwas z buraków

    Co daje? Zawiera kwas foliowy i żelazo. Likwiduje anemię i zmęczenie. Wzmacnia odporność.  Jak go zrobić? Obierz kg surowych buraków, pokrój w plastry, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, trzy(...). >>>Na kolejnej stronie dowiesz się, jak go należy pić

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Burak - polski superfood

    ...jest obrać, zetrzeć lub pokroić na kawałki. Co możemy przygotować z buraka? Buraki można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i w zimnych sałatkach(...), ale jeśli pomyślimy, jak dużo cennych wartości dostanie nasz organizm, to warto się trochę natrudzić. Co cennego kryje w sobie burak? Buraki są nieocenionym źródłem kwasu foliowego, który wzmacnia...

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • ​Sok z buraków - lista jego zalet nie ma końca!

    Choć przez wiele lat buraki były uważane za niespecjalnie wykwintne warzywo, ostatnio przeżywają one swój renesans. Szczególnie popularny jest sok z buraka, prawdziwa bomba witaminowa i remedium na liczne dolegliwości.

  • Czy wy także uważacie, że burak to dosyć nudne warzywo, którego nie da się przygotować w interesujący sposób? Pozwólcie, że nasi użytkownicy wyprowadzą was z błędu. Fot. 123RF/Picsel Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg...

  • Sok z buraka – naturalny lek na nadciśnienie

    Rozkurczają naczynia krwionośne i ułatwiają przepływ krwi, dzięki czemu ciśnienie jest niższe, a ryzyko zakrzepów mniejsze. Ale to nie jedyne korzyści, jakie daje nam spożywanie buraków, zwłaszcza(...) w skórce - stracą wtedy mniej witamin. Jak przygotować sok Nie kupuj dużych buraków, bo mogą być włókniste i niesmaczne. Wybieraj małe lub średnie, takie, które po przekrojeniu będą gładkie i lśniące...

  • Przetwory z buraków cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Nic dziwnego. W końcu są smaczne i bardzo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Buraki to doskonały środek wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie wiedziały o tym, że warzywo to pomoże osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, buraki stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom...

  • Zupa z buraka z maślanką

    Warzywa i owoce lipca to jak widać moc witamin i zdrowia ukrytych pod rozgrzaną słońcem skórką, więc jeżeli macie ochotę na jakiś przysmak z nimi w roli głównej prezentujemy wam przepisy szefów kuchni prosto z Polsat Food Network!

  • Barszcz czerwony to nieodłączny element polskiej wigilii. Tego dnia w naszych kuchniach rządzi tradycja, dlatego warto poznać domowy sposób na prawdziwy zakwas z buraków. Fot. 123RF/Picsel Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka...

Wideo na temat: jak gotowac buraka
  • Sałatka śledziowa z warzywami

    W kuchni programu "Pytanie na śniadanie" z okazji zbliżającego się postu Marieta Marecka przedstawiła przepis na klasyczną sałatkę śledziową z gotowanymi warzywami. W propozycji znalazły się zarówno buraki, jak i ziemniaki, marchewki, ogórki kiszone i aromatyczne przyprawy. Takim daniem na pewno nie pogardzi żaden smakosz!

  • Jakie są domowe i niedrogie sposoby na detoks?

     - Detoks organizmowi jest bardzo potrzebny - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" blogerka kulinarna Daria Ładocha. - Mamy rożne detoksy - dodała. Jakie? W kuchni programu Ładocha przygotowała kilka potraw, które oczyszczają organizm. Na stole pojawiły się dania takie, jak: pomidorowy kapuśniak, koktajl jagodowy z dodatkiem granatu, congee z dynią, jabłkiem i cynamonem oraz buraki gotowane na parze