• Informacje na temat:

    jak długo smazyc kurki

Przepisy na temat: jak długo smazyc kurki
  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzimy wam tych kilka tajemnic i podpowiemy, jakie...

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

  • Kurki to jedne z pyszniejszych grzybów. Niestety ale gleby które sobie upodobały oraz towarzystwo sosen i świerków skutkuje że posiadają wiele piasku oraz innych zabrudzeń. Próbowałem różnych metod ich oczyszczania i najskuteczniejszą z nich postanowiłem się z Wami podzielić.

  • Po prostu kurki, co więcej trzeba:)

  • W każdym domu zdarza się /przynajmniej od czasu do czasu/ kupić zbyt dużo pieczywa. Bułki i chleb na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak świeże a w kolejnych dniach już nikt po czerstwe pieczywo ręki nie wyciągnie. I co z takim pieczywem zrobić ? Oprócz tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać czerstwe pieczywo na kilka innych sposobów.

  • Sosik który pasuje tak samo do ziemniaków,jak i do makaronu.

  • Mój mąż lubi zbierać grzyby więc muszę coś z nimi robić, tym razem są to kurki...

  • moje ostatnie kulinarne odkrycie to długie peklowanie mięsa przed pieczeniem - polecam

  • Dla grzybiarzy i smakoszy grzybów.

Artykuły na temat: jak długo smazyc kurki
  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    ...- metalu, który grzyby wchłaniają, jeśli rosną na zanieczyszczonej ziemi. Uwaga! Kurki, jak inne grzyby, mają ścianki zbudowane z ciężkostrawnej chityny. Osoby z wrażliwym układem pokarmowym nie powinny ich jeść częściej niż raz w tygodniu, szczególnie w tłustych sosach. Kurkowe ABC Najwięcej zdrowych składników zawierają kapelusze. Staraj się nie myć kurek zbyt długo. Są jak gąbka, namoczone...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Omlet z kurkami – czyli dalej witamy jesień !

    ...    I pewnie witać tak będziemy jeszcze długo, długo aż do samego Bożego Narodzenia ! Bo jesień oferuje nam taki wybór produktów, kolorów i połączeń,...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY – prawdziwa perła wśród sosów WINIARY. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji grzybów, ziół i przypraw, inspirowanej tradycyjnymi recepturami. Doskonały do mięs w każdej postaci: pieczonych, duszonych i smażonych. Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY wyróżnia się wyjątkowym, grzybowym smakiem, który...

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...

  • ...wszyscy jedzą te karkówki, kurczaki, a oni przecież najbardziej lubią zwykłą kiełbasę z musztardą, więc są ekonomiczni i mogą kupić droższy sprzęt. Zajadali się tą musztardą jak nienormalni i dlatego Patrycja nie może już jej jeść. Staje jej w gardle niczym żywe wspomnienie tamtych chwil. I te zabawki. Na trzech stronach, jakby naprawdę nie mogli się zmieścić na jednej, a najlepiej wcale. Kiedyś...

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    Gościom w swojej restauracji serwuje zupę z mchu i lody z podgrzybków. Nam najlepszy polski szef kuchni zdradził, jak omal nie został... taksówkarzem.

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...