• Informacje na temat:

    jak doprawić pieczony boczek

Przepisy na temat: jak doprawić pieczony boczek
  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    ..., majerankiem, solą i pieprzem.  2. Boczek pokrój w kostkę. Wysmaż na suchej patelni. Zdejmij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu z boczku.  3. Boczek i zeszklone cebule dodaj do masy z ziemniaków(...) albo grubo zetrzyj, tak jak ziemniaki na ciasto. Starte ziemniaki oraz cebulę wymieszaj w miseczce z jajkami oraz stopionym masłem. Mięso porwij na kawałeczki, wrzuć do masy ziemniaczanej. Przypraw...

  • No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycznych dań … ale jak pachnie!!!!! Nie robię go zbyt często, dlatego do czasu do czasu, gdy pojawia się na moim stole, nie mogę się opanować i nie uszczknąć choć kawałka … A już apogeum rozkoszy dla podniebienia stanowi przypieczona na chrupiąco skórka – ale o tym ciiiii :)

  • Kociołek inaczej

    Kilka najprostszych składników, garść aromatycznych przypraw i pachnących ziół. Dania jednogarnkowe zachwycają swoją prostotą, wyjątkowym aromatem i smakiem. Jak je przyrządzić? Oto pomysł na smaczną potrawę autorstwa Szefa Kuchni Kamis - Macieja Wawryniuka, który podpowiada, jak z prostych składników stworzyć pyszne i sycące jednogarnkowe potrawy dla całej rodziny, doprawiając je odpowiednio...

  • Cóż zachwalać nie będę mimo,że jest pyszny,ale nie dla dbających o linię. Ja uważam ,że plasterek nie zaszkodzi ,więc polecam:)

  • Sezon na młode ziemniaki

    Wybrane gatunki: 1. Irga - lekko różowe ziemniaki o jasnokremowym miąższu. Uniwersalne, świetne zarówno do pieczenia, duszenia, jak i do sałatek. Bardzo smaczne. 2. Lord - ziemniaki wyjątkowo dobre jako składnik sałatek - o zwartym, trzymającym wilgoć miąższu, który się nie rozpada w trakcie gotowania. 3. Irys - ziemniaki o białym miąższu i jasnej skórce. Ładnie wyglądają pokrojone lub...

  • Sprawdzony przepis na "Pieczony boczek"

  • Soczyste szpadki z orzechową nutą

    .... Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a potem każdą warstwę na kawałki. Papryki umyj, osusz. Pokrój na podobne kawałki jak cebulę. Boczek potnij w kostkę. Cebulę i papryki skrop oliwą z ziołami, wrzuć na patelnię, krótko obsmaż, zdejmij. Na patelnię włóż boczek, obsmaż go z każdej strony. Odłóż do przestudzenia.  3. Z kiełbasek usuń musztardę z czosnkiem. Nadziewaj je na patyczki szaszłykowe na przemian...

  • Pomysł na taki boczek zaczerpnęłam z kuchni polskiej,sprawdziłam jak smakuje ,a smakuje świetnie.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...

  • Na co dzień i każdą okazję.

Artykuły na temat: jak doprawić pieczony boczek
  • Wymarzone, prosto z pieca!

    Placki drożdżowe albo z ciasta francuskiego. Obłożone tak, jak lubisz...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • ​Choroba trzustki: Jak przygotować delikatne i zdrowe posiłki

    ...tłuszczu. Należy wyeliminować tłuszcze każdego rodzaju, zarówno roślinne (oleje), jak i zwierzęce (smalec, masło). Konieczne jest również zrezygnowanie z wysokotłuszczowych produktów takich jak bekon, boczek, słonina, tłuste mięsa, przetwory mięsne, tłuste sosy oraz wysokotłuszczowe desery. Osoba z chorobą trzustki powinna spożywać niewielkie posiłki co trzy godziny. Niewskazane jest picie mocnej...

  • Majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Fot. 123RF/Picsel Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Właściwości lecznicze tego zioła docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Po majeranek bardzo często sięga się w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a...

  • Cukinia - jak ją przyrządzić?

    ...talarki grube na 1 cm, posól,ewentualnie posyp pieprzem lub papryką i usmaż na oleju jak frytki,aż będą złote i miękkie. W konfiturze - plastry cukinii obgotuj, a potem usmaż w syropie (kilogram cukru(...). Przygotowanie: Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypiorek i bułkę tartą. Całość dopraw solą...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...

  • Dwa w jednym

    Opcjonalnie: wolnowar Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż z obu stron żeberka. Gdy się zezłocą, wrzuć do dużego garnka (4 l) lub wolnowaru, dopraw solą i pieprzem. Na tej samej patelni przesmaż boczek(...) Worcestershire i chili, cukier, syrop, musztardę. Wymieszaj, duś na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dopraw sos solą i pieprzem. W tym czasie na patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni, wymieszaj go z fasolą...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Obiad jak u babci

    W żadnej restauracji nie zjemy tak dobrze jak kiedyś u babci. Tych smaków i aromatów się nie zapomina...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...