• Informacje na temat:

    jak długo się gotuje kukurydzę

Przepisy na temat: jak długo się gotuje kukurydzę
  • Lekkostrawne grillowanie

    W Polsce grillujemy dopiero od kilku lat. Zazwyczaj tanią kiełbasę i tłustą karkówkę. A wystarczy trochę wysiłku i danie z grilla staje się pełnowartościowym posiłkiem.

  • Czosnek długo pieczony w oliwie zyskuje niezwykle łagodny wymiar smaku. Nie ma nic wspólnego z ostrym, agresywnym smakiem i aromatem świeżego czosnku, który zresztą bardzo lubię. Nie, żeby nie! Uwielbiam czosnek! Ale łagodna, choć aromatyczna nuta pieczonego czosnku ma w sobie coś niezwykle pociągającego. Jest też bezpieczniejsza dla osób z wrażliwym żołądkiem, zazwyczaj nie szkodzi nawet ludziom z przeciążoną wątrobą. A jak pachnie, jak smakuje! Nie sposób tego opisać, musisz osobiście...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Z pozoru trudne w przygotowaniu, przy odrobinie wysiłku, mogą być popisowym daniem każdej gospodyni. Zarówno goście jak i gospodarze z pewnością będą zachwyceni. Ponadto kuchnia chińska jest bardzo(...) przed przystąpieniem do gotowania należy zapoznać się z obowiązująca przy stole etykietą. Przede wszystkim potrawy chińskie jada się pałeczkami. Początkowo może to się wydawać trudne, jednak...

  • W tym poradniku przeczytasz, jak prawidłowo i jak długo gotować bób.

  • Lubimy czosnek, jest świetną przyprawą do mięs. Jednak jego zapach na dłużej nie jest przyjemny. Jak się go pozbyć?

  • Przyjemność jedzenia najsmaczniejszej i najwspanialej przygotowanej ryby potrafią zepsuć liczne ości. Jest jednak kilka sposobów dzięki którym być może nie pozbędziemy się wszystkich ości ale zdecydowanie zmniejszymy ich ilość.

  • Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu.

  • Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

  • Przepis ten jest bardzo wydajny, wychodzi z niego bardzo dużo, dużych ,mięciutkich i pysznych pączków.

  • Bardzo proste i błyskawiczne sezamowe ciastka owsiane - 5 minut mieszania i 15 pieczenia, idealne do kawy lub do jogurtu na drugie śniadanie. Kolejny przepis do książki kucharskiej "Słodkości z miłości", bo zdrowe słodycze nie są grzechem łasucha:) #bez_glutenu i #bezcukrowe (o ile płatki owsiane bezglutenowe faktycznie są bezglutenowe:)

Artykuły na temat: jak długo się gotuje kukurydzę
  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    Obok pszenicy i ryżu, jest najpopularniejszą rośliną uprawną świata. Przyrządza się ją na wiele sposobów.

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i...

  • Zachowaj młodość na długo

    Jak? Zdrowo się odżywiając. Dobre dla organizmu składniki mogą bowiem spowolnić proces starzenia.

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Tata sprzeciwił się raz

    Wychowała się na trasach koncertowych The Rolling Stones i za kulisami pokazów mody. Elizabeth Jagger, córka Micka Jaggera, marzyła o tworzeniu muzyki, ale nie nauczyła się grać na żadnym instrumencie. Dlatego poszła w ślady matki, supermodelki Jerry Hall, i robi karierę na wybiegach.

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Życie o smaku kawy

    ...tu wszelkiego rodzaju bulwy, zwłaszcza ziemniaki i maniok, oraz wołowinę i drób. Często do potraw dodaje się kukurydzę, ryż, rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch i soczewica oraz warzywne(...) narodowego osiągnięcia. Ewa Kulak-Carvajal : Rzeczywiście, Kolumbijczycy są wielkimi, lokalnymi patriotami. Doskonale orientują się, w jakiej dziedzinie Kolumbia jest pierwsza, druga, trzecia...

  • Jak wyglądają typowe dni autorek książki "Szczypta smaku", czego nie lubią w gotowaniu oraz o tym co najbardziej lubią jeść dowiecie się czytając wywiad. Sebastian Nowak: Na rynku ukazuje się właśnie wasza nowa książka Szczypta smaku. Jesteście również autorkami bardzo dobrze przyjętej Rewolucji na talerzu. Jak myślicie, od czego to zależy, że jedne książki kulinarne przechodzą całkowicie bez echa, a inne stają się bestsellerami?   Olga Kwiecińska: Uważam, że podstawą jest fakt prowadzenia...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    Nie ma jednej kuchni australijskiej. Jest za to zlepek kulinarnych inspiracji, które przybyły na ten kontynent wraz z pierwszymi osadnikami. Razem z Anglikami w Australii pojawiły się nowe specjały, które przez lata królowały na stołach, takie jak pieczeń czy kotlety z kością.. Australijczycy kochają gotować, świadczy o tym fakt iż w 2010 roku przełożono prezydencką debatę przedwyborczą, ze...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...